facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
Best of YouTube: vreemde vervoermiddelen
Er bestaan ontelbare manieren om van A naar B te geraken. Van vliegtuig tot postkoets, van metro tot rollator en van brommobiel tot dromedaris. Maar wanneer je dacht alles wel zo’n beetje te hebben gezien of uitgeprobeerd, is er YouTube, het hedendaagse venster op de wereld. Daar vind je immers bewegende beelden van heel wat onalledaagse vervoermiddelen – van toen en nu. In ons linkblog Net Ontdekt zoefden al de nodige vreemde vehikels voorbij; hoog tijd voor een mooie collage, in een nieuwe aflevering van Best of YouTube.
De eenpersoonshelikopter
De GEN H-4 is ’s werelds kleine helikopter, radiografisch bestuurbare exemplaren daargelaten. Je kunt eigenlijk amper van een helikopter spreken, want het hefschroefvliegtuig lijkt meer op een pak dat de piloot aantrekt dan op een echte heli. Het ontwerp is van de hand van een krasse bejaarde Japanner, Gennai Yanagisawa, die zich liet inspireren door een schets van Leonardo da Vinci.
Fietsskaten
Tijd voor een stom filmpje. Nee, echt, dit is een filmpje uit 1923 zonder geluid. In Parijs kregen enkele besnorde mannen het idee om wielen aan hun voeten te binden en te gaan, tja, ‘rolfietsen’? Het ziet er nú misschien een beetje belachelijk uit, maar zo rolden ze nu eenmaal begin jaren ’20 van de vorig eeuw.
De zweefscooter
Het lijkt op een luidruchtige grasmaaier, maar het is in feite een zweefscooter. Het luchtkussenvehikel zweeft komt zo’n 15 centimeter van de grond op een luchtkussen van samengeperste lucht. Je kan daardoor ermee over elk soort oppervlak zweven, verhard en onverhard. Omdat het ding in feite vliegt, heet de bestuurder geen ‘chauffeur’ of ‘kapitein’, maar ‘piloot’.
Dynamische bol
Wat een fraai voorbeeld van vooroorlogse techniek. In 1930 claimde de Dynasphere (‘dynamische bol’) ‘ooit het moderne vervoer te radicaliseren’. Tot op heden hebben wij in het straatbeeld niets kunnen ontdekken wat op het apparaat lijkt, dus die belofte heeft het nog niet kunnen inlossen. Een ingenieus conceptje, want het geval beweegt voort op louter zwaartekracht, aldus de Britse dame die tekst en uitleg geeft in het filmpje.
Halve zool
Less is more, moet de ‘uitvinder’ van deze halve auto hebben gedacht. Je neemt een slooprijpe Volkswagen Golf, zaagt hem doormidden en … Nou ja, dat was het wel zo’n beetje. Voor de goede werking van je auto moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat het een voorwielaangedreven auto is. Kijk het filmpje en verbaas je over de stupiditeit inventiviteit van deze Servische jongeman.
Rare fietsen
Niet één, maar heel veel rare fietsen in dit compilatiefilmpje, dat de evolutie van de fiets kort toelicht. Van de loopfiets, of ‘vélocipède’, tot een gemotoriseerde monocycle, die technisch gesproken helemaal geen fiets is. Ook de skatebike passeert de revue, en met enige schroom moeten wij toegeven daar begin jaren 90 eentje van in ons bezit te hebben gehad.
Luchtfietserij
Tot onze verbazing betreft het een project voor een afstudeerscriptie, want we hadden de uitvinder en bouwer van deze luchtfiets bijna beticht van idiotie. Het ding wordt ondersteboven aangedreven, oftewel je hangt op je kop terwijl je trapt. Het praktisch nut van deze fiets is 0, de amusementswaarde van dit filmpje niet veel hoger.
De vleugels spreiden
Ja, je ziet het goed: daar vliegt een auto. De Terrafugia Transisition is een auto die in een handomdraai transformeert in een tweepersoonsvliegtuig. Nou ja, eigenlijk is het een vliegtuig dat verandert in een auto. ’t Is maar hoe je het bekijkt. De auto, sorry, ‘het vliegtuig’ is ontwikkeld door studenten van het Massachusetts Institute of Technologie (MIT) en rijdt, pardon, ‘vliegt’ op ongelode brandstof. Een stuk goedkoper dan kerosine. Een uitstekende manier om de files te vermijden!