facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
Dagaanbiedingen scoren: de beste sites in België
Op internet vliegen de kortingen je tegenwoordig om de oren. Enerzijds op de al eerder besproken websites die kortingscodes aanbieden, anderzijds op de sites met zogenaamde dagaanbiedingen. Het in 2008 opgerichte Groupon veroverde de wereld door diensten en producten online aan te bieden in de vorm van ‘deals’. Steeds met minimaal 50 procent korting, slechts binnen korte tijd geldig en vaak lokaal gebonden. Voor aanbieders, op hun beurt, een efficiënte manier om nieuwe klanten te werven. Naast Groupon zijn er inmiddels talloze equivalenten actief. Wij zetten de beste voor je op een rij. Met ‘beste’ bedoelen we sites met kwalitatief hoogwaardige aanbiedingen, doorlopend nieuw aanbod, gebruiksvriendelijk én betrouwbaar. Daarbovenop geven we je wat tips voor veilig en efficiënt gebruik van deze sites.
Groupon
Het ‘origineel’ dus. Van oorsprong Amerikaans, thans in meer dan veertig landen actief en beursgenoteerd. De site staat vol met lucratieve kortingsacties die steeds voor een beperkte tijd geldig zijn. Het aanbod omvat enerzijds diensten: veelal (luxe) etentjes, tickets voor evenementen en recreatieparken, schoonheidsbehandelingen/wellness en hotelovernachtingen. Anderzijds kan je er je slag slaan voor een goedkope gadget, telefoon, computer, voor huishoudelijke producten, kledij en voor producten op het gebied van verzorging. Veeleer luxe en ontspanning dus. Gemiddeld wordt bij deals op Groupon en gelijkaardige sites een korting van 50 procent verstrekt. Je doet er echter goed aan om toch even te checken hoe lucratief de kortingsactie daadwerkelijk is. Soms bijvoorbeeld berekent Groupon de korting op basis van de zogenoemde adviesprijs, wat zeker niet altijd de laagste op de markt is.
Het principe van Groupon is gebaseerd op de aloude coupon die je kan inleveren bij een winkel of dienstverlener. Die maakt daarbij meestal verlies op het aangebodene, maar hij hoopt dat de klant ook andere producten of diensten zal afnemen. Of misschien zelfs wel een terugkerende klant wordt, maar dan tegen de normaal geldende prijzen natuurlijk. Verschil met de traditionele coupon is dat je bij Groupon al afrekent voordat je de winkel binnengaat, namelijk online (met creditcard/PayPal). In de beginjaren was het bovendien zo dat je zo’n coupon alleen kon verkrijgen bij afname door een minimaal aantal mensen. Vandaar het ‘group’-element. Die drempel is er inmiddels niet meer. Wel zit er op een deal meestal een maxium aantal deelnemers.
Voor elke deal gelden de voorwaarden die de aanbieder daaraan verbindt. Daarbij zijn steeds twee vervaldata van kracht. De eerste is de datum tot welke de aanbieding geldig is; meestal loopt een deal enkele dagen tot een week. Als je de deal eenmaal hebt gekocht ontvang je de voucher in je e-mailbox. Die bevat de tweede datum, namelijk de uiterste waarop je de coupon kan verzilveren. Als je de coupon niet op tijd inwisselt bij de betreffende aanbieder, krijg je het bedrag teruggestort in de vorm van credits, oftewel het saldo op je Groupon-account. Die credits kan je dan gebruiken om een andere deal te kopen. Let op: Groupon-credits zijn maximaal een jaar geldig! Credits die je cadeau gekregen hebt, via een bepaalde actie bijvoorbeeld, zijn vaak nog minder lang geldig.
