Magazine

100 miljoen Twitter-gebruikers en hun verspreiding in de wereld

Afgelopen maand noteerde Twitter een nieuw, indrukwekkend record. De Amerikaanse berichtendienst haalde de kaap van 100 miljoen actieve gebruikers. De wereld twittert er dus lustig op los, maar hoe 'actief' zijn die gebruikers? In welke landen en steden twittert men het meest? Waar is het medium het populairst? En hoe Twitter-minded is België nu eigenlijk? De wereldwijde Twitter-activiteit in kaart gebracht, met een opvallende rol voor onze noorderburen.

 

Explosieve groei

 

In haar vijfde levensjaar kent Twitter een explosieve groei. Bedroeg het aantal tweets in september 2010 nog gemiddeld 90 miljoen per dag, in juli van dit jaar waren dat er al meer dan 200 miljoen en intussen staat de teller op 230 miljoen. Momenteel heeft Twitter naar eigen zeggen meer dan 100 miljoen actieve gebruikers: leden die minstens één keer per maand inloggen. Dat betekent echter niet dat ze actief hoeven te twitteren. Ongeveer 40 procent plaats geen of nauwelijks berichten, maar gebruikt de microblogdienst als nieuwskanaal, om bijvoorbeeld een nieuwssite of de dagelijkse beslommeringen van een beroemdheid te volgen. In totaal telt de site 200 miljoen geregistreerde gebruikers, van wie de helft minstens elke maand inlogt. Zo'n vijftig miljoen daarvan gebruiken de dienst elke dag. Tot besluit van deze miljoenen-cijferbrei: de Twitter-site trekt zo'n 400 miljoen bezoekers per dag, volgens webtraffic-specialist Alexa goed voor een zevende plek in de ranglijst van best bezochte sites in de VS. De microblogdienst moet enkel grootmachten als Google, Facebook en YouTube voor zich dulden.

 

De Twitterende wereld

 

De wereld blijkt dus best wel verknocht aan Twitter. Het zal je ook niets verbazen dat de Amerikanen het meest Twitter-grage volkje zijn. Een wat ouder rapport van het Canadese Sysomos toont aan dat in het najaar van 2009 zo'n 50 procent van de Twitter-gebruikers Amerikaans was. Brazilië (9 %) en het Verenigd Koninkrijk (7 %) waren goed voor een tweede en derde plaats. Op het kaartje dat Flickr-gebruiker Eric Fischer afgelopen zomer genereerde en publiceerde is de Twitterende wereld op een fraaie manier gevisualiseerd. Hij combineerde data van Flickr en Twitter en zo ontstond een wereldkaart waarop je kan zien waar het meest gebruik wordt gemaakt van deze diensten. De rode stippen geven foto’s van Flickr weer met geolocatie, de blauwe stippen zijn tweets en wanneer er een overlapping is van beide stippen is, kleurt het wit. Zoomen we in op Europa, dan valt vooral het vele 'wit' in Nederland op. Dat onze noorderburen inderdaad een waar Twittervolkje zijn, blijkt zometeen nog.

 


 

Twitter-steden

 

Op bovenstaand kaartje kan je wellicht al 's werelds belangrijkste Twitter-steden ontdekken: New York en Londen. Maar welke van die twee mag zich nou Twitter-hoofdstad van de wereld noemen? Wel, dat ligt eraan of je die status baseert op het aantal tweets of aantal twitteraars. Volgens Sysomos gaat New York aan kop in het aantal tweets. Hun cijfers, gepubliceerd in juni van dit jaar, tonen aan dat 2,37 % van alle Tweets uit de Big Apple komt, terwijl Londen goed is voor 2,12 %. Desondanks heeft Londen de meeste individuele Twitter-accounts, zoals ook blijkt uit een lijst van analysesite Tweet Grader. 't Is overigens de moeite om die lijst eens te doorlopen en de klikken op de stedenlinks. Die geven je een overzicht van de populairste Twitter-gebruikers per stad. Wellicht kom je er interessante tegen!

 

De lage landen

 

Op de wereldkaart van Eric Fischer zagen we al de opvallend hoge Twitter-activiteit in Nederland. Onze noorderburen lusten er dan ook pap van. Op de wereldranglijst van Sysomos staan de Nederlanders op plaats 8. Maar als je het percentage Twitter-gebruikers op de nationale internetpopulatie in ogenschouw neemt, dan komt Nederland zelfs als 's werelds Twitter-kampioen uit de bus! Gegevens van onderzoeksbureau Comscore, gebaseerd op maart van dit jaar, tonen aan dat Nederland met 26,8 procent de hoogste penetratie Twitter-gebruikers heeft, gevolgd door Japan en Brazilië. België komt in de top-10 niet voor. Comscore onderzocht echter ook het bereik van zakelijk netwerk LinkedIn, en in de daaruit voortvloeiende top-10 komt ons land wél voor, meer bepaald op plaats 9 (zie ook de infografiek Hoe populair is LinkedIn in België?). Ook deze lijst wordt weer de Hollanders aangevoerd. En gaan we weer terug naar Twitter, dan blijkt Nederland ook nog eens het meest 'toegewijde' Twitter-land. Zich baserend op mei 2011 kwam hetzelfde Comscore immers tot de berekening dat Nederland het meest aantal pageviews per maand per gemiddelde gebruiker genereert. België vinden we in deze lijst op de dertiende plaats.

 

Al met al blijft ons landje dus nog wat achter in Twitter-activiteit, zeker in vergelijk met het sociale media omarmende Nederland. Hoeveel twitterende Belgen er zijn, is niet geweten. De meest concrete cijfers op dit gebied stammen uit juni 2010, toen Bruno Peters van het weblog BVLG een analyse maakte met behulp van scripts, zoekfuncties en informatie uit de beschikbare programmeerinterfaces (API's). Hij kwam toen uit op een schatting van 75.000 tot 100.000 Belgische accounts. Er zouden dagelijks 50 tot 100 accounts bij komen. Weinig verrassend kwamen respectievelijk Brussel, Antwerpen en Gent uit de bus als steden met de meeste accounts. Opvallend is het lage aantal accounts dat in Waalse steden werd geteld.

 

Peters verzamelde nog veel meer weetjes, feitjes en cijfers, zie deze blogsposts met infografieken:
Twitter in België (juni 2010);
Twitter in België deel 4 (november 2010), met andere invalshoeken.

 

Al is ons land nog geen Twitter-kampioen, dat Twitter óók in België een belangrijke plaats in het medialandschap heeft verworven, werd afgelopen zomer duidelijk rond het Pukkelpop-drama. De noodweerramp werd binnen no-time een trendic topic en Twitter bleek meer dan ooit dé bron voor breaking news, noodberichten en steunbetuigingen.

 

Laatste reacties