Magazine

Digitale expositie: Gent tijdens WO I

Hoe hebben gewone inwoners van Gent de Eerste Wereldoorlog vier jaar lang ervaren? Die vraag probeerde het Stadsmuseum Gent (STAM) van 30 juni tot en met 11 november vorig jaar te beantwoorden met de tentoonstelling “Gent, bezette stad”. Heb je die gemist, dan kan je nu terecht op een speciale website, zogezegd een digitale versie van die expositie. “Gent, bezette stad” vertelt het indringende verhaal over het strenge en beklemmende regime van de bezetter, over honger, spionage, verzet, executies en uiteindelijk de euforie van de bevrijding.

 

Harde levensomstandigheden

 

Door de Duitse inval van 4 augustus 1914 werd België meegesleept in de Eerste Wereldoorlog. Gent lag relatief ver van het front, maar toch had de oorlog de stad stevig in zijn greep. Op 12 oktober 1914 kwamen Duitse bezettingstroepen in de stad aan. Ze zouden er meer dan vier jaar blijven. De levensomstandigheden waren hard: de werkloosheid was hoog, voedsel was schaars en mensen waren voortdurend onderhevig aan controles en censuur. Het STAM focust in “Gent, bezette stad” op het dagelijks leven van de Gentenaars.

 

Fotografie

 

Een tweede verhaallijn in de expositie is het belang van fotografie als historische bron: als bron van informatie, maar ook als middel tot propaganda. Tussen de zomer van 1917 en de herfst van 1918 maakt een team van ongeveer dertig Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten meer dan 10.000 foto-opnames van de belangrijkste Belgische monumenten en kunstwerken. Daarvan zijn er 1061 in Gent gemaakt. De digi-expo etaleert enkele tientallen van deze fascinerende foto’s. Soms hebben ze een diepere betekenis die op het eerste zicht niet duidelijk is. Een andere keer geven ze dan weer een vertekend beeld van de dagelijkse realiteit van toen.

 

 

Duik in dit stukje Vlaamse geschiedenis op stamgent.be/nl_be/digi-expos/gent-bezette-stad.

 

(Bron: VRT NWS)

Laatste reacties