facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
iTunes Match reeds beschikbaar in België
Muziekminnend België wordt verwend, zo vlak voor de feestdagen. Werden we de laatste tijd al om de oren geslagen met streaming muziekdiensten, sinds vandaag is ook een andere belangrijke muziekdienst beschikbaar in ons land: iTunes Match. Daarmee behoort België tot het selecte groepje landen waar de dienst voor het eerst buiten de VS te gebruiken is. Ook Duitsers en Britten kunnen van de nieuwe Apple-dienst gebruikmaken, maar Nederlanders bijvoorbeeld nog niet. iTunes Match is een aanvulling op de dienst iTunes in the Cloud. Met iTunes Match kan je je hele muziekcollectie beschikbaar maken op al je Apple-apparaten. Elk liedje krijgt daarbij de geluidskwaliteit en exra functies van iTunes, ongeacht of het liedje ook oorspronkelijk via iTunes is gedownload. De dienst kost een kleine 25 euro per jaar. Hoe ze precies in mekaar steekt, leggen we hier nader uit.
Inhoud:
1. Wat is iTunes in the Cloud?
2. En wat is dan iTunes Match?
3. Hoe activeer je iTunes Match?
4. Is iTunes Match legaal?
iTunes in the Cloud is een service voor gebruikers van Apple iTunes, de bekende software van Apple om je muziekbibliotheek mee te gebruiken, te onderhouden en uit te breiden. Vaak bevat zo’n collectie duizenden liedjes, die je via iTunes en wellicht ook andere bronnen hebt gedownload. En meestal bevindt die muziekbibliotheek zich op je vaste computer, op het bureau in huis. Maar wat nu als je een nieuwe toffe song via iTunes hebt gedownload, en je wilt die ook graag overal op je iPhone kunnen beluisteren? En bij voorkeur ook nog op je iPad? Velen bezitten tegenwoordig immers meerdere apparaten en die zou je het liefst allemaal tegelijk up-to-date willen houden. Wel, daartoe heeft Apple afgelopen zomer dus iTunes in the Cloud gelanceerd. Cloud wil zoveel zeggen dat bestanden centraal op een server worden opgeslagen en dat iedereen ze daar van af kan ‘plukken’. Dat spaart een hoop schijfruimte op ‘gewone’ computers. Bovendien kan je de bestanden die op zo’n cloud staan vanop meerdere apparaten benaderen. Bij iTunes in the Cloud betekent dit dat je eerder aangeschafte iTunes-muziek, zonder extra kosten, naar al je (mobiele) Apple-apparaten kan transfereren. De muziek die je aanschaft, staat immers op Apple’s cloud, die, weinig verrassend, iCloud werd gedoopt. Met ’transfereren’ bedoelen we trouwens niet ‘streamen’. De deuntjes van iTunes in the Cloud en ook iTunes Match worden niet naar je apparaten gestreamd, al lijkt het er wel op. Volgens Apple is het een kwestie van downloaden en luisteren tegelijk.
iTunes Match gaat nog een stapje verder. Deze dienst, die van de zomer in de VS werd gelanceerd, maakt het mogelijk om al je muziekbestanden op Apple-servers (iClouds) op te slaan, waarna ze beschikbaar zijn op maximaal negen andere ondersteunde apparaten (Mac of iOS). En met “al je muziekbestanden” bedoelen we dus óók muziek die je niet via iTunes hebt gedownload. Daarin schuilt de essentie van de dienst. Nummers die je via iTunes hebt gedownload zijn sowieso al beschikbaar via de cloud (zie iTunes in the Cloud). Maar bij iTunes Match scant Apple eveneens de rest van jouw muziekcollectie en kijkt dan welke nummers ook aanwezig zijn in Apple’s iTunes-bibliotheek van 20 miljoen nummers. Kan er een’match’ worden gemaakt, dan worden je eigen muzieknummers omgezet naar iTunes-muzieknummers. Een ordinair mp3’tje wordt dan als het ware ‘geupgraded’ naar een iTunes-bestand met alle voordelen van dien: verbeterde id3-tags, albumhoezen én een standaard geluidskwaliteit van 256 Kbps (ongeacht de kwaliteit van het bronbestand). Kan er geen muzikale ‘match’ gevonden worden, dan kan je het muziekbestand toch via de cloud beschikbaar maken door het eigenhandig naar iCloud te uploaden. In tegenstelling tot de songs die gematcht werden neemt dit dus wél ruimte op de iCloud in beslag en blijft de song behouden in de oorspronkelijke geluidskwaliteit. Desondanks geen zorgen dat de iCloud gauw volraakt. Je mag van Apple tot 25.000 nummers uploaden, náást alle nummers die gematcht werden.
Met iTunes Match sla je dus eigenlijk drie vliegen in één klap:
- Je complete muziekcollectie wordt beschikbaar en altijd up-to-date op al je Apple-apparaten;
- Een groot deel van je muziekcollectie krijgt de (geluids)kwaliteit van iTunes, uiteraard met uitzondering van bestanden waarmee geen match gevonden kan worden;
- Door het matchingsysteem wordt er veel efficiënter omgegaan met de voor jou beschikbare ruimte op de iCloud en mag je muziekcollectie gerust duizelingwekkend grote vormen aannemen.
In iTunes 10.5.1 of hoger ga je naar Store > iTunes Match om de functie in te schakelen. Je moet nu nog een abonnement op iTunes Match nemen. Dit kost je € 24,99 per jaar. Op de iPhone, iPod touch en iPad kan je iTunes Match ook terugvinden. Ga naar Instellingen > Muziek > iTunes Match. Met een schakelaar kan je de dienst inschakelen. (Bron: iPhoneclub.nl) Wat er gebeurt als je de dienst na een jaar opzegt? Da’s nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk kan je je de reeds gematchte muziekcollectie gewoon behouden en blijven gebruiken.
Uhm, best een relevante vraag, als je bedenkt dat Apple ál je muziekbestanden probeert om te zetten naar iTunes-muziek, zonder te weten waar jij die bestanden nou eigenlijk vandaan hebt gehaald. Sommigen spreken al van het witwassen van muziek, al is het maar de vraag of dat juridisch zo is. Het laatste woord zal er nog niet over gesproken zijn, maar Apple heeft er zeker en vast goed over nagedacht ;). Vast staat dat we er als Belgen weer een mooi muziekgerelateerd speeltje bij hebben.