Magazine

Bereken je verkeersboete online met de app Overtreding.be en website Boetecalculator.be

Te hard gereden, door rood misschien, of met een glaasje te veel op achter het stuur gekropen? De nieuwe app Overtreding.be (iOS en Android) vertelt je precies hoe hoog de boete zal zijn die (misschien) in je brievenbus valt. En of je, bij een buitensporige overtreding, zelfs een rijverbod mag verwachten. Boetecalculator.be biedt een gelijkaardige dienst, maar dan in je webbrowser, dus zonder een app te hoeven downloaden. Beide zijn gratis te gebruiken.

 

Overtreding.be is een initiatief van jurist Dave Danckaerts, die zeven jaar als advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht werkte. “De vraag die me het meest werd gesteld, was ‘wat gaat mij dit kosten?’. Ik vond het ook raar dat daarover online geen begrijpelijke informatie over terug te vinden was,” verklaart hij.

 

Die informatie is overigens wel degelijk al online te vinden, bijvoorbeeld op Mijnboete.be, en op Wegcode.be in de vorm van een module die de hoogte van je snelheidsovertreding uitrekent. Er was tot op heden echter nog geen tool die zowel snelheids-, alcohols en drugsboetes voor je becijfert. Overtreding.be brengt deze functionaliteit bovendien gratis naar je mobiele telefoon, mits die is voorzien van iOS of Android.

 

 

Behalve de mate van intoxicatie (bij rijden onder invloed) en de gecorrigeerde snelheid (bij flitsen) houdt de app ook rekening met andere factoren. Bijvoorbeeld of je al eens eerder voor eenzelfde overtreding werd veroordeeld en of er al dan geen slachtoffers bij betrokken zijn. Bij snelheidsovertredingen wordt bovendien de snelheidszone meegerekend. Er bestaan immers grote verschillen in boetes tussen de verschillende arrondissementen, iets waar bijvoorbeeld de module van Wegcode.be geen rekening mee houdt.

 

Voor als je geen app wil downloaden biedt Boetecalculator.be een gelijkaardig alternatief dat je direct in je webbrowser kan gebruiken. Deze website is verder heel sober, terwijl die van Overtreding.be je ook van juridisch advies voorziet, bijvoorbeeld welke rechten je hebt bij alcohol- of drugscontroles.

 

Bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) hebben ze trouwens geen problemen met dit soort applicaties. Die zouden veeleer een ontradend effect hebben aangezien ze je duidelijk maken wat er boven je hoofd hangt wanneer je een overtreding begaat.

 

www.overtreding.be

www.boetecalculator.be

Laatste reacties