facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
Verslaafd aan social media? Feedless helpt je ervan af!
Update 2-11-2021: deze app wordt niet meer aangeboden.
Hopeloos verslaafd aan Facebook, Instagram en Twitter? Dan is er nu de iOS-app Feedless. Die zorgt ervoor dat je de deze sociale media kan blijven gebruiken, maar dan zonder hun newsfeeds. Want die zijn meestal de belangrijkste bron van je verslaving.
Lege newsfeed
Het zal een wat vreemde gewaarwording zijn: je opent Facebook, maar je wordt niet overspoeld door de laatste wissewasjes van je vrienden, vestrooiende berichten van nieuwssites, noch door quizjes en reclames. Een akelig lege newsfeed dus, terwijl je wél gewoon zelf berichten kan plaatsen, notificaties krijgt en andere functies van het sociale platform kan gebruiken. Dat bespaart je heel wat minuten nodeloos scrollen door die eindeloze berichtenstroom. Een revelatie, mogelijk gemaakt door de app Feedless.
Gratis en betalend
Feedless speelt handig in op een van de grootste verslavingen van vandaag: de smartphone, of eigenlijk de social media. Ze biedt je toegang tot de apps, maar door de beperkingen zal je er minder lang in blijven hangen. Feedless werkt gratis voor Facebook, maar wil je ook de nieuwsfeeds van Instagram en Twitter blokkeren, dan moet je betalen: op jaarbasis tien euro per platform. De app werkt alleen op iOS.
Minder geschikt voor Instagram
Feedless heeft één groot nadeel: de app werkt alleen als je de sociale netwerken in je Safari-browser opent. Via de mobiele websites van Facebook, Instagram en Twitter dus. Deze zijn meestal beperkter qua functionaliteiten dan de mobiele apps van genoemde netwerken. Bij Facebook valt dat wel mee, maar in de webversie van Instagram ontbreekt nogal wat. Je kan bijvoorbeeld geen Stories plaatsen. Gewone berichten kan wel, maar filters gebruiken is daarbij niet mogelijk. Tevens ontbreekt de chatfunctie (‘Direct’). Zonder newsfeed blijft er dan nog maar weinig over. Voor Instagram lijkt Feedless dan ook minder geschikt. Oh, en de app werkt alleen met Safari – niet met Chrome of Firefox voor iOS.
Hoe werkt het?
Als je Feedless geïnstalleerd hebt, ga je naar de instellingen van je toestel. Kies dan Safari > Materiaalblokkeringen, en geef Feedless toestemming. Daarna open je de website van Facebook (of Instagram of Twitter), je logt in met je accountgegevens en voilà, daar is de ‘feedless’ versie van je favoriete, oh zo verslavende sociale medium. Het is aan te raden om de apps van deze media te verwijderen, zodat je niet in de verleiding komt om alsnog te kijken.
Toch nog verslaafd?
Er zijn natuurlijk ook nog andere manieren om je smartphoneverslaving in te perken. Bijvoorbeeld door notificaties uit te schakelen. Of door het display van je telefoon op grijstinten in te stellen. Dat maakt al die rode notificatiecijfertjes op je scherm namelijk een stuk minder dwingend en de foto’s die je vrienden delen zijn niet zo aanlokkelijk meer.
Daarnaast bestaan er speciale apps die je smartphonegebruik in kaart brengen en je proberen te bewegen er spaarzamer mee om te gaan. Forest is zo’n app. Het is eigenlijk een soort spel, waarbij je een virtueel boompje plant dat blijft groeien zolang jij van je telefoon afblijft. Heel effectief!
Wat radicaler dan al het bovenstaande is je sociale apps te deactiveren. Tijdelijk uitschakelen dus. Dat kan zowel bij Facebook, Instagram als bij Twitter.