facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
12 niet te missen extensies voor Google Chrome
Dankzij extensies (uitbreidingen) kan je veel meer uit je Google Chrome-browser halen dan je misschien denkt. Simpel en gratis. Een soort apps, maar dan voor je webbrowser. Je vindt er legio in de Chrome Web Store en het toevoegen ervan is meestal maar een kwestie van één enkele muisklik. Nadat je een extensie hebt toegevoegd vind je die doorgaans bovenin je scherm, naast de adres- en zoekbalk. Maak meer ruimte voor al je favoriete extensies door die balk vanaf rechts naar eigen believen kleiner te maken. We selecteerden twaalf Google Chrome-extensies die wat ons betreft echt de moeite zijn.
1. Google Dictionary
Het internet is groot en de talen heel divers. Met de Google Dictionary-extensie achterhaal je razendsnel de betekenis van een woord dat je op een website tegenkomt. Het enige wat je hoeft te doen is op het woord dubbel te klikken en de definitie of vertaling verschijnt direct in beeld. Geen gedoe dus meer met woorden kopiëren en elders plakken om ze te vertalen.
2. Momentum
Een nieuw tabblad openen is maar een saaie aangelegenheid. Je doet het, ongemerkt, meerdere keren per internetsessie en krijgt vrijwel nooit nuttige informatie te zien. De Momentum-extensie tovert het suffe nieuwe tabblad om tot een moment van inspiratie. Je krijgt namelijk in eerste instantie de tijd te zien met een persoonlijke begroeting erbij. Daarnaast worden er prachtige foto’s getoond die een inspirerende quote bevatten. Het is zelfs mogelijk om een persoonlijk doel erin te zetten, zodat je dat steeds weer te zien krijgt wanneer je een nieuw tabblad opent. Hiermee kan je jezelf blijven motiveren of ergens aan laten denken wat belangrijk voor je is. Maak ook gelijk even een lijstje aan met de dingen die je nog moet doen en je maakt superhandig gebruik van de simpele handeling van het openen van een nieuw tabblad.
3. OneTab
Als je veelvuldig gebruik maakt van tabbladen, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om ze te sluiten uit angst dat je de pagina’s later niet meer terug kunt vinden. Voor iedereen die hier moeite mee heeft, is de OneTab-extensie uitgevonden. Hiermee sla je namelijk al je tabbladen met datum in een lijst op die in één tabblad staat. Zo kun je dus altijd je gesloten pagina’s gemakkelijk terugvinden en wordt je browser een stuk sneller vanwege het verminderde aantal openstaande tabbladen.
4. Xmarks
Bladwijzers zijn de heilige graal voor iedere internetgebruiker. In Chrome kan je dankzij het ingebouwde synchronisatiesysteem op iedere computer toegang krijgen tot deze bladwijzers. Dit werkt erg goed, maar is alleen maar toepasbaar op Chrome. Met de Xmarks-extensie verdwijnt dit probleem, omdat je hiermee je bladwijzers in de cloud op kunt slaan. Hierdoor worden ze van Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer aan elkaar gekoppeld en kan je er overal en altijd bij. Ideaal voor wanneer je regelmatig op andere plekken moet werken en niet eeuwig wilt blijven zoeken naar de pagina’s die je nodig hebt.
5. Web Timer
Hoeveel tijd spendeer je eigenlijk op het wereldwijde web? Heb je enig zicht op hoe vaak je wel niet je webbrowser opent en eindeloos blijft surfen? Met de Web Timer-extensie is deze onwetendheid verleden tijd. Ze laat je precies inzien hoelang je wat aan het doen bent op het internet. Zet deze kennis in om voortaan efficiënter met je tijd om te gaan (of met de tijd van je baas).
6. StayFocused
Nog zo’n extensies voor wie iets te veel ronddoolt op websites die niets te maken hebben met je werk of met wat je in eerste instantie aan het doen was. De StayFocused-extensie zet de pagina’s die jij als ongewenste afleiding ziet gewoon ‘uit’, zodat je er niet bij kan. Net zolang als jij wilt en precies volgens jouw wensen van dat moment.
7. Wikiwand
Wikipedia, wie kent het niet? Handig en leerzaam. Wel spijtig dat de website er nou niet echt heel mooi uitziet en ook wat Spartaans is in het gebruik. Dit verandert spoorslags met de Wikiwand-extensie. Hiermee krijgt Wikipedia een mooi kleedje en kan je gemakkelijker tussen secties van artikelen navigeren, previews van pagina’s zien voor je op een link klinkt en nog meer van dit soort snufjes en foefjes gebruiken.
8. Gmelius
Een onmisbare extensie voor fervente GMail-gebruikers. Met Gmelius kan je Gmail namelijk helemaal volgens jouw wensen aanpassen. Stel dat je bijvoorbeeld helemaal geen gebruikmaakt van de kalender, de advertenties of de chatmodule. Zet deze dan simpelweg uit met behulp van de plug-in. Het is ook mogelijk om icoontjes voor bijlagen of om regelmarkering toe te voegen. Experimenteer een beetje met Gmelius en zet Gmail zo helemaal naar jouw hand.
98. Emojify
De Emoji-emoticons ook gebruiken en kunnen zien in Google Chrome? Voeg de Emojify-extensie toe en je leven wordt in één klap heel wat kleurrijker en vrolijker. En emotioneler. De Emoji hebben de guitige stijl van die in Google Hangouts.
10. Reddit Enhancement Suite
De Reddit Enhancement Suite-extensie zorgt ervoor dat je nog gemakkelijker up-to-date blijft en de nieuwsberichten van de sociale nieuwssite beter in kunt zien. Je krijgt toegang tot simpele shortcuts die je via je toetsenbord kunt bedienen. Er komen knoppen die je de afbeeldingen inline laten zien, je kan gemakkelijk tussen meerdere accounts wisselen en de andere gebruikers waar je veel mee communiceert kan je gemakkelijk volgen. Hoewel Reddit in eerste instantie wat onoverzichtelijk en overweldigend lijkt, krijg je een veel beter overzicht met de Reddit Enhancement Suite. Je hoeft ook niet meer naar de volgende pagina te klikken, want je kan gewoon onbeperkt naar beneden door blijven scrollen.
11. Netflix Enhancer
Deze extensie is ideaal voor Netflix-addicten die via Chrome kijken. De sterren die bij elke film of serie gegeven worden zijn niet altijd even betrouwbaar en voor je het weet zoek je op IMDb of Rotten Tomatoes de reviews op. Netflix Enhancer maakt deze handeling overbodig, omdat de gemiddelde scores van deze websites er gelijk bij worden gezet. Het is ook mogelijk om een trailer van de betreffende film of serie te zien. Voor EUR 1,49 per jaar krijg je nog een pak extra functies. De gratis versie wordt bovendien niet bijgewerkt.
12. Enhanced Steam
Als je van pc-gamen houdt, dan kun je niet om Steam heen. Deze handige online winkel laat je snel en gemakkelijk vrijwel elk spel kopen en spelen dat er op de markt is. Met de Enhanced Steam-extensie wordt het kopen van games nog een pak gemakkelijker. De plug-in houdt bij welke spellen er in je bibliotheek zitten en rekent de beste kortingen uit die voor jou echt interessant zijn. Tegelijkertijd kan je zien hoeveel geld je in totaal hebt uitgegeven aan Steam. Hoewel dit misschien liever niet ziet, helpt het je wel om slimmer te kopen in de toekomst.