Magazine

20 veelgestelde vragen over Tinder

Tinder is verreweg de populairste dating-app. De eenvoud, laagdrempeligheid en het feit dat je bovenal ‘echte mensen’ tegenkomt in plaats van creepy fakers, blijken niet te versmaden ingrediënten voor smachtende singles (en soms ook niet-singles). Weer een ander vindt de app vooral interessant om zijn ‘marktwaarde’ eens te ontdekken. Ben je een verwoed Tinderaar, dan loop je vast weleens tegen problemen, ongemakken of vragen aan. De meest prangende behandelen wij in deze FAQ. Dit is uiteraard geen officiële FAQ en naar sommige zaken, vooral die wat betreft het mysterieuze Tinder-algoritme, blijft het vaak gissen geblazen.


Hoe bepaalt Tinder welke profielen aan wie getoond worden?

 

Wie je bij Ontdekkingen te zien krijgt, en wie jou, is zeker niet gebaseerd op willekeur: er gaat een behoorlijk geavanceerd algoritme achter schuil. Dit is er, vanzelfsprekend, op gericht om zoveel mogelijk matches te bewerkstelligen. Over het hoe en wat van dit algoritme laten de makers van Tinder weinig los.

 

Wél weten we dat iemands populariteit een (belangrijke) rol speelt in het algoritme. Tinder hanteert een ratingsysteem waarmee het gebruikers kan rangschikken op hoe begeerd ze zijn (iets wat overigens niet ongebruikelijk is bij datingapps en -sites). Tinder doet dit op basis van een zogenaamde ELO-score. De term ELO komt uit het schaken, waar ze wordt gebruikt om de vaardigheden van spelers bij te houden. Tinder gebruikt hetzelfde statistische model om de aantrekkelijkheid van profielen te bepalen. Het principe: als iemand met een hoge ELO-score naar rechts swipet bij iemand met een lage score, krijgt die laatste er een hoop punten bij. De reden: hij of zij wordt leuk gevonden door een populair iemand. En als aantrekkelijke mensen blijven liken, gaat die score alleen maar nog verder omhoog.

 

Tinder heeft het bestaan van de ELO-score voor Tinder-profielen bevestigd, maar uiteraard is het voor Tinder-gebruikers niet mogelijk om die score te achterhalen. Daarnaast heeft het bedrijf gezegd dat er ook andere factoren meespelen, zoals de algemene aantrekkelijkheid. Een belangrijk onderdeel daarvan is het succespercentage van profielfoto’s.

 

i-look-good
Bron: Giphy

 

Niet door Tinder bevestigd, maar waarschijnlijk ook van invloed op je ELO-score is hoe kieskeurig je bent – of juist niet. Al te weinig of juist uitermate veel naar rechts swipen kan in je nadeel werken. Daarnaast laat Tinder waarschijnlijk ook meewegen hoe actief je bent op het platform: enerzijds met het algemene gebruik ervan, anderzijds met het versturen en beantwoorden van berichten. Gebruikers die weinig online zijn of weinig berichten sturen, worden door Tinder lager ingeschaald. Nieuwe accounts, tot slot, krijgen automatisch een hogere score, de zogenaamde noob boost. Maar die is maar heel tijdelijk.

 

Webmagazine Fast Company bracht de interne rating aan het licht nadat het als één van de weinigen een kijkje in de Tinder-keuken mocht nemen. In dit artikel lees je over de bevindingen. Meer over hoe het Tinder-algoritme werkt en wat je daar als gebruiker van kan leren: hier.

Werkt het leeftijdsfilter in twee richtingen?

 

Waarschijnlijk wel. Je krijgt geen mensen te zien die binnen jouw leeftijdsfilter vallen wanneer jij niet binnen dat van hen valt. Stel, je bent een heteroseksuele man van 35 en je leeftijdsfilter gaat van 30 tot 40. Jij krijgt dan, logischerwijs, alleen vrouwen van tussen de 30 en 40 jaar oud te zien. Daar zitten echter géén vrouwen tussen bij wie jij buiten het leeftijdsfilter valt, bijvoorbeeld vrouwen die enkel mannen tussen de 20 en 30 jaar wensen te zien. Anders hebben matchvoorstellen immers weinig zin.

