facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiƫfotografie e-commerceapps
Magazine
Facebook, YouTube en Google+ in 1997
Winterkou? Ook in 1997 wisten we er alles van. In januari vroor het, net als nu, dagen aan een stuk, tot 20 graden aan toe. Het internet zag er in 1997 echter héél anders uit. Geen breedband, maar piepende dial up-modems. Geen Chrome, maar Netscape. Geen Google, maar AltaVista. Geen Skynet, maar Belcast. Geen blogs, maar GeoCities. Geen YouTube, maar de videotheek. Geen Facebook en Google+, maar… échte vrienden. En het kleine beetje internet dát er was, kenmerkte zich door foeilijke, tergend traag ladende webpagina's. Maar wat nou als YouTube, Google+ en Facebook er in 1997 wél waren geweest? Hoe zouden die hedendaagse internetreuzen er toen hebben uitgezien? En hoe zouden ze hebben gefunctioneerd naar de technische maatstaven van die dagen? Dat is wat de makers van het briljante project Once Upon zich afvroegen. De overpeinzing resulteerde in een hilarisch stukje retro-internet. Niet zo vintage als deze advertenties, maar alleszins pure nostalgie voor wie het prille www heeft meegemaakt. Best viewed with Netscape Navigator 4.03 and a screen resolution of 1024×768 pixels, running under Windows 95.
Google+
Van Google had in 1997 nog niemand gehoord, behalve dan een paar nerds die er volop aan het sleutelen waren aan de Californische Stanford-universiteit. Vijftien jaar later is Google niet alleen veruit 's werelds populairste zoekmachine, het bedrijf baat ook talloze andere diensten uit, zoals het sociale netwerk Google+. Hoe de Circles er in 1997 zouden hebben uitgezien, ontsluiert Once Upon.
YouTube
Een video kijken via internet kon je in 1997 maar beter niet proberen. Of je moest al over een engelengeduld, zeeën van tijd, en bakken met geld voor je telefoonrekening beschikken. Als YouTube zich destijds tóch op het wereldwijde web zou hebben gewaagd, dan had de site er wellicht zó uitgezien. Inclusief een aantal te selecteren opties vóór het bekijken van de video. Wat een geluksvogels, die ISDN- en T1-gebruikers!
Anno 1997 nog geen gedoe over privacy, tijdlijnen en chatfuncties. Facebook is heerlijk simpel en kent nog geen real name-policy. De lay-out, met een mooie grijze tabel, is uiterst effectief. Je moet wel een browser hebben die de knoerten van frames ondersteunt.