Magazine

Bespaar data en geheugen met Facebook Lite en Messenger Lite

Heb je een Android-toestel en vind je dat de Facebook-apps te veel geheugen in beslag nemen, of te veel (privacygevoelige) informatie uit je telefoon slurpen? Dan zijn er alternatieven in de vorm van Facebook Lite en Messenger Lite. Een andere optie, ook voor iPhone-bezitters, is Facebooken via de mobiele site van het sociale netwerk.

 

Facebook Lite

 

In 2015 lanceerde Facebook een afgeslankte versie van hun app, Lite dus, speciaal voor opkomende landen. Facebook Lite, enkel voor Android beschikbaar, verstookt minder data en werkt goed in het geval van een minder goede (internet)verbinding. Heel nuttig dus voor gebruikers in landen met minder snel internet en minder krachtige smartphones. Maar ook bij ons in België, waar de app sinds 2017 beschikbaar is, blijkt Facebook Lite behoorlijk populair.

 

 

Voordelen

 

Facebook Lite biedt dan ook een aantal voordelen ten opzichte van de gewone app. Eerst en vooral is de gestripte versie een pak lichter dan zijn grote broer. De normale Facebook-app is 80 megabyte groot, maar doordat de applicatie ook tijdelijk teksten en afbeeldingen opslaat, groeit dit al snel door naar een paar honderd megabyte. De Lite-app is bij installatie één megabyte en zit na een paar dagen gebruik nog steeds onder de 10 megabyte. De app is dus sneller te installeren, laadt sneller in en gebruikt minder data.

 

Een ander voordeel van Facebook Lite is dat de app efficiënt werkt en is ontwikkeld voor 2G-netwerken en plekken waar mobiel internet traag is. Hoewel je in België meestal wel over 3G- of 4G-netwerk beschikt, is dat in het buitenland lang niet altijd het geval.

 

Nog een pluspunt: in Facebook Lite kan je gewoon chatten met vrienden in Messenger. Je hoeft dus geen aparte Messenger-app te downloaden, zoals dat bij de gewone Facebook-app wel het geval is.

 

Messenger Lite

 

Wil je toch liever de gewone Facebook-app blijven gebruiken, maar wel een lichtere versie van Messenger? Of gebruik je überhaupt alleen Messenger? Dan is Messenger Lite een optie. Deze app herbergt alle essentiële functies van de reguliere chatapp (inclusief gratis bellen), maar dan weer een pak sneller en data-efficiënter. Je kan Messenger Lite gebruiken op Android-telefoons met versie 2.3 (Gingerbread) of hoger.

 

 

Zowel Facebook als Messenger Lite zijn volledig Nederlandstalig en kunnen desgewenst notificaties tonen.

 

En iOS-gebruikers?

 

Ook als iPhone- of iPad-gebruiker ben je de zware Facebook-apps misschien liever kwijt dan rijk. Die houden immers meer dan 700 gegevens van je bij en vormen daarmee een aanslag op je accu. Zoals al gezegd zijn de uitgeklede versies van de Facebook-apps er enkel voor Android-toestellen. Maar je kan natuurlijk ook je Facebook-apps verwijderen en het sociale netwerk voortaan raadplegen via zijn mobiele site. Een kwestie van Safari openen, naar facebook.com surfen en inloggen met je e-mailadres en wachtwoord. Desgewenst kan je de site op het beginscherm van je browser zetten, zodat je die altijd snel kan raadplegen. Klik daartoe onderaan op de Deel-knop en kies ‘Zet op beginscherm’.

 

Door via de mobiele site te Facebooken in plaats van via de apps, bespaar je heel wat ruimte op je mobiele apparaat. Een nadeel is wel dat je geen pushnotificaties kan ontvangen.

 

Metal

 

Ook Android-gebruikers kunnen er uiteraard voor kiezen om Facebook via de browser te gebruiken. Maar voor hen is er ook nog een speciale app, Metal geheten, die vergelijkbaar is met de mobiele site van Facebook, maar net wat handiger en vlotter werkt. De mobiele site wordt dan dus in de app geladen en niet in de browser.

Laatste reacties