Magazine

Finactum: gratis financiële informatie van bedrijven opzoeken

Elk jaar gaan er in ons land duizenden bedrijven failliet. Afgelopen maand zelfs een recordaantal van 1.332. Toch zijn we bij een grote aankoop bijna blindelings bereid om een voorschot te betalen. Door even de financiële situatie van het bedrijf te controleren, kan je achteraf vervelende situaties voorkomen. Dat is de gedachte achter Finactum, een nieuwe website waarop je de kerncijfers van bijna elke Belgische onderneming eenvoudig en gratis kan controleren. Zodoende weet je of een bedrijf financieel gezond is voordat je ermee in zee gaat.

 

De financiële feiten

 

De naam Finactum is een samentrekking van ‘financieel’ en ‘factum’, wat Latijns is voor ‘feit’. Het zijn dan ook de keiharde financiële feiten, van bijna alle Belgische bedrijven, die je op finactum.be kan terugvinden. De dienst richt zich op zelfstandigen, KMO’s en investeerders, maar evengoed op consumenten. Door even de feiten te checken kan je met een gerust hart jouw voorschot aan een bedrijf toevertrouwen.

 

Leesbare cijfers

 

Het grote pluspunt van Finactum is de manier waar men je de gegevens voorschotelt. Finactum wil cijfers leesbaar maken en lijkt in die opzet meer dan geslaagd. Na het opsnorren van een bedrijf via naam of ondernemingsnummer geraak je op een overzichtelijke pagina met duidelijke grafieken en tabellen inzake omzet, winst, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit. Bij veel bedrijven krijg je ook nog eens inzage in publicaties van het Belgische Staatsblad en de Nationale Bank. Bedrijven zoeken op branche is momenteel nog niet mogelijk.

 

Beperkte toegang

 

Finactum is gratis, maar je kan slechts een beperkt aantal opzoekingen per dag uitvoeren. Wij kregen na één opzoeking al de melding dat de koek voor vandaag op is. De initiatiefnemers hopen op financiële steun om hun dienst straks onbeperkt te kunnen aanbieden.

 

Gelijkaardige diensten

 

Helemaal nieuw is de dienst niet. Companyweb (“Weet met wie u zaken doet”) biedt eveneens inzicht in de financiële huishouding van bedrijven. Zij opereren echter business-to-business en niet gratis (vanaf 599 euro per jaar). Wel gratis, en onbeperkt toegankelijk, is de site Faillissementsdossier.be. Deze verschaft actuele informatie over faillissementen, opschortingen en online veilingen. Voor het raadplegen van volledige dossiers moet je wel even registreren.

Laatste reacties