Magazine

Waarnemingen.be: de grootste natuurdatabank

Vanuit je bureaustoel binnen enkele klikken midden in de natuur zijn? Dat doe je door even naar Waarnemingen.be te surfen, de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Hier plaatsen duizenden vrijwilligers foto’s en informatie van al wat leeft en bloeit in het Vlaamse groen. Heb je zelf een bijzonder beestje gespot? Dan kan de site of app van Waarnemingen.be je helpen te achterhalen om welke soort het gaat.

 

Kennisbron voor de toekomst

 

Waarnemingen.be is onderdeel van Observation International, een organisatie die de mondiale biodiversiteit in beeld wilt brengen, als “kennisbron voor de toekomst”. Daartoe hebben ze een vernuftig waarnemingensysteem op poten gezet, inclusief soortenregister.

 

Het platform werkt samen met duizenden vrijwilligers, zowel rechtstreeks als via meer dan 200 regionale en gewestelijke werkgroepen. Zo is het nauw verbonden aan natuurvereniging Natuurpunt.

 

Miljoenen waarnemingen

 

Het resultaat is een webstek waarop dagelijks honderden nieuwe waarnemingen te zien zijn van dieren en planten in de Vlaamse natuur. Interessant en leerrijk! De meest zeldzame gevallen worden uitgelicht op de homepagina.

 

 

Volgens Natuurpunt voeren duizenden vrijwilligers jaarlijks gemiddeld 4 miljoen waarnemingen in.

 

Waarnemingen delen

 

Ben je zelf ook vaak in de natuur te vinden, schroom dan niet om jouw waarnemingen met de rest van België en de wereld te delen. Na registratie kan je je waarnemingen invoeren via de website of mobiele app (iOS, Android). Dat kan met of zonder foto.

 

 

Volgens de makers van de site hoeft het beslist geen bijzonder stukje flora of fauna te zijn: “Elke waarneming heeft toegevoegde waarde. We zijn geen platform voor enkel de zeldzame soorten. Alle waarnemingen zijn welkom en dragen bij aan een beter beeld van de biodiversiteit.”

 

Soortherkenning

 

Nadat je een beestje of plant hebt gekiekt, kan je de foto direct opladen via de site of app. Als het opladen is afgerond krijg je een voorstel welke soort het zou kunnen zijn. Deze suggestie komt van de automatische beeldherkenning die Observation International heeft ontwikkeld.

 

Natuurlijk kan die er ook naast zitten, dus kijk altijd kritisch naar de suggestie en vergelijk eventueel met gelijkaardige waarnemingen op de site.

 

Nuttig

 

Waarnemingen doorgeven is niet alleen leuk, het is ook nog eens nuttig. Waarnemingen zorgen voor meer inzicht in bijvoorbeeld verspreiding, migratiepatronen en sterfte van flora en fauna. En dat is informatie die wetenschappers kunnen betrekken bij onderzoek.

Reacties

Laatste reacties