Magazine

Ontdek de oudste kaart van België

Goed nieuws voor liefhebbers van historische landkaarten: de historische Villaretkaart kan je voortaan online bekijken. De tot nu toe vrijwel onbekende Villaretkaart is de oudste grootschalige kaart van België en dateert van nog voor de stichting van ons land. Dankzij het agentschap Onroerend Erfgoed en Informatie Vlaanderen wordt nu een schat van informatie ontsloten voor wie zich een beeld wil vormen van de leefwereld van onze voorouders tussen 1745 en 1748.

 

Oorsprong

 

De Villaretkaart is genoemd naar Jean Villaret, ingenieur-geograaf bij het Franse hof en één van de makers. De kaart kwam tot stand na één van de Franse veroveringstochten door onze gebieden (1745-1748). Villaret nam het gebied tussen Menen-Gent-Doornik tot Maastricht-Luik voor zijn rekening. Het gedeelte van de kust en de Westhoek bracht een collega, ene François Masse, al eerder in kaart tussen 1729 en 1730.

 

 

Details

 

In totaal bestaat de Villaretkaart uit meer dan tachtig kaartbladen. Die bevatten opvallend veel detail, waardoor ze een uniek zicht bieden op de evolutie van onze gewesten bieden, zo’n kwarteeuw vroeger dan de bekende Ferrariskaart uit 1770-1778. In professioneel opzicht is dat vooral interessant voor erfgoedonderzoekers, landschaps- en monumentbeheerders en archeologiebureaus. Maar ook als ‘gewone’ Belg moet je zeker eens proberen op te snorren hoe jouw leefregio er zoveel eeuwen geleden heeft uitgezien.

 

Raadplegen

 

De kaart raadplegen kan via het geoportaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Klik daar op ‘historische kaarten’ in het onderdeel ‘lagen’ in de paarse balk. Duid ‘Villaretkaart’ aan. Als je alleen interesse hebt in de Westhoek, kies je voor ‘Massekaart’. Deze kaart is apart gehouden, omdat ze op een andere schaal werd ingetekend. De Ferrariskaart kon je al eerder op deze manier digitaal bekijken.

Laatste reacties