Wees je ervan bewust dat Groupon en diens equivalenten webwinkels zijn. Groupon stelt zich weliswaar zoveel mogelijk op als tussenpersoon, bemiddelaar, maar jij als consument doet bij de aankoop deal zaken met Groupon. Net als bij elke andere webwinkel geldt daarom ook bij Groupon het herroepingsrecht. Dat wil zeggen dat je vanaf de dag na die waarop je per e-mail de bestelde waardebon ontvangt, gedurende 14 kalenderdagen het recht om de overeenkomst alsnog op te zeggen, zonder dat je daar een reden voor moet opgeven en zonder dat men jou een boete mag opleggen. Uiteraard zie je zelf van dat herroepingsrecht af op het ogenblik dat je de waardebon bij de partner in kwestie gebruikt, ook al zijn de 14 kalenderdagen dan nog niet voorbij. Als het een coupon betreft voor de online aankoop van een product, krijg je nog eens 14 dagen bedenktijd na aanschaf van dat product bij de betreffende aanbieder.
Wat nou als het product of de dienst die je verkrijgt via de Groupon-waardebon tegenvalt of zelfs niet voldoet? Bij wie moet je dan aankloppen? Bij Groupon of bij de partner? In beginsel bij de laatste, de daadwerkelijke leverancier van het product of de dienst. Maar onder druk van consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop, is de aansprakelijkheid steeds meer bij de kortingssite komen te liggen. Schroom dus niet om de klantenservice van de kortingssite te contacteren. Het blijft echter een wat schemerig gebied. Koop daarom niet klakkeloos een deal, maar lees eerst de voorwaarden die de aanbieder daarbij vermeldt goed door. Dan kan je later niet voor onaangename verrassingen komen te staan.
Mede het grote succes van Groupon zijn er de afgelopen jaren veel gelijkaardige initiatieven ontstaan, ook in ons land, waarvan de werkwijze vergelijkbaar is met die van Groupon. De beste lijsten we hierna voor je op.
Outspot
Outspot is een Belgische aanbiedingensite, actief sinds 2011 en in het bezit van het BeCommerce-label. Daardoor zijn kwaliteit en betrouwbaarheid min of meer gegarandeerd. De site heeft elke dag een nieuwe aanbieding: veelal huishoudelijke producten, telefoonaccessoires en (dichtbij-)vakanties.
iBOOD.com
Het van oorsprong Nederlandse iBOOD (oftewel: ‘internet’s Best Online Offer Daily’) bestaat al sinds 2005 en was naar eigen zeggen de eerste dagdeals-site in Europa. In 2015 nam de Duitse elektronicaretailer Media-Saturn Group een meerderheidsbelang in de site. Het aanbod op iBOOD varieert “van espressoapparaten tot gezichtssauna’s, van waterkokers tot portable DVD-spelers, en van BBQ-grills tot magnetrons en skippyballen aan toe”. Naast dagdeals zijn er ook zogenaamde ‘flash deals’, die meerdere dagen lopen of tot uitverkocht.
Zalando Lounge
Zalando Lounge is een losstaande webshop van Zalando, dat waarschijnlijk geen verdere toelichting behoeft. Op de site worden exclusieve merkartikelen aangeboden tegen gereduceerde prijzen. Er zijn dagelijks nieuwe verkoopacties met kortingen die naar eigen zeggen oplopen tot 75 procent. Als je al een Zalando-account hebt, kan je daar tevens mee inloggen op Zalando Lounge. Aanmelden via Facebook is eveneens mogelijk.
TravelBird
Het principe van dagdeals of ‘flashdeals’ is intussen ook doorgedrongen in de reiswereld. Het Nederlandse TravelBird is in onze contreien veruit de grootste en bekendste. De site maakt elke dag een selectie van nieuwe vakantieaanbiedingen, variërend van stedentrips en zonvakanties, tot aan wellnessarrangementen of gewoon een dagje uit. TravelBird is een reisbureau en geen intermediair. Je boekt dus direct bij TravelBird, dat sinds 2014 is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), dat tegenwoordig ook garantie biedt op boekingen uit België.
Social Deal
Social Deal is vooral heel groot in Nederland (een half miljoen likes op Facebook), maar is, met een maatschappelijke en fysieke zetel in Hasselt, de laatste jaren ook aardig actief in België. De op steden geënte kortingssite heeft in ons land subwebsites voor Antwerpen, Gent, Hasselt, de Kempen en Mechelen.