facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
Op vakantie – welke landen kan je beter mijden?
Ben je de geijkte vakantiepaden beu en zoek je het avontuur, dan zijn er diverse webtools om inspiratie op te doen. Niks mooiers dan uitheemse culturen te leren kennen, vooral als ze nog grotendeels gespeend zijn van toeristische invloeden. Toch zijn er landen en regio's die je, hoe interessant ook, beter mijdt. Zo sla je de actuele reisadviezen van overheidswege beter niet in de wind. Daarnaast hebben we twee kaartjes voor je die inzicht geven in hoe gevaarlijk landen zijn en hoe graag ze jou, toerist, zien komen. Of zien gaan.
Update donderdag 2 juli 2015: mede naar aanleiding van de aanslag in Tunesië hebben we de 'Terrorism & Political Violence Map' van Aon toegevoegd.
Hoe veilig is het er?
Na de verschrikkelijke aanslag in Tunesië raadde Buitenlandse Zaken af om naar dat land te reizen. Maar er zijn nog meer bestemmingen waar je beter wegblijft. Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon stelt jaarlijks een 'Terrorism & Political Violence Map' op, bedoeld om ondernemingen raad te geven rond de risico's voor terrorisme en politiek geweld. Een kaart die je echter ook als toerist kunt gebruiken om de veiligheid van landen in te schatten.
In (West-)Europa zit je, behoudens Frankrijk een beetje, in de meeste landen wel safe. Dat geldt ook voor de VS, Canada en Oceanië. In de rest van de wereld is het helaas minder rooskleurig gesteld. Weinig verrassend is er vooral in Afrika en het Midden-Oosten sprake van een relatief grote kans op terroristische activiteiten. Klik op de kaart voor een grotere, interactieve kaart, en details per land.
Ook de Canadese nieuwssite CBC stelde al eens een kaart samen waarop te zien is welke plekken je als toerist beter kan vermijden. Ze is gebaseerd op de reiswaarschuwingen die het Canadese Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft uitgegeven in 2013. Het levert een vergelijkbaar plaatje op:
Ook voor gele en zelfs groen gekleurde landen is het een must om altijd de reisadviezen te checken. Verdiep je bovendien in de regio of stad waar je naar toe gaat. Zelfs in steden in rijke, westerse landen zijn er altijd wel wijken en straten waar je als toerist maar beter wegblijft. Hoe avontuurlijk je ook bent ingesteld.
Hoe gastvrij is men?
Los van de veiligheid, word je in lang niet alle landen als buitenlandse toerist met open armen ontvangen. Ergens diep verscholen in een rapport van het World Economic Forum zie je de wereld in kaart gebracht naar gastvrijheid. Dit op basis van enquêteresultaten uit 140 landen inzake de houding van de lokale bevolking ten opzichte van buitenlandse bezoekers. De – soms verrassende – uitkomsten zijn vervat in onderstaand kaartje dat de Washington Post onlangs publiceerde. De rood gekleurde landen zijn het minst gastvrij. In blauw gekleurde landen zien ze je als toerist wél graag komen.
Volgens deze data zouden IJsland, Nieuw-Zeeland en Marokko de meest gastvrije landen voor toeristen zijn. In het algemeen scoren westerse landen (zoals ook Ierland, Canada en Oostenrijk) hoog op dit punt, evenals toeristische toevluchtsoorden als Thailand. Maar ook in West-Afrika kunnen vreemdelingen een brede glimlach tegemoet zien. Dat geldt dan weer niet voor Bolivia, Venezuela en Rusland: de drie minst gastvrije landen. Ook in het Midden-Oosten (Iran, Pakistan, Saoedi-Arabië) en Oost-Europa zien ze je liever direct rechtsomkeer maken. Opvallend genoeg komen China en Zuid-Korea eveneens als weinig toeristvriendelijk uit de bus. De rode kleur van Denemarken verbaast ons al net zo.
Meer interessante wereldkaarten – 70 stuks – vind je hier.