 

Woordje van disclaimer: dit is, nogmaals, geen officiële Tinder-FAQ. De algoritmes van Tinder zijn geheim en over de wederkerigheid van Tinder-filters bestaat nog altijd veel discussie op het internet.

 



 

Werkt het afstandsfilter in twee richtingen?

 

Nee. Althans, dat is wat we hier officieus over weten op basis van gebruikerservaringen. Je kan dus iedereen zien binnen jouw afstandsbereik, ongeacht of jij ook binnen hun afstandsbereik valt (even afgezien van het leeftijdsbereik). Staat jouw afstand bijvoorbeeld op 160 km (het maximum), dan krijg je ook mensen te zien bij wie jij buiten hun bereik valt. Dit betekent dus dat je ook mensen te zien krijgt die jou níet zien (dus bijvoorbeeld ook iemand die 120 km bij je vandaan is en een afstandsbereik van 50 km heeft ingesteld). Althans, op dit moment. Wanneer iemand die jij hebt geliket zijn of haar afstandsfilter aanpast of jouw bereik binnenkomt, dan krijgt die persoon jou wellicht alsnog te zien en is er alsnog een match mogelijk.

 

Er is een uitzonderingssituatie. Als je iemand hebt geliket bij wie je binnen het afstandsbereik valt, maar later niet meer (bijvoorbeeld doordat die persoon op doorreis is), dan kan die persoon jou alsnog te zien krijgen, ook al val je dan buiten zijn of haar leeftijdsbereik. Dan is er dus nog steeds een match mogelijk.
Als ik Tinder op vakantie open, heb ik ineens heel veel matches. Ik kan maar beter verhuizen zeker?

 

Nou, niet te snel. Natuurlijk is het mogelijk dat je in andere steden of landen beter in de smaak valt. Maar een meer aannemelijke verklaring voor je lokale Tinder-succes schuilt in het feit dat je nieuw bent in dat gebied. Tinder behandelt jouw account dan alsof het nieuw is. Daardoor krijgt het de zogenaamde noob boost, waardoor je meer frequent opduikt bij anderen. Dit gebeurt ook wanneer je de Passport-functie gebruikt, in de betaalde versie van Tinder. Na één à twee dagen normaliseert de score van je account weer, en daardoor waarschijnlijk ook het aantal matches.

Ik ben een leuke heteroman, maar scoor maar weinig matches. Moet ik me zorgen maken?

 

Waarschijnlijk niet. Foto’s van heteromannen scoren nu eenmaal een pak minder goed dan die van vrouwen en homoseksuele mannen. Dat blijkt althans uit een analyse van het Engelse bedrijf Rentify, dat het zogenaamde succespercentage van Tinder-foto’s onderzocht. Foto’s van heteroseksuele vrouwen hebben een succespercentage van maar liefst 52 procent, wat betekent dat iets meer dan de helft van de mannen die de foto tegenkomen op Tinder naar rechts swipen. Foto’s van heteromannen scoren gemiddeld slechts 16 procent. Homoseksuele mannen zitten met een succespercentage van 35 procent precies tussen die twee groepen in.

Waarom bepaalt Tinder welke van mijn foto’s als hoofdfoto wordt gebruikt?

 

Dit komt doordat de functie ‘Slimme foto’s’ (‘Smart Photos’) bij jou is ingeschakeld. Ze staat standaard op actief wanneer je Tinder net hebt geïnstalleerd. Met ‘Slimme foto’s’ kiest de app jouw beste foto uit, die de meeste respons oplevert. Voor zover bekend doet Tinder dit door gebruikers willekeurige foto’s uit je profiel te laten zien, en bij te houden welke wel en niet tot matches leiden. Op basis van deze data kiest de app daarna de beste foto uit als jouw hoofdfoto. Volgens Tinder krijgen mensen die ‘Slimme foto’s’ aan hebben staan, gemiddeld tot 12 procent meer matches dan voorheen.

 

We kunnen ons voorstellen dat je liever zelf bepaalt welke foto jouw Tinder-visitekaartje is. Want het is maar de vraag hoe waardevol je matches zijn als ze tot stand komen op basis van je allerbeste foto. Onthoud: een Tinder-date scoren is een pak lastiger dan een Tinder-match. En als je toch echt graag meer matches wilt, is het de vraag hoe slim ‘Slimme foto’s’ daadwerkelijk is.

