Magazine

Haal meer uit Instagram met deze 10 apps

Op de groei van Instagram lijkt voorlopig geen rem te zitten. In de slipstream van het succes bestaan er inmiddels diverse apps die functionaliteiten aan Instagram toevoegen. Want ook al biedt Instagram in principe alles om instantly foto’s te bewerken en te delen, het kan qua fotobewerking altijd nóg fancier. Daarnaast stuiten fervente Instagrammers ook nogal eens op tekortkomingen. Want zou je niet graag in één oogopslag kunnen zien wie jou recentelijk ‘ontvolgd’ hebben? Gelukkig kan ook dat met een externe app. We lijsten tien Instagram-gerelateerde apps voor je op die je als heavy user eigenlijk móet hebben.

 

Flipagram

 

Tegenwoordig ondersteunt Instagram zoals je wellicht weet ook video. Met Flipagram kun je eenvoudig een montage maken van je oude foto’s. Want een écht filmpje is het natuurlijk niet. Je hoeft alleen maar de foto’s die je in je diapresentatie wilt hebben te selecteren, en Flipagram maakt er een filmpje van. Elke foto wordt standaard 15 seconden weergegeven, maar de weergavetijd is ook handmatig per foto in te stellen. Je kunt je filmpje tot slot ook van commentaar of muziek voorzien en delen op Facebook, YouTube en natuurlijk Instagram.

 


Flipagram is beschikbaar voor iOS

 

Squaready

 

Instagram snijdt je foto’s automatisch bij in een vierkant formaat, en dat kan met name in het geval van een hoge of brede foto verkeerd uitpakken. Met Squaready kun je je foto’s croppen tot een vierkant formaat. In het geval van een panoramafoto bijvoorbeeld blijf je dan over met een matwitte rand boven en onder, die naadloos opgaat in de Instagram-interface. Je kunt je afbeeldingen overigens handmatig of automatisch laten croppen.

 


Squaready is beschikbaar voor iOS als gratis en betaalde variant (Squaready Pro).

 

Diptic

 

Diptic is een leuke manier om prachtige fotocollages te maken. Je hebt keuze uit circa 180 indelingen voor je collage. Je favoriete lay-out gevonden? Kies dan de foto’s die je erin wilt plaatsen. Daarna kun je naar believen de lay-out en de foto’s zelf aanpassen. Zaken als helderheid, contrast en kleur verander of corrigeer je in een handomdraai. Een filter toepassen, en foto’s spiegelen of roteren is eveneens een koud kunstje. Ook kun je de randen van je foto’s bewerken, de beeldverhoudingen van je collage aanpassen en tekst toevoegen, alvorens je collage op te slaan en te delen op social media.

 


Diptic is beschikbaar voor iOS. Alternatief, maar eveneens enkel voor iOS, is Layout, een fotocollage-app uitgebracht door Instagram zelf.

 

Over / Overgram

 

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Toch is er de behoefte tekst aan foto’s toe te voegen. Dat kan met de app Over. Naast tekst kun je met Over ook doedels ‘over’ je foto heen plaatsen. Je hebt de keuze uit een ruim assortiment lettertypes en kleuren, en kunt zelf de grootte, transparantie en zelfs de letterafstand van de tekst instellen door eenvoudig te plussen of minnen. Mede dankzij het navigatiewiel is Over erg makkelijk in gebruik.

 

Er is ook een gratis variant van Over: Overgram. Je moet dan wel genoegen nemen met slechts tien lettertypes, tegenover meer dan tweehonderd in Over, en blijft zitten met een watermerk in je foto, dat je weliswaar met een in-appaankoop kunt afkopen.

 

Over is beschikbaar voor Android en iOS.

 

Split Lens 2 Pro

 

Een kloon van jezelf? Het kan met Met Split Lens 2 Pro! Nou ja, in foto’s en video’s toch. Maar wel op een geloofwaardige manier! Je vrienden zullen denken dat je een identieke tweelingbroer hebt. Door meerdere foto’s te splitsen en samen te voegen in één foto bereik je verrassende en soms hilarische effecten. Desgewenst kun je de foto nog nabewerken. Als je het vrij complexe eindresultaat ziet, zou je niet denken dat de app zó eenvoudig is in het gebruik.

