info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > vet omzetten in spieren: de mythe ontrafeld
Vet omzetten in spieren: de mythe ontrafeld
donderdag 7 nov 2013 11:33 uur
zwaarlijvige man
Overtollige pondjes vet verdwijnen niet zomaar. Als je ze toch eens kon omtoveren in spieren! Maar helaas, ons lichaam kan niet toveren. Sterker nog: vetverbranding en spieropbouw gaan eigenlijk niet of nauwelijks samen. Spieren hebben namelijk veel voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en dat is nou net waar je op moet bezuinigen wil je vet verbranden... De oplossing? Eerst het een, dan het ander!

Dat 'vet omzetten in spier' een sprookje is, is bij iedereen genoegzaam bekend (hopen we toch!). Vet is vet en dat verdwijnt pas als het lichaam dat vet kan verbranden. Vetverbranding treedt op zodra het lichaam meer energie verbruikt dan het binnenkrijgt. Dat punt bereik je door het energieverbruik omhoog en de energietoevoer omlaag te brengen (respectievelijk meer bewegen en minder eten). Er ontstaat een energietekort, waardoor de opgeslagen vetmassa wordt aangesproken. Vetverbranding is dus niets meer dan een simpele rekensom, daargelaten dat niet alleen belangrijk is hoeveel je eet, maar ook wát je eet. Bovendien moet je voldoende bewegen (cardio), want jezelf uithongeren werkt op lange termijn alleen maar averechts.

Minder vet, meer spieren

Okay, vetverbranding door een simpel rekensommetje dus. Het leuke aan vetverbranding is dat je je spieren veel beter gaat zien. Die lagen immers al die tijd onder verborgen onder... precies, het vet. Maar wat nou als je niet alleen minder vet wilt, maar ook meer spieren? Daar wrikt de schoen. Want tijdens het vet verbranden, het afslanken dus, heeft het lichaam geen zin om spierbundels te produceren. Sterker nog, misschien verlies je zelfs wat spiermassa, ook al train je je een ongeluk. Aanwas van spier is alleen mogelijk als er voldoende energie (voedingsstoffen) naar die spier gaat, vooral proteïnen. Je hebt dus altijd een minimaal energie-overschot nodig om spiermassa op te bouwen. En we zagen daarnet dat vetverbranding juist om een energietekort vraagt.

Vet verbranden en spieren kweken: tegelijk gaat het dus niet of nauwelijks, ook niet als je bijvoorbeeld de ene dag krachttraining (spieropbouw) en de andere dag cardio (vetverbranding) doet. Bij een energietekort loop je nu eenmaal altijd het risico dat je spiermassa verliest.

Mythe en werkelijkheid

Terug naar de oude mythe. Die leerde dat je maar beter vetgemest aan de ijzers gaat hangen, want al trainend verandert dat vet in spier. Mooi niet dus. Het meest ideaal is juist dat je helemaal slank bent wanneer je aan krachttraining begint. Je zult de komende tijd immers elke dag een flink energie-overschot moeten creëren (dus: veel eten!) om die spieren te laten groeien. En al eet je nog zo gezond, tijdens het opbouwen van spieren zal er, door dat teveel aan calorieën, ook altijd wat vet bijkomen. Geen probleem als je rank en slank aan je krachttraining begon.

Conclusie

Ons advies moge duidelijk zijn: eerst afvallen, dan spieren kweken! Afvallen bereik je door een gezond voedingspatroon met relatief lage calorie-inname in combinatie met cardiotraining en desgewenst krachttraining. Spiermassa vergroten bereik je door een gezond voedingspatroon met relatief hoge calorie-inname in combinatie met krachttraining en geen of nauwelijks cardiotraining. Bij cardiotraining loop je immers het risico energie te gebruiken die je spieren zo hard nodig hebben.

Tot slot nog dit. Na een lange periode van krachttraining en veel eten is er wellicht weer meer vet bij gekomen dan je lief is. Zonde, want door dat vet zie je je spieren niet meer zo goed. Dan wordt het weer tijd om af te vallen, maar wel graag met behoud van de spiermassa. Bodybuilders spreken in dit verband ook wel van 'bulken' en 'cutten'. Bulken wil zeggen massa creëren (liefst alleen spieren), cutten wil zeggen massa wegwerken (liefst alleen vet).