 

Je zet de functie eenvoudig uit door bij de instellingen het schakelaartje van ‘Slimme foto’s’ (onder de door jou gekozen foto’s) naar links te schuiven.

Ik heb per ongeluk iemand naar links geswipet. Kan ik dit ongedaan maken?

 

Alleen als je Tinder Plus of Tinder Gold hebt, de betaalde versies van Tinder. Gebruik je de gratis variant, dan is elke swipe onomkeerbaar. Of je moest al je account verwijderen, Tinder opnieuw installeren en dan hopen dat je die persoon opnieuw tegenkomt in je matchvoorstellen.

 

to-the-left
Bron: Giphy

 

Ik heb per ongeluk iemand naar rechts geswipet. Kan ik dit ongedaan maken?

 

Ja, je kan iemand te allen tijde ‘ontmatchen’. Als je per ongeluk naar rechts swipet en het blijkt een match te zijn (een ongewenste dus), dan hef je de match best meteen op, zodat die persoon jou niet bij zijn of haar matches te zien krijgt. Wel heeft de ongelukkige een notificatie ontvangen dat er nieuwe match is en zal die dus tevergeefs zijn of haar Tinder checken.

 

swipe
Bron: Giphy

Ik heb per ongeluk een Super Like gegeven. Kan ik dit terugdraaien?

 

Alleen als je Tinder Plus of Tinder Gold hebt. Heb je een gratis account, dan kan je de Super Like enkel tenietdoen door de match op te heffen. Maar dan kan je de persoon dus ook geen ‘gewone’ like meer geven.

Als ik aan iemand een Super Like toeken, en het is (nog) geen match, krijgt die persoon daar dan bericht van?

 

Ja, de gelukkige ontvangt dan een notificatie. Hij of zij krijgt niet direct te zien van wie de Super Like afkomstig is, maar komt jou en je Super Like vanzelf tegen bij Ontdekkingen. Je kan pas met deze persoon chatten als hij of zij ook jou heeft geliket of gesuperliket.

 

tinder-super-like-erin-heatherton
Bron: Phandroid

 

Een van mijn matches is verdwenen. Hoe kan dat?

 

Wanneer een persoon niet meer voorkomt in je lijst met matches, dan heeft deze zijn of haar match met jou opgeheven, óf zijn of haar account verwijderd. In beide gevallen kunnen jullie niet meer met elkaar chatten via Tinder.

Kan ik iemand deblokkeren?

 

Nee. Als je je match met iemand hebt opgeheven (ook wel ‘blokkeren’ of ‘ontmatchen’ genoemd) kan je dat niet meer terugdraaien.

Kan je zien wanneer iemand voor het laatst actief was op Tinder?

 

Nee. In de beginjaren bestond er een ‘laatst actief’-melding in Tinder, maar die is allang weer afgevoerd.

Toont Tinder alleen profielen van actieve Tinderaars?

 

De profielen die je op Tinder te zien krijgt hebben heel wat selectiecriteria doorstaan en recente activiteit is daar een belangrijke van. In principe geldt dat de app de meest recent actieve mensen het eerst toont. In dichtbevolkte regio’s zitten doorgaans veel Tinderaars en kan je er dus van uitgaan dat je in eerste instantie louter actieve gebruikers te zien krijgt. In minder drukke Tinder-gebieden kan je echter al snel minder actieve Tinderaars voorgeschoteld krijgen, soms zelfs personen die de app al weken of maanden niet meer geopend hebben.

Mijn match reageert niet meer op mijn chatberichten. Heeft hij/zij mij misschien geblokkeerd, of zijn/haar account soms verwijderd?

 

Geen van beide. Als een match jou blokkeert (blokkeren = match opheffen) of zijn/haar Tinder-account verwijdert, verdwijnt deze persoon uit jouw lijst van matches. Zolang hij/zij erin staat, is geen van beide dus het geval. Mogelijk is de match even Tinder-moe en opent hij/zij de app niet meer. Helaas kan het ook zo zijn dat je match jóu even moe is.

Wat betekent in de chat het hartje naast iemand laatst gestuurde bericht?

 

Je kan op dit hartje drukken om het bericht van die persoon te liken. Hij of zij kan dit dan zien.

Kan ik alleen maar foto’s die op mijn Facebook staan op Tinder plaatsen?

