Magazine

Immosite Realo.be biedt zoveel mogelijk informatie over huis én buurt

Op zoek naar een nieuwe woonst? Dan kom je ook graag iets aan de weet over de buurt waarin die zich bevindt. Of er bijvoorbeeld scholen en winkelvoorzieningen in de buurt zijn. En hoe de straat en omgeving eruitzien, wat je dankzij Google Street view binnen enkele muisklikken geregeld hebt. Realo.be gaat echter nog wat stapjes verder dan de meeste immowebsites. Door een grote hoeveelheid gegevens te verzamelen en met elkaar te combineren wordt van elke buurt in ons land een zogenaamd ‘sociaal profiel’ aangemaakt. Zo krijg je onder meer het gemiddelde inkomen in de wijk, de etnische achtergrond, de jobsituatie en het opleidingsniveau van de buren te zien. Maar er is nog meer, want Realo biedt ook informatie en foto’s over huizen die niet (meer) te koop staan. Vooral over dat laatste ontstond bij het live gaan van de site nogal wat ophef en dan met name vanwege het mogelijk schenden van privacy. Dat Realo de multiculturaliteit in kaart brengt, viel dan weer slecht bij het Centrum voor Gelijke Kansen. Naar de letter van de wet lijkt Realo echter niet onjuist te handelen.

 

Databank van àlle huizen

 

Realo werd opgericht door het bekende internetduo Toon Coppens en Lorenz Bogaert, ook al de geestelijk vaders van Netlog en datingsite Twoo. Hun missie met Realo is een databank van àlle huizen te zijn. Vandaar dat je er ook huizen kan vinden die niet (meer) te koop of te huur zijn. Als een huis voorheen te koop of te huur stond, heb je dus goed kans dat je er nog foto’s van kan bekijken, doordat Realo deze bewaart. De Privacycommissie tolereert dit.

 


 

Openbare informatie

 

De makers zeggen uitsluitend gebruik te maken van informatie die reeds openbaar is, veelal vanop websites van de overheid, van het kadaster bijvoorbeeld. Deze data wordt dan weer gecombineerd met Google Maps. Resultaat is een knappe immozoeksite, die je bij elk object zo’n beetje het maximaal mogelijke aan neutrale informatie over de buurt verstrekt. Daarbij zit ook een mobiliteitsscore, gebaseerd op de nabijheid van winkels en openbaar vervoer. Daarnaast biedt Realo waardeschattingen van alle huizen – te koop of niet. Voor een enigszins correcte schatting moet je wel over wat informatie van het huis beschikken, zoals het aantal slaapkamers. De mobiele app van Realo, beschikbaar voor iOS en Android, toont je huizen te koop en te huur rondom je.

 


 

Info laten verwijderen

 

Alles leuk en aardig, maar wat nou als je je huis, dat niet (meer) te koop of te huur staat, niet op Realo wilt hebben staan? Of als je andere info wilt laten verbergen? Volgens de makers volstaat in dat geval een mailtje naar feedback@realo.be. Je gegevens worden dan offline gehaald. Wat niet wegneemt dat ze in eerste instantie dus gewoon online staan. Andersom: als je woning in de huur of verkoop gaat, kan je die gratis op Realo publiceren.

 

De Persgroep

 

De ambitieuze makers hebben intussen al de krachten gebundeld met De Persgroep en hopen zo een grote speler te worden op de Vlaamse immomarkt en later zelfs in gans West-Europa.

 

Dat Realo een verdomd handige immosite is, staat buiten kijf. En zelfs als je niet op zoek bent naar een woning, biedt ze heel wat interessante informatie. Dat al die, weliswaar openbare, info zo makkelijk op één plek te vinden is, zal echter niet iedereen kunnen bekoren. Maar dat is inmiddels een beetje des internets.

Laatste reacties