facebookinstagramsocial mediareizenchat appswebtoolsbelgiëe-commerceappsfotografie
Magazine
Is jouw dak geschikt voor zonne-energie? Raadpleeg de Zonnekaart
Al eens nagedacht over zonne-energie? Maar weet je niet of jouw huis daar geschikt voor is, en wat de kosten en baten zijn? Dan heeft het Vlaams Energieagentschap een webtool voor je waarmee je dat snel en eenvoudig kan nagaan: Zonnekaart Vlaanderen. Doel van de online applicatie is om nog meer Vlaamse gezinnen, organisaties en bedrijven te overtuigen om zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen. Nu heeft één op de acht gebouwen in Vlaanderen zonnepanelen of een zonneboiler.
Hoe de kaart werkt
In de ‘zonnekaart’ volstaat het om je adres in te geven. Je ziet dan meteen of jouw dak ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Voor elk ideaal of bruikbaar dak berekent de zonnekaart de kostprijs en de terugverdientijd. De berekeningen gebeuren standaard voor een doorsneegezinsverbruik, maar je kan de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren. Ook kan je al een ontwerpje maken van jouw zonnedak. Alle informatie is te downloaden in de vorm van een persoonlijk rapport.
Let wel: de zonnekaart maakt slechts een eerste inschatting van hoe geschikt jouw huis of gebouw is voor zonne-energie. Men doet dus geen uitspraak over bijvoorbeeld de stabiliteit van je dak of gebouw, over bestaande dakvensters en/of zonne-installaties die er al liggen.
Hoe de kaart tot stand kwam
Voor de webtool werden nauwkeurige hoogtemetingen van Vlaanderen geanalyseerd om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI werd duidelijk welke dakdelen met veel zonlicht en welke schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen) er zijn. Zo kreeg elk gebouw (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score. De toepassing beschikt dus ook over profielen voor grote verbruikers, zoals bedrijven, scholen of supermarkten.
https://apps.energiesparen.be/zonnekaart
http://www.energiesparen.be/zonnekaart/faq