Magazine

12 veelgestelde vragen over Facebook Messenger

Facebook Messenger is een dienst voor instant messaging, verbonden aan de sociaalnetwerksite Facebook. Ze werd opgericht in augustus 2011. Sinds medio 2014 functioneert Messenger als een losse app. Deze app is sneller en je kan er audio- en videoberichten mee verzenden. Messenger is groot, maar kent toch een beduidend minder grote schare gebruikers dan WhatsApp (dat eveneens aan Facebook toebehoort). Gebruik je de app frequent, dan stuit je wellicht op een van de onderstaande vragen.



1. Waarom verplicht Facebook ons tot het installeren van een aparte Messenger?

 

Officieel klinkt het dat Facebook een volwaardige berichtendienst wil ontwikkelen, wat met de ‘ingebouwde’ chatfunctie niet mogelijk zou zijn. De standalone-app Facebook Messenger is sneller en herbergt meer functies, zegt Facebook.

 

Maar uiteraard is de gedwongen migratie naar een aparte app bovenal een strategische zet. Messengers zijn een nieuwe markt geworden en daar wil het bedrijf van Marc Zuckerberg volop in meegaan. Zuckerberg zinspeelt zelfs al op toekomstige Messenger-functionaliteiten waarmee zijn bedrijf geld kan verdienen, bijvoorbeeld mobiel betalen.

 

Onduidelijk is vooralsnog hoe de ontwikkelingen rondom Messenger zich verhouden tot Facebooks overname van WhatsApp. In feite bezit Facebook nu twee chatapps die elkaar beconcurreren. Het is de vraag of de twee uiteindelijk zullen versmelten tot één app. Overigens bestaat de Facebook Messenger-app al sinds 2011, maar werden mobiele Facebook-gebruikers niet verplicht tot installatie ervan. Tot voor kort dan.

2. Moet ik op mijn tablet ook die aparte Messenger gaan installeren?

 

Wel als je de Facebook-app gebruikt (en dus niet Facebookt via de webbrowser). Messenger heeft een aparte versie voor de iPad.

 

Als je Facebook in je webbrowser gebruikt, dan kan je gewoon in die webomgeving blijven chatten, maar desgewenst ook via een aparte website: Messenger.com.

3. Blijf ik in mijn Facebook-app notificaties van nieuwe berichten ontvangen?

 

Ja. Als je in je Facebook-app een notificatie krijgt en deze aantikt, wordt er automatisch naar de Messenger-app geswitcht.

4. Hoe weet ik of een vriend een door mij gestuurd bericht heeft gezien?

 

Messenger gebruikt verschillende pictogrammen om je te laten weten wanneer je berichten zijn verzonden, ontvangen en gelezen:

 

5. Kan je via Facebook Messenger ook met niet-Facebook-vrienden chatten?

 

Ja. Net als WhatsApp biedt Facebook Messenger de mogelijkheid om mensen te zoeken en te contacteren op basis van telefoonnummer.

6. Kan Facebook Messenger ook gebruiken als je geen Facebook hebt, of als je Facebook hebt gedeactiveerd?

 

Ja, sinds medio 2015 is dit mogelijk. Je kan dan inloggen met je telefoonnummer en vervolgens mensen uit de contactenlijst van je telefoon opsnorren.

 

7. Kan ik de functie ‘Actief’ uitschakelen?

 

Ja. Als je actief bent in Messenger, verschijnt er een groen stipje naast je naam. Dit betekent dat je online bent en het geeft jouw contactpersonen het idee dat je beschikbaar bent om te chatten. Ben je offline, dan kan men zien wanneer je voor het laatst online was. Wil je Messenger ongestoord kunnen gebruiken, dus zonder dat anderen steeds zien dat of wanneer je online bent, dan kan je je status op inactief zetten.

 

In de apps voor iPhone en Android, alsook in de app voor iPad doe je het volgende:

  1. Tik vanuit Chats op je profielfoto linksboven. Tik de profielfoto maar heel even aan; langer inhouden leidt tot het menu om van account te wisselen.
  2. Tik op Status Actief.
  3. Tik naast Weergeven wanneer je actief bent om dit in of uit te schakelen.
  4. Tik op Inschakelen of Uitschakelen om je keuze te bevestigen.

 

 

Nadeel is wel, dat je nu zelf niet meer kan zien wie er online zijn. Een beetje hetzelfde principe als bij de ‘Laatst gezien’-functie van WhatsApp dus.




8. Betekent non-actief in Messenger ook op non-actief in Facebook?

 

Nee, je status op Facebook (alleen te zien in de computerversie) staat los van je status op Messenger. Heb je je status in Messenger op non-actief gezet, dan ben je in Facebook op de computer nog steeds zichtbaar als online of laatst online. Om dat uit te schakelen doe je het volgende:

  1. Klik in de rechter kolom bij Contacten op Opties (de drie puntjes).
  2. Klik op Status Actief: AAN om deze uit te schakelen.