 

Nee, sinds versie 4.8.0 kan je ook foto’s rechtstreeks vanuit je filmrol opladen wanneer je Tinder via je Facebook-account gebruikt.

 

Bron: Giphy

 

Kan ik in de chat foto’s naar iemand sturen?

 

Nee. Je kan alleen maar foto’s tonen in je profiel, al dan niet aangevuld met een koppeling naar je Instagram-foto’s. Wél is het sinds versie 4.8.0 mogelijk om (grappige) gif-animaties in de chat te versturen (zie de blauwe ‘GIF’-knop naast het berichtenveld). Je kan alleen gifjes sturen uit de collectie die Tinder aanbiedt. Wees voorzichtig hiermee, want eens een gifje gestuurd, kan je dat niet ongedaan maken.

Ik heb mijn Facebook-account gedeactiveerd. Kan ik Tinder blijven gebruiken?

 

Nee. Tinder zal de koppeling met Facebook ‘missen’ en je verzoeken terug in te loggen op Facebook. Als je dat laatste niet wilt, kan je een Tinder-account aanmaken op basis van je telefoonnummer (geen Facebook nodig), maar dan begin je dus met een nieuw, blanco profiel.

Als ik mijn Tinder-app verwijder, verwijder ik dan ook mijn Tinder-profiel?

 

Nee. Om ervoor te zorgen dat je profiel van Tinder verdwijnt (inclusief al je matches en chatberichten) moet je het eerst verwijderen bij de instellingen. Mocht je de mobiele app niet kunnen gebruiken, dan kan je je account ook via een webbrowser verwijderen op account.gotinder.com.

 

Gebruik je Tinder via Facebook? Dan is het verstandig om ook even naar Facebook te gaan en in te stellen dat Tinder geen toegang meer heeft tot je gegevens. Dit doe je bij Facebooks Instellingen en dan het menu Apps. Je krijgt nu een overzicht van alle apps die je in het verleden toegang hebt gegeven tot je Facebook-account (het zijn er vast meer dan je denkt) en die dat ook nog steeds hebben. Verwijder Tinder en eventueel andere apps die je niet meer gebruikt.

 

Zolang je je Tinder-account niet verwijdert kan je profiel nog op de app getoond worden, ook al gebruik je die niet meer. Maar hoe langer je inactief bent, hoe minder vaak dat gebeurt en uiteindelijk zal je, Tinder-technisch gezien, in de vergetelheid geraken.

 

Bron: Giphy

 

Hoe kan ik een nieuw Tinder-profiel starten zonder dat Tinder mij ‘herinnert’?

 

Als je voorheen een profiel had en je hebt dat profiel verwijderd zoals beschreven bij de vorige vraag, dan kan je blanco een nieuw account beginnen, dus zonder matches en chats. Maar waarschijnlijk ‘herinnert’ Tinder jou dan nog op basis van je Facebook-account of telefoonnummer. En daardoor wordt wellicht ook jouw Tinder-aantrekkelijksscore . De enige manier om met een volledig blanco account te herbeginnen, is inloggen via een nieuw Facebook-account (wat betekent dat je een tweede Facebook-account moet aanmaken) of inloggen via een ander telefoonnummer, bijvoorbeeld dat van een vriend(in). Houd er in het tweede geval rekening mee dat er verificatie-sms naar dat nummer verstuurd wordt.

Wat is het verschil tussen Tinder Plus en Tinder Gold?

 

Plus en Gold zijn beide betaalde versies van Tinder die je extra’s bieden om het matchen te vergemakkelijken en de kans op succes te vergroten. De twee formules zijn nagenoeg hetzelfde, met één belangrijk verschil: in Tinder Gold zit de functie ‘Likes You’. Deze staat je toe om tijdens het swipen al te kunnen zien of iemand jou geliket heeft, of om een lijst te zien van mensen die je geliket hebben. Zodoende hoef je niet meer nodeloos mensen te gaan liken om te zien hoe goed je in de markt ligt; je kan gericht naar kansrijke matches op zoek gaan. Kortom, Tinder Gold is hetzelfde als Tinder Plus, maar dan met de ‘Likes You’-functionaliteit erbij.

 

Andere Tinderaars kunnen trouwens niet zien dat je Plus of Gold gebruikt.

 

 

Laatst bijgewerkt op 10 juli 2023.

Laatste reacties