facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
Domeinen .vlaanderen en .brussels beschikbaar, .gent volgt
Het is zover: vanaf vandaag is het mogelijk om een .vlaanderen– of .brussels-domeinnaam aan te vragen. Vooralsnog wel alleen voor houders van een geregistreerde merknaam. Later kunnen ook eender welke Belgische overheidsinstelling, organisatie, onderneming of particulier een aanvraag indienen. Vanaf 20 januari 2015 is de markt helemaal vrij en kan iedereen ter wereld een domeinnaam eindigend op .vlaanderen of .brussels bemachtigen. Over enkele dagen komt ook .gent beschikbaar. Dit alles is nog maar het begin van een ware (r)evolutie op internet, waarbij het aantal beschikbare domeinextensies enorm wordt uitgebreid. Straks ga je ook .shop en .hotel kunnen registreren. En tientallen topleveldomeinen (TLD's) zijn al een tijdje vrij voor registratie, variërend van .dating tot .wiki en van .christmas tot .fail.
TLD, gTLD, ICANN… uhm?
Een streepje duiding vooraf. Een topleveldomein of TLD (letterlijk hoogste-niveaudomein) is het meest rechtse gedeelte in een internetdomeinnaam. Het wordt door de ICANN onder andere toegekend aan onafhankelijke landen. Daarnaast ken je natuurlijk het aloude .com, .org en .net, en sinds enkele jaren bijvoorbeeld ook .biz en .info. Deze TLD's met drie of meer tekens worden ook wel generieke TLD's (gTLD's) genoemd. Generieke TLD's behoren niet aan één bepaald land toe, maar kunnen verschillende categorieën websites bedienen. Tot voor kort waren er slechts zo'n 20 gTLD's. ICANN, de organisatie die toezicht houdt op de domeinnamen op het internet, besloot in 2011 het aantal uit te breiden en bood geïnteresseerden de mogelijkheid een gTLD aan te vragen in 2012. De aanvragen werden ingediend door grote bedrijven en instellingen, zoals automerken en modemerken, maar ook door steden en regio's.
Welke TLD's zijn al beschikbaar?
ICANN ontving rond 2.000 aanvragen voor nieuwe domeinen. Dat lijkt best weinig, maar de procedure voor het aanvragen van zo'n gTLD is behoorlijk ingewikkeld en de kosten zijn hoog (alleen al 200.000 euro opstartkost). Over honderden extensies is bovendien gedonder ontstaan. Zo had webwinkel Amazon de extensie .amazon willen hebben, maar Latijns-Amerikaanse landen tekenden bezwaar aan. Een bedrijf zou immers niet de naam van een rivier kunnen claimen. De uitrol van de gTLD's verloopt gefaseerd; iedere week worden nieuwe extensies toegevoegd. De verwachting is dat uiteindelijk rond 1400 aanvragen daadwerkelijk actief zullen worden tussen nu en 2015. Hier vind je een lijst van extensies die 'live' zijn en die je dus kan registreren bij een gemachtigde (doorgaans een webhostingbedrijf). Een rondje langs Belgische hostingbedrijven leert dat je de meeste van dit soort domeinnamen kan registreren voor een bedrag tussen 20 en 55 euro.
.vlaanderen- of .brussels: registratie in vijf fases
Per 1 september is het dus mogelijk om de gTLD's .vlaanderen en .brussels te registreren. Deze zijn in handen van DNS Belgium, dat ook .be beheert. De vrijgave van de extensies verloopt in vijf fases:
1 september t/m 1 oktober: aanvraag enkel mogelijk voor houders van een merknaam die is opgenomen in de Trademark Clearinghouse.
2 oktober t/m 3 november: aanvraag mogelijk voor overheidsinstellingen, bedrijven en organisaties. Als verschillende aanvragers dezelfde domeinnamen willen, volgt op het einde van die fase een veiling. Een goedgekeurde aanvraag kost 100 euro.
13 november t/m 15 december: iedereen die een geldige Belgische eID-kaart heeft, kan dan een aanvraag indienen voor 1 euro in plaats van de gebruikelijke 20 euro. Op die manier wil DNS.be "het lokale gebruik van nieuwe extensies stimuleren". De toewijzing gebeurt volgens het principe 'first come, first served'.
16 december t/m 15 januari: iedereen kan om het even welke .vlaanderen- en .brussels-domeinnaam registreren. In deze fase gelden dus geen beperkingen qua type aanvrager of qua vestiging of verblijfplaats. Alle aanvragen worden verzameld. Als verschillende partijen dezelfde domeinnamen willen, volgt op het einde van de fase een veiling.
vanaf 20 januari 2015: vanaf deze datum kan iedereen vrij .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen registreren, zoals dat het geval is voor .be.
En .gent?
Naast de domeinnaam .brussels, en .vlaanderen komt er nóg een Belgische gTLD bij, namelijk .gent. Deze is aangevraagd en wordt beheerd door de stad Gent. De registratieprocedure gaat op 4 september van start en kent vier fases. Algehele vrijgave op 24 november 2014. Vanaf die datum kan iedereen dus een .gent-domein verkrijgen. Meer info vind je op www.nic.gent.