Magazine

Wat je moet weten over BE-Alert, het alarmsysteem van de overheid

Een brand in jouw straat? Een overstroming in je gemeente? Een chemisch ongeval in je provincie? Als er zich in jouw buurt een noodsituatie voordoet, kan je daar voortaan direct een waarschuwing over ontvangen via mail, sms, telefoon of sociale media. De Belgische overheid heeft namelijk het waarschuwingssyteem BE-Alert gelanceerd. De tool werd tussen 2014 en 2016 grondig getest in een dertigtal pilootgemeenten en zou nu volledig operationeel moeten zijn. Zo’n tweehonderd gemeenten nemen intussen deel.

 

Hoe werkt het?

 

Een burgemeester, gouverneur of minister activeert BE-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen op wie de noodsituatie impact heeft. Als dat ook op jou is en je bent ingeschreven op de dienst, dan ontvang je rechtstreeks informatie via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail, al naargelang de urgentie van de situatie. Het is aan te bevelen om bij je aanmelding zoveel mogelijk kanalen op te geven. Zo kan bij overbelasting het telefoonnetwerk een ander kanaal gebruikt worden.

 

Afhankelijk van je telefoonoperator zal je een bericht krijgen van ALARM1789 of 1789. Dat nummer is uniek voor BE-Alert en wordt enkel door de overheid gebruikt in noodsituaties. De berichten die je ontvangt zijn gratis. Als je een boodschap ontvangt van een andere afzender, gaat het niet om een officieel BE-Alert-bericht.

 

Als je je voor BE-Alert hebt geregisteerd, ontvang je bij een noodsituatie naast een verwittiging ook concrete instructies over de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: bij een brand waarbij giftige rook vrijkomt, krijg je dan bijvoorbeeld de raad om ramen en deuren te sluiten.

 

Welke gemeenten?

 

Zo’n tweehonderd gemeentes nemen intussen deel aan de dienst. Op deze kaart kan je zien welke. Maar ook als jouw gemeente (nog) niet meedoet kan het nuttig zijn om je in te schrijven voor BE-Alert. Berichten worden immers ook vanuit provincies of federale overheid verstuurd.

 

 

Registreren

 

Registreren voor BE-Alert is gratis (net als het ontvangen van de berichten) en je doet dat via een online formulier. Hierbij dien je enkele persoonlijke gegevens in te vullen, die enkel volgens de wettelijke privacynormen door BE-Alert zullen worden gebruikt. Je bevestigt je deelname via een registratiemail, waarna je nog wat aanvullende gegevens kan achterlaten.

 

Naamsverwarring

 

Daags na de start van BE-Alert ontstond er al verwarring over de naam. Een bedrijf uit Turnhout had namelijk vorige maand al een gelijkaardige, maar commerciële alarmertingstool gelanceerd, enkel met een iets andere schrijfwijze (BeAlert). Het bedrijf heeft intussen laten weten dat hij de naam van zijn applicatie zal veranderen om de verwarring uit de wereld te helpen.

 

Zie verder BE-Alert.be en ook Risico-info.be, waarop je je kan informeren over wat te doen in bepaalde risicosituaties.

Laatste reacties