Magazine

Wat is Mastodon?

Je hebt er misschien recentelijk over gehoord of gelezen: Mastodon. Dat is een alternatief sociaal netwerk met een open karakter. Bij dit platform komen je gegevens niet in handen van één commerciële partij. Mastodon lijkt nogal op Twitter (X) en steeds meer Twitteraars maken de overstap naar Mastodon. In dit artikel lees je wat Mastodon precies is en hoe ook jij dit medium kan gebruiken.



Transparant witter-alternatief

 

Op het eerste gezicht lijkt Mastodon nogal op Twitter. Je deelt op een eigen pagina korte berichtjes (’toots’) met de rest van de wereld, desgewenst omkleed met foto of video. En uiteraard kunnen gerbruikers op elkaar reageren.

 

Toch is er een belangrijk verschil met Twitter. Mastodon is geen bedrijf waarbij alle gegevens op één plek samenkomen. Het is in de basis opensource-software die draait op verschillende servers over de hele wereld. Dus in tegenstelling tot Twitter is Mastodon niet een enkele website, maar een verzameling van zelf gehoste servers waar je afhankelijk van je interesses lid van kan worden. Men spreekt ook wel van een gedecentraliseerd sociaal netwerk.

 

Door de transparantie en het open karakter van Mastodon kunnen gebruikers meer grip krijgen op hun online communicatie, is de filosofie.

 

Overstappen

 

Na de controversiële overname van Twitter (nu X geheten) door Elon Musk overwegen steeds meer gebruikers over te stappen op een alternatief platform. Mastodon is een van de meest bekende en aantrekkelijke opties.

 

Hoewel Mastodon al meer dan zes jaar bestaat, is het gebruikersbestand tot nu toe vrij klein in vergelijking met de grotere sociale medianetwerken. Maar daar lijkt nu dus verandering in te komen.

 

Voordelen

 

Mastodon kent enkele grote voordelen ten opzichte van Twitter en co. Het platform is eigendom van de gemeenschap en volledig vrij van reclame. Je feed is chronologisch en niet-algoritmisch, iets wat steeds zeldzamer wordt op sociale platforms.

 

Daarnaast heeft Mastodon privacy hoog in het vaandel staan. Zo kan je automatische verwijdering van berichten instellen, waarbij berichten van een bepaalde leeftijd zichzelf verwijderen. Je kan jezelf afmelden voor indexering door zoekmachines en je kan goedkeuring vereisen voordat mensen jou kunnen volgen.

 

Mastodon-servers

 

Als je je wilt aanmelden voor Mastodon moet je een server kiezen. Mastodon-servers, ook wel instances genoemd, zijn de individuele servers die deel uitmaken van het Mastodon-netwerk. Elk van deze servers heeft zijn eigen unieke URL, gebruikersbasis en regels voor gebruik. Personen kunnen zich aanmelden bij een server die bij hen past, op basis van hun interesses en taal.

 

Een overzicht van instances vind je hier.

 

Aanmelden en gebruiken

 

Een account aanmaken bij Mastodon is heel eenvoudig. Nadat je een instance hebt gekozen waar je lid van wilt worden, maak je een gebruikersnaam aan. Gebruikersnamen werken als e-mailadressen, specifiek voor de instance waar je lid van bent geworden. Het ziet er dan als volgt uit:

 

@[Gebruikersnaam]@[MastodonInstance.Domain].

 

Mastodon werkt in een app voor iOS of voor Android, of direct in je browser.

 

Vergelijkbaar met Twitter kan je berichten plaatsen, en andermans berichten liken (favoriet maken) of retweeten (boosten).

 

Tot slot

 

Mastodon is op dit moment nog klein, zeker in vergelijking met X. Maar de community krijgt de laatste tijd steeds meer (media-)aandacht en zou best wel eens fors kunnen gaan groeien.

 

Mastodon is gratis en wat ons betreft best de moeite waard om eens te proberen en mee te experimenteren.
 

Laatste reacties