Magazine

Wie zijn de rijkste Belgen? Deze site vertelt het je

Wie zijn de rijkste Belgen? Hoe rijk zijn die dan wel precies? En waar wonen ze? Het antwoord op deze en andere vragen vind je op de vandaag gelanceerde website Derijkstebelgen.be, een initiatief van journalist Ludwig Verduyn. De site is geen statisch overzicht, maar continu aan verandering onderhevig. Naast een top-500 van rijkste landgenoten presenteert de webstek ook aanvullende statistieken en dagelijks nieuws over de personen in de lijst. Dat levert soms verrassende informatie op!

 

De allerrijksten

 

De rijkste Belg is geen individu of zelfs familie, maar meerdere families. Namelijk de drie families achter het brouwerijconcern AB (Anheuser-Busch) InBev, bekend van bieren als Stella Artois, Budweiser en Corona. De adellijke families Spoelberch, de Mévius en Vandamme zijn samen goed voor een slordige 49,4 miljard euro aan aandelen. De rest van de toptien, bijna allemaal families overigens, komt samen amper aan de helft van dat astronomische bedrag.

 

De rest van de top-10

 

De kapitaalkrachtigste persoon en in feite rijkste Belg is Albert Frère (GBL, NPM) op nummer twee. Met een kapitaal van 6,2 miljard euro laat de puissant rijke geboren Waal de textielfamilie Emsens (3,6 miljard euro) ruim achter zich. 

 

De familie Colruyt van de gelijknamige supermarktketen valt net buiten de topdrie, maar is met een opgeteld vermogen van 3,2 miljard euro allerminst beklagenswaardig. De familie Lhoist-Berghmans (Lhoist) completeert de top vijf met een fortuin van 2,8 miljard.  

 

De volledige lijst vind je hier.

 


 

Grote voetbalvermogens

 

‘s Lands rijkste voetballer is Eden Hazard van Chelsea met 33,5 miljoen euro, op de voet gevolgd door Marouane Fellaini met 32,5 miljoen euro, die zijn salaris krijgt van Manchester United. Ook nummer drie Vincent Kompany (24,7 miljard euro) verdient zijn geld in de Premier League, en wel bij Manchester City.

 

Vlamingen het rijkst 

 

De Vlamingen zijn het rijkst. Liefst driekwart van de multimiljonairs in de top 500 woont in Vlaanderen. De rest in Wallonië en Brussel, die de knikkers gelijk verdelen. De rijkste provincie is West-Vlaanderen, met een vierde van alle personen uit de lijst. Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgen als tweede en derde met 21% respectievelijk 16% van de rijken. Namen en Luxemburg zijn met elk 1% de 'armste' provincies.

 

Hoe wordt er geteld?

 

Bij deze superrijken is 'vermogen' niet alleen de optelsom van de inhoud van iemands broekzakken en zijn banksaldi. Er wordt gekeken naar de waarde die alle bezittingen (minus schulden) bij elkaar vertegenwoordigen, inclusief de (beurs)waarde van de bedrijven die zij bezitten. Dat is een soms wat dubieuze optelsom, waardoor dit soort lijstjes zichzelf altijd blootstelt aan kritiek.

 

Hoe doen 'we' het internationaal?

 

Dat 'rijk' een betrekkelijk begrip is, leert de bekende Forbes-lijst van 's werelds miljardairs ons. Op die lijst is Albert Frère op plek 318 de eerste Belg. In totaal telt ons land volgens die lijst slechts drie miljardairs, aangezien Forbes het kapitaal van verschillende familieleden niet bij elkaar optelt, ook al is dat via een en hetzelfde bedrijf manier vergaard. Daardoor staat bijvoorbeeld de familie Walton (Wal-Mart) met vier leden in de top 12, terwijl ze samen het dubbele bezitten van 's werelds rijkste, Bill Gates. 

 

www.derijkstebelgen.be (lijkt momenteel te bezwijken onder de media-aandacht)

Laatste reacties