 


Split Lens 2 Pro is beschikbaar voor Android.

 

Slow Camera Shutter Plus Pro Free

 

Probeer de naam van deze app maar ’s drie keer achter elkaar uit te spreken zonder je tong te breken. Een prima app, niettemin, waarmee je zelf de sluitertijd van de camera van je iPhone of iPad kunt instellen voor prachtige effecten. Je kunt de sluitertijd handmatig instellen tussen de 0,5 en 15 seconden of de sluiter laten openstaan totdat je op de knop drukt. Hierbij moet je in heldere omstandigheden wel waken voor overbelichting. In dat geval kies je beter voor de automatische instellingen. Door met de sluitertijd te spelen en de Light-trailoptie te gebruiken, creëer je statische of juist heel dynamische foto’s, zoals de welbekende lichtstrepen op een foto van een drukke autobaan bij nacht. Met de app kun je ook twee foto’s over elkaar heen zetten en blenden, maar die optie vinden we minder interessant. Wel handig is de zelfontspanner, die niet standaard op de camera-app van je toestel zit.

 


Slow Camera Shutter Plus Pro free is beschikbaar voor iOS.

 

CrossProcess

 

CrossProcess kent maar één kunstje, maar beheerst dat bijzonder goed. Wat dat is? Het bewerken van je foto’s door eenvoudig meer rood, blauw of groen – de primaire kleuren – aan je foto toe te voegen. Daarbij kun je ook nog kiezen voor een standaard of extreem effect. Zo eenvoudig als de app in gebruik is, zo verbluffend zijn de resultaten.

 

CrossProcess is beschikbaar voor iOS.

 

Volgers+

 

Hoeveel volgers heb je recentelijk gekregen? Wie hebben jou ‘ontvolgd’? Wie zijn mijn ‘spookvolgers’? Hoeveel volgers volg ik niet terug? Hoeveel likes heb ik gemiddeld per foto? Voor de ware Instagrammer zijn dit essentiële levensvragen, die door de app echter nauwelijks of niet beantwoord worden.

 

Er bestaan gelukkig aparte applicaties die je aan je Instagram-account kan koppelen en die vervolgens alle statistieken qua volgers en likes voor je bijhouden. De bekendste is Volgers+. En die werkt heel simpel. Download de app en vul de gegevens van je Instagram-account in. Vanaf nu af aan begint de app statistieken van jouw account bij te houden. Gepresenteerd als een soort dagkoersen toont de app je je totale aantal likes, het gemiddelde aantal likes per foto en ook het aantal ‘spookvolgers’. Dit zijn volgers die zelden of nooit interactie met je plegen.

 

Het interessantst is toch wel de mogelijkheid om in één oogopslag te zien welke volgers je bent kwijtgeraakt. Instagram zelf biedt deze optie niet. Let wel: Volgers+ houdt deze info voor je bij vanaf het moment dat je de app hebt geïnstalleerd. Mensen die jou daarvóór ‘ontvolgd’ hebben kan je dus niet zien. Tot de verloren volgers worden ook mensen gerekend die hun account hebben verwijderd.

 

We gebruiken de app en zelf al een tijdje en ze werkt prima. Wat ons betreft volstaat de gratis versie, maar tegen meerprijs kan je extra informatie verkrijgen, zoals gebruikers die jou blokkeren, wie je spookvolgers zijn en wie jouw beste volgers (‘geheime aanbieders’).

 


Volgers+ is er alleen voor iOS. Gebruik je een ander besturingssysteem, dan is Unfollowgram een alternatief. Dit is echter een web only-applicatie, dus enkel te gebruiken in een webbrowser op een desktop-pc. 

 

Insta.me

 

In Instagram kan je iemand privé een foto sturen, maar een ‘échte’ chatfunctie is er (vooralsnog) niet. Een gat waar de messenger Insta.me graag inspringt. Insta.me, kort voor Instant Message, laat je privéberichtjes sturen naar mensen bij jou in de buurt en ook naar Instagrammers die je volgt. Voorwaarde is wel dat de persoon die je volgt de app ook gebruikt. Je hoeft alleen maar de app te installeren, een account te creëren en jij kunt andere gebruikers vinden en natuurlijk ook gevonden worden.

 

Insta.me is beschikbaar voor iOS.  

Laatste reacties