Magazine

Online databank: waren jouw voorouders verzetshelden?

Zaten jouw voorouders bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog? Op die prangende vraag wordt antwoord gegeven op resistanceinbelgium.be, een online databank van CegeSoma, het studiecentrum voor oorlog binnen het Rijksarchief. Het betreft een verzameling van biografische fiches van alle verzetslieden in België. De directe aanleiding is de tachtigste verjaardag van de bevrijding van België. Vanaf september 1944 werd ons land bevrijd van de Duitse bezetter door de geallieerde troepen. Noot: op dit moment ondervindt de website moeilijkheden door de grote bezoekeraantallen. Mogelijk moet je het later nog een keer opnieuw proberen.

 

42.000 namen

 

De gloednieuwe databank over verzetslieden uit de Tweede Wereldoorlog bevat informatie over 42.000 namen. Ze kwam tot stand na de talrijke verzoeken die de organisatie krijgt van mensen die meer willen weten over het verzetsverleden van een familielid of de activiteiten van verzetsnetwerken in hun regio. Volgens CegeSoma is het van groot belang om die informatie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken.

 

Spionnen

 

Die 42.000 is nog maar het begin. Momenteel betreft het enkel inlichtingen- en actieagenten, de zogenoemde ‘spionnen’. Op termijn echter zullen de gegevens van 200.000 mensen worden opgenomen. De organisatie denkt daarvoor minstens twee jaar nodig te hebben. De informatie is verzameld uit meer dan 350.000 dossiers.

 

De databank

 

Naast de persoonsgegevens van de verzetslieden toont de databank ook hun netwerk, de datum van hun arrestatie, de plaats van gevangenschap en hun statuut als verzetsheld.

 

Het betreft enkel personen die overleden zijn of die minstens 100 jaar geleden zijn geboren. Dan valt die persoon niet meer onder de privacywetgeving.

 

Collaborateurs zullen voorlopig niet in de databank verschijnen.

 


 

Laatste reacties