Magazine

6 weersites die je wellicht nog niet kende

Zo veel als er in het dagelijks leven over het weer gesproken wordt, zo veel informatie is er ook op internet over te vinden. Of je nou wilt weten of het de komende minuten kan gaan spetteren (Buienradar), of je over twee weken kan gaan barbecueën (Meteovista) of als je de gevoelstemperatuur op jouw vakantiebestemming wilt achterhalen (Wunderground), er zijn genoeg sites die je van een pasklaar antwoord kunnen voorzien. De zes die we hieronder presenteren kende je wellicht nog niet. Maar voor de weerfreak zijn ze beslist een bezoek en misschien wel bookmarkje waard. En weerfreaks zijn we allemaal. Een beetje toch.


 

Ventusky

 

Steeds meer informatie verschijnt op internet live, visueel en in real-time. Het weer blijft daarin niet achter. Ventusky.com biedt een weerkaart die helemaal van deze tijd is: je krijgt live op beeld hoe in Europa of elders in de wereld de wind waait, waar het bewolkt is en waar het regent. Ook informatie over de windsnelheid, windvlagen, luchtdruk en sneeuwdikte tover je met één muisklik op de kaart. Dit alles op basis van geo-informatie.

 

Via de tijdbalk kan je terugkijken: naar vandaag, maar ook naar de afgelopen tien dagen. Ook kan je, net als bij Buienradar, al een blik in de nabije toekomst werpen.

 

ventusky

 

Meteoblue

 

Meteoblue is een internationale weersite die nét even anders is dan weerportalen als Meteovista en Weather Underground. Zo bevat de zeven- of veertiendaagse vooruitblik van Meteoblue grafiekjes met de voorspelbaarheid, iets wat we op andere weersites nooit zien. Zodoende weet je meteen of je de verwachting met een grote korrel zout moet nemen. Handig zijn ook de webcams bij de plaats van jouw keuze.

 

Ook kan je de weerhistorie bekijken en vergelijken met andere jaren, al is deze optie voor niet-betalende gebruikers beperkt tot twee weken terug. Voor een compleet gebruik van deze en sommige andere functionaliteiten zal je dus een betalende gebruiker moeten worden. Maar de doorsnee liefhebber kan waarschijnlijk al prima uit de voeten met het gratis gedeelte.

 

 

WeatherSpark

 

WeatherSpark ziet er misschien niet heel gelikt uit, maar de hoeveelheid info die je er terugvindt is er zeker niet minder om. Sterker nog, een gedetailleerder weerbericht dan op WeatherSpark zul je waarschijnlijk nergens tegenkomen. Per plaats kan je via een grafiek nauwgezet – van uur tot uur – volgen wat komende week de verwachtingen zijn qua temperatuur, zon, windsnelheid en -richting en regen. Je kan zelfs het percentage bewolking opvragen. Zie voor deze en andere extra opties het menu onder de knop Graphs op het WeatherSpark-dashboard.

 

Op WeatherSpark kan je ook in de historie duiken, tot 1949 aan toe. Beweeg daartoe op de tijdsbalk onderaan. Wonderbaarlijk hoe gedetailleerd je de weersomstandigheden van een willekeurige datum terug kan zien, al zal dit toch vooral iets zijn voor weerfanaten. De historische gegevens worden echter ook verwerkt in de voorwachtingsgrafiek, zodat je de mate van precisie en de maximum en minimum temperaturen ook in de grafiek kan zien. Bron van deze overweldigende hoeveelheid weerdata is overigens het Noorse meteorologische instituut.

 

 

Noodweer.be

 

Van Vlaamse bodem deze website met een verzameling (speciale) weerkaarten, waaronder een live bliksemdetectie. Daarnaast is de site vooral bedoeld voor achtergrondinformatie over het weer en noodweer in het bijzonder. Bijna dagelijks vind je er interessante nieuwtjes en weerfoto’s, en gaat men in op prangende vragen als ‘krijgen we een horrorwinter?’

 

 

Buienradar.be: 7-daagse verwachting

 

Buienradar kende je al. Maar heb je ook al de nieuwe functionaliteiten ontdekt, die de site herbergt sinds de recente restyling? Een heuse muggenradar bijvoorbeeld (in de zomer), satellietbeelden, en vooral: een Europese buienradar waarmee je maar liefst 7 dagen vooruit kunt kijken. Niet heel accuraat, natuurlijk, maar het toont wel maar weer aan hoe ver de hedendaagse technologie op het gebied van weersverwachtingen ontwikkeld is.

 

buienrader-7daagse

 

Windguru

 

Als je wilt weten uit welke hoek de wind waait, dan is Windguru de ultieme webbestemming. Want geen enkele site geeft zó gedetailleerd, met vele grafieken en kaarten, de windverwachting weer. Uiteraard is dit vooral handig voor wie in de scheepvaart actief is, of voor watersporters.

 

Om de windverwachting voor een bepaalde te verkrijgen, klik je bovenaan op ‘Kaarten’ en dan ‘Spots’. Vervolgens krijg je een kaart te zien met weerstations bij jou in de buurt.

 

Laatste reacties