 

Anderen kunnen nu niet meer zien of je online bent of wanneer je voor het laatst online was.

9. Heeft Messenger een spamfilter?

 

Ja. In Messenger zit een soort spamfilter, dat bepaalde (waarschijnlijk niet-relevante) berichten voor jou verborgen houdt.

 

Toch kan het geen kwaad om deze berichten zo nu en dan na te zien. Net als bij e-mail kan het immers wel eens voorkomen dat berichten worden weggefilterd die tóch legitiem blijken te zijn. En Facebook stuurt géén notificaties van gefilterde berichten, die je trouwens niet moet verwarren met ‘Berichtverzoeken’. Dat zijn berichten die je ontvangt van mensen met wie je niet op Facebook bevriend bent. Gefilterde berichten zijn daar een onderdeel van.

 

Om de verborgen berichten tevoorschijn te toveren bewandel je één van de volgende routes:

  • In de Messenger-app tik je bovenaan op je profielfoto. En dan: Berichtverzoeken. Hier kan je kiezen uit mensen die je misschien kent en spam. 
  • Op Messenger.com: klik op het icoontje linksonder, onder je profielfoto. Klik dan op Verzoeken.  Vervolgens kan je kiezen uit mogelijk bekende afzenders en spam. 

10. Kan ik een bericht of zelfs een volledige chathistorie verwijderen?

 

Ja, maar berichten verwijderen is alleen maar mogelijk in de computerversie van Facebook en op Messenger.com, dus niet in de mobiele app.

 

Ga naar een bericht en beweeg je muis over dat bericht en klik erop, zodat aan de linkerzijde drie puntjes verschijnen. Kies dan voor verwijderen.

 

 

Vervolgens krijg je de keuze voor wie je dit chatbericht wilt verwijderen: voor iedereen in de chat of alleen voor jezelf.

11. Hoe kan ik Messenger tijdelijk uitschakelen (deactiveren)?

 

Ben je Messenger even beu, dan kan je het programma, voor onbepaalde tijd, het zwijgen opleggen. Niet permanent verwijderen dus, maar deactiveren. Omdat Messenger nauw verbonden is met je Facebook-profiel, zal je echter eerst Facebook moeten deactiveren.

 

Uitgebreide uitleg daarover vind je in dit artikel.

12. Is het waar dat Facebook Messenger bij al mijn telefoongegevens kan en op die manier mijn privacy schendt?

 

Ja en nee. Oftewel: het ligt heel wat genuanceerder dan aanvankelijk via verontrustende berichten op sociale media werd voorgesteld. Die onrust werd met name gevoed door Android-gebruikers, die na download van Facebook Messenger immers een boodschap te zien krijgen waarbij de app verregaande toestemming vraagt tot allerlei functies. Zo geeft de gebruiker na installeren de app permissie om “telefoonnummers te bellen zonder jouw interventie. Dit kan leiden tot onverwachte kosten of telefoongesprekken”. Ook krijgt Facebook toestemming om “op elk moment zonder toestemming” foto’s en video’s te maken met de telefooncamera. Evenzo kan Facebook Messenger audio opnemen met de microfoon van de smartphone. Onrust en verontwaardiging zijn het gevolg.

 

Het ligt echter heel wat genuanceerder, zoals wordt uitgelegd door de Washington Post. De permissies die Facebook vraagt mogen creepy lijken, maar de meeste andere (Messenger-)apps vragen om precies dezelfde. Dit is simpelweg om te voorkomen dat zo’n app je niet steeds opnieuw moet vragen om je camera of microfoon te gebruiken, iets wat immers snel gaat vervelen. De ‘shock’ onder Android-gebruikers komt doordat men in Android in één keer toestemming moet geven voor al die functies, terwijl iOS-gebruikers enkel eenmalig toestemming moeten geven wanneer ze een functie – bijvoorbeeld de camera – daadwerkelijk gebruiken. Meer hierover in dit artikel van de Wall Street Journal.

 

En hoe zit het dan met de toegang die Facebook Messenger vraagt tot je contacten, SMS, internetverbinding, locatie…? Geen paniek wederom, want ook deze permissies hebben standaard technische grondslagen en zijn dus niet bedoeld om je te bespioneren of om via jouw telefoon mensen te bellen. In dit artikel van Mashable (scroll naar halverwege) lees je precies welke permissies Facebook Messenger vraagt en waarom.

 

Neemt niet weg dat Facebook meer zijn best had moeten doen om gebruikers uit te leggen hoe het met die permissies en hun privacy zit, alleen al om misverstanden te voorkomen.

Laatste reacties