Magazine

Aanslag in Luik ’trending’ op het internet

Een aanslag met granaten in hartje Luik, waarbij mogelijk zes doden zijn gevallen, heeft deze dinsdag inktzwart gekleurd. Op nieuwssites en sociale netwerken is het intussen een drukte van belang, want bij een dergelijke gebeurtenis blijkt het internet des te meer het snelste nieuwsmedium. Vooral de Waalse nieuwssites kunnen de enorme bezoekersstromen amper aan. Intussen gaan schokkende fotobeelden virtueel de wereld over en druppelen op YouTube de nodige (amateur)beelden binnen. Een overzicht van hoe de tragische gebeurtenis in Luik ook het internet in haar greep houdt.

 

Snelle (en soms foutieve) berichtgeving

 

Veel nieuwssites bedienen zich bij grote gebeurtenissen tegenwoordig van liveblogs, die de actualiteit van minuut tot minuut volgen en bloggen. Het is een uitstekende manier om op de hoogte te blijven, al moet je in aanmerking nemen dat er vaak onofficiële (niet bevestigde) berichtgeving in doorsijpelt. Zo was er deze middag veel onduidelijkheid over het aantal doden als gevolg van de granaataanval. Waar veel media lange tijd van twee doden spraken, wist HLN al om 15.43 uur te melden dat het waarschijnlijk om vier doden ging. Pas een uur later werd dat bericht officieel bevestigd tijdens een persconferentie. Op het moment van dit schrijven zou de dodentol al zijn opgelopen tot zes. Maar officieel bevestigd is dat wederom nog niet.

 

Ook over de dader van de aanslag gingen enige tijd tegenstrijdige berichten rond. Zo werd er melding gemaakt van meerdere daders, van wie er één of enkelen nog op de vlucht zou of zouden zijn. Later werd duidelijk dat het slechts om één dader ging, van wie de Franstalige media ook al snel de identiteit achterhaalden: de 32-jarige Nordine Amrani. En waar veel nieuwsinstanties aanvankelijk nog meldden dat de dader door de politie zou zijn neergeschoten, zou later blijken dat de man zichzelf van het leven heeft beroofd. Door de snelheid van online berichtgeving wordt dus nogal eens foutieve informatie de wereld in geholpen. Zaak om die berichtgeving, zeker bij gevoelige onderwerpen als het drama in Luik, met enig voorbehoud te consumeren.

 

Enkele nieuwslinks:

Liveblog HLN.be, met gebeurtenissen van uur tot uur;

Real-time berichtgeving op NU.nl, de best bezochte nieuwssite van Nederland;

Fotospecial van De Standaard (46 foto's);

Fotospecial van HLN.be (42 foto's);

Een overzicht van gewelddadige aanslagen in België doorheen de jaren, door De Standaard.

 

Waalse nieuwssites bezwijken

 

In Franstalig België is de nieuwshonger naar aanleiding van de aanslag uiteraard het grootst. De websites van La Dernière Heure en La Libre hadden veel moeite om de grote toestroom aan bezoekers te verwerken en schotelden hun bezoekers vanmiddag noodgedwongen een 'light'-versie van slechts één enkele pagina voor. Intussen zijn de sites van beide kranten weer integraal online. De nieuwssite van de commerciële zender RTL, RTLinfo.be, lag een tijdlang zelfs volledig plat. Zeker anderhalf uur lang was op de site slechts een foutmelding te zien.

 

Wereldnieuws

 

De tragische gebeurtenissen op de Place Saint Lambert, met wellicht zes doden en vele gewonden tot gevolg, werden ook door de buitenlandse nieuwsmedia snel opgepakt. De Britse BBC plaatste al een half uur na de aanslag een breaking news story op haar homepage onder de titel "Deadly attack rocks Belgian city". De Duitse boulevardkrant Bild.de doet nog steeds live verslag op haar site. En ook op CNN.com is België prominent voorpaginanieuws, zij het alleen in de internationale, en dus niet de Amerikaanse editie. Dichter bij huis, in Nederland, bloklettert Telegraaf.nl "België van de kaart".

 

Op Twitter was 'Luik' het gesprek van de dag. 'Luik' en 'Liège' waren zelfs een tijdlang wereldwijde trending topics. Op het Nederlands- en Franstalige deel van de berichtendienst zijn ze dat nog steeds. Op social newssite Reddit.com, ten slotte, stond het eerder aangehaalde BBC-artikel de hele namiddag bovenaan de nieuwslijst op de voorpagina

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft slachtoffers, getuigen en nabestaanden trouwens tips over hoe om te gaan met al die media-aandacht. Op Slachtoffersenmedia.be vind je onder meer argumenten waarom wel of juist niet met de media te praten. Het is volgens de overheid raadzaam een interview te weigeren als je er emotioneel nog niet aan toe bent.

 

YouTube-video's

 

Op YouTube druppelden in de loop van de middag heel wat (amateur)beelden binnen van de schokkende gebeurtenis.

 

 

Zoals deze video van de evacuatie van de Place Saint Lambert.

 

 

Grote paniek in de Waalse stad.

Laatste reacties