Magazine

Coronazomer aan zee: dit zijn de regels per kustgemeente

Coronaproof naar de kust: dat betekent kleurencodes, beach bubbles en aanmeldingssystemen. Maar gelukkig toch ook nog steeds strand, zee en – hopelijk – veel zonneschijn. Westtoer, het toerismebureau van de provincie West-Vlaanderen, presenteerde vandaag het zomerplan voor de tien kustgemeenten. Op de gezamenlijke website van die gemeenten vind je alle maatregelen terug in een handig overzicht. Daarnaast is er van elke gemeente een live druktebarometer die het actuele druktebeeld toont.

 

Basisregels

 

Woensdag 1 juli gaat fase 4 van de exitstrategie in. In dit overzicht lees je wat dat voor ons land betekent. Het zijn de basisregels die vanzelfsprekend ook aan de kust gelden. Met bubbels van maximaal vijftien personen per week, buiten de bubbel anderhalve meter afstand, mondmaskers in het openbaar vervoer, de hygiënemaatregelen en de regels rond horeca en evenementen.

 

Specifieke regels

 

Daarnaast hebben de kustgemeenten specifieke maatregelen genomen. Zo is het strand in alle gemeenten, De Panne uitgezonderd, opgedeeld in zones met kleur- of lettercodes. De bezoekers moeten verspreid worden over die zones, om te vermijden dat er te veel mensen tegelijk op hetzelfde stukje strand zitten. Alle gemeenten hebben zogenaamde strandcoaches, die de spreiding in de gaten zullen houden.

 

In de meeste gemeenten kan je zonder reservatie het strand op, doch alleen in je bubbel van maximaal vijftien mensen. Enkel in Oostende zal je je op piekdagen op sommige stranden online moeten aanmelden om een stekje te bemachtigen. Wanneer deze gemeente grote toeloop verwacht, zal ze dat drie dagen op voorhand aankondigen.

 

Tot slot kan je niet zomaar overal fietsen of met een gocart op de zeedijk. Of en wanneer dat kan, verschilt per gemeente.

 

 

Druktemeters

 

Als je op uitstap gaat naar zee, controleer dan eerst hoe druk het is. Op stranden waar het te druk wordt zal je immers niet worden toegelaten. Op de website van De Kust vind je bij elke gemeente een druktemeter die de actuele situatie weergeeft door middel van kleuren. Je kan ook de beelden van tot een dag terug bekijken, om een idee te krijgen van welke uren wellicht gunstig zijn.

 

 

Er is ook een globale druktebarometer voor de hele kust en je kan als vanouds live webcams bekijken.

 

De Lijn en de NMBS volgen trouwens hun normale zomerregeling.

 

Voor meer informatie, zie www.dekust.be/nl/inspiratie/info-kustgemeente en www.dekust.be/nl/planjereis.

Laatste reacties