Magazine

‘Mensen die je misschien kent’: hoe weet Facebook dat?

Je kent ze wel: de vriendensuggesties die Facebook je regelmatig voorschotelt in je nieuwsoverzicht, of die je zelf kan nagaan in het vriendenmenu. Niet zelden komen er de nodige vage bekenden voorbij: vrienden van vrienden, collega’s, je tandarts, een oud-klasgenoot, een ver familielid, de nieuwe vriend van de moeder van je ex, … Hoe ‘weet’ Facebook nou dat je deze mensen misschien kent? Anders gevraagd: hoe steekt het algoritme daarachter in elkaar?

 

Gemeenschappelijke vrienden

 

Het meest voor de hand liggende antwoord is dat Facebook naar het aantal gemeenschappelijke vrienden kijkt. Maar dat lijkt slechts één van de vele indicatoren die achter die vriendensuggesties schuilgaan. Er worden immers ook personen getoond met wie je geen enkele gemeenschappelijke vriend hebt.

 

Andere factoren

 

Als je Instagram gebruikt, worden er personen voorgesteld die je daar volgt.  En naar zeggen van Facebook zelf worden ook geïmporteerde contacten (uit je telefoon) gebruikt. Daarnaast worden gedeelde netwerken (zoals scholen en jobs) in het algoritme meegewogen. Plus nog een rits andere factoren, die het bedrijf niet nader benoemt. Welke zouden dat kunnen zijn?
 



 
Facebook weet veel over je, veel meer dan je waarschijnlijk vermoedt. Big Facebook is watching you. Zo weten Mark Zuckerberg en co waar je zoal uithangt, dankzij locatie-informatie op je smartphone, welke wifi-netwerken je gebruikt, welke profielen je vaak bezoekt en wie dat van jou bezoeken, enzovoort. Het is goed mogelijk dat al deze informatie deel uitmaakt van het algoritme voor vriendensuggesties en andere algoritmes. Gezichtsherkenningstechnologie wordt volgens Facebook níet hiervoor gebruikt.

 

Feit is dat de sociaalnetwerksite je alleen de suggesties toont en er niet bij vermeldt op basis waarvan je zo’n suggestie krijgt. Dat blijft vaak gissen geblazen dus.

 

Weten we binnenkort meer?

 

Om meer inzicht te krijgen in de machinerie achter die intrigerende ‘Mensen die je misschien kent’-functie, hebben enkele knappe koppen van de blog Gizmodo een speciale tool ontwikkeld: de ‘People You May Know (PYMK) Inspector’.

 

Facebook-gebruikers kunnen de applicatie naar hun computer downloaden, waarna deze om de zes uur de PYMK-suggesties registreert. Op die manier kan je nagaan wie er in de lijst verschijnen en weer verdwijnen, op welke momenten en hoe vaak. Ben je nieuwsgierig? Dan moeten we je wellicht teleurstellen, want de applicatie werkt alleen op Mac-computers.

 

De PYMK Inspector wordt sinds afgelopen zomer door een grote groep gebruikers gebruikt. Op basis van de bevindingen hoopt Gizmodo binnenkort nieuwswaardige informatie over het algoritme te kunnen onthullen. Houd deze pagina in de gaten als je ook zo geboeid bent door het PYMK-algoritme.

 

Pijnlijk

 

Soms kunnen de suggesties ongewenst, pijnlijk of zelfs privacyschendend zijn. Uiteraard kan je suggesties uit de lijst wegklikken, maar wil je er zeker van zijn dat iemand er niet meer in verschijnt, dan zal je die persoon moeten blokkeren.

Laatste reacties