facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
In welke landen is de levenskwaliteit het hoogst? Deze kaart vertelt het je
Heb je plannen om België in te ruilen voor een ander land? Of wil je gewoon eens weten hoe goed of slecht wij het eigenlijk hebben in vergelijking met elders? Door deze bonte reeks van bijzondere landkaarten maakten we je hopelijk al wat wereldwijzer. De internationale relocator Movehub doet daar nog een heel handige kaart bij, namelijk één die de levenskwaliteit van landen visualiseert. Grote verrassingen brengt de kaart niet, maar toch interessant om te bekijken!
Voor die zogenaamde The Quality of Life-index, keek Movehub naar diverse factoren, zoals de veiligheid in een land, het niveau van de gezondheidszorg, de koopkracht en de huizenprijzen. Al die aspecten stopten ze in een trechter en de uitkomsten zijn mooi gevisualiseerd in onderstaande infographic.
Zoals je ziet en waarschijnlijk verwachtte is de levenskwaliteit in Noord-Amerika, West-Europa en Australië over het algemeen het hoogst. En in de Noord-Europese landen is de levenskwaliteit weer hoger dan in Zuid-Europa. De onderkant van de ranglijst bestaat uit een mix van landen in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, al zijn van veel Afrikaanse landen geen of weinig betrouwbare gegevens beschikbaar.
Onderaan vind je een ranglijst met de scores erbij. De eerste vijf landen op de lijst zijn Europese, met Zwitserland voorop. Het land krijgt een score van 288, terwijl België het met 161 moet stellen en daardoor niet bij de eerste 15 staat. Ons land moet vooral plaatsen prijsgeven omwille van de hoge vervuiling, slechte verkeerssituatie en hoge huizenprijzen.
Wellicht verrassend dat de levenskwaliteit in Saudi-Arabië (nummer 6 op de ranglijst) en Oman (7) hoger is dan in Nederland (13) of België. Dat komt vooral door de hoge koopkracht en lage huizenprijzen in die twee Arabische landen.
Kun je twisten over de uitkomsten van dit onderzoek? Jazeker. Zo wisselen nummers één en twee, Zwitserland respectievelijk Denemarken, bijvoorbeeld stuivertje als je koopkracht buiten beschouwing laat. En je kunt je afvragen of er niet gekeken had moeten worden naar andere factoren, zoals de privé-werkbalans en hoe het gesteld is met de mensenrechten.
Waar verdien je het meest?
Movehub heeft trouwens nog meer interessante kaartjes gemaakt. Zo laat het onderstaande de verschillen in inkomen zien. Per land staat het gemiddelde netto-inkomen per maand aangegeven. Klik op de kaart voor een gedetailleerde infographic.