Magazine

10 webtools om Instagram nóg leuker te maken

De fotoalbums uit de jaren ’70, met hun wat vale vierkante prenten, ademen een unieke sfeer. Instagram probeert die sfeer te vangen door de foto’s van nu te filteren en ze die nostalgische vintagelook te verschaffen. Maar de populaire iPhone-app dankt zijn succes niet alleen aan het kapitaliseren van enkele functies uit Photoshop. De kracht schuilt in de mogelijkheid om je bewerkte foto’s direct te delen op Facebook, Twitter en andere sociaalnetwerksites. En Instagram wordt nóg leuker met de tien gratis webtools die we voor jou selecteerden.

 

Al jarenlang maken en bewerken mensen foto’s, om deze vervolgens te uploaden naar het web. Niks bijzonders. Totdat je de drie samenvoegt in één gebruiksvriendelijke app. Had niemand dat eerder kunnen bedenken? Het succes van Instagram is natuurlijk ook te danken aan timing. Instagram is een iPhone-app, en Apple was nooit populairder dan nu. Hetzelfde geldt voor foto’s maken met je smartphone en social media. Met name de geïntegreerde sociale mogelijkheden van de app maken Instagram tot een succes. Tot slot verzilvert Instagram handig de heimwee naar het predigitale tijdperk, naar de tijd van de immens populaire polaroidcamera en vierkante kiekjes, die mensen jonger dan 30 alleen kennen uit de fotoalbums van hun ouders.

 

Met het succes groeit ook het aantal Instagram-gerelateerde webtools. Die stellen je in staat om je Instagram-foto’s naar je webbrowser te halen en ze daar te delen of om er speciale albums of zelfs een kalender van te maken. We selecteerden de tien beste tools voor instant fotoplezier via het web. De eerste vijf zijn webviewers. Met uitzondering van kalendermaker Keepsy zijn alle tools volledig gratis.

 

1. Webstagram

 

Liken, commenten en taggen: de drie pluspunten van Webstagram in een notendop. Webstagram is ongetwijfeld één van de best geëquipeerde webviewers voor Instagram. Je kan foto’s bekijken van de personen die je volgt, foto’s liken en van commentaar voorzien en nog veel meer.

 

 

2. Extragram

 

Toen we op de Instagram-webviewer Extragram stuitten, waren we onmiddellijk enthousiast. Niet in de laatste plaats omdat ze ook werkt met de Instagram-kloon Picplz. Met name de interactieve gebruikservaring maakt ons blij. We hoeven maar met de cursor over een foto heen te bewegen en in een pop-up kunnen we de foto liken of van commentaar voorzien. Net als in Webstagram kunnen we zien wie we volgen en wie ons volgt.

 

 

3. INK361 (voorheen Inkstagram)

 

Nóg webinterface voor het managen van je Instagram-foto’s en/of voor het browsen door die van anderen. Ink361 is vooral een community. Je kan er een profiel aanmaken met een unieke URL waarop je je Instagram-portfolio kan delen en die van je volgers bekijken.

 

 

4. Statigram

 

Statigram voorziet je, zoals de naam al verraadt, van talrijke statistieken en grafieken over je foto’s én over je connecties. Over welk effect je het meest hebt toegepast, maar ook cijfers over het totaal en gemiddeld aantal likes en comments die je foto’s krijgen. Verder bekom je statistieken over de personen die je volgt en die jou volgen. Natuurlijk kan je in Statigram ook ‘gewoon’ browsen door foto’s, waarderen en commentaar leveren.

 

 

5. Instadpy

 

Wil je de profielfoto van iemand op Instagram in de originele grootte zien? Ga dan naar Instadpy en vul de naam van de gebruiker in.

 

 

6. Instagrid

 

Met Instagrid kan je je Instagram-prenten in een fraai fotoalbum gieten. Je kan handmatig een galerie compileren of Instagrid opdracht geven automatisch een album te maken van foto’s met dezelfde tag. En Instagrid heeft ook een volgfunctie á la Twitter.

 

 

7. Keepsy

 

Met Keepsy kan je je je Instagram-foto’s omtoveren tot printalbums en -kalenders. Het lukt trouwens evengoed met reguliere foto’s op je pc op Facebook. Wij kiezen voor een kalender. Na de gewenste stijl te hebben gekozen uploaden we de foto’s voor onze kalender, die we naar believen aan elke maand toevoegen – één per maand, maar zes kan net zo makkelijk. Handig is dat we de kalender op elke gewenste datum kunnen laten starten en ook voor een kalender van anderhalf jaar kunnen kiezen. Verder kunnen we verjaardagen en andere gebeurtenissen meteen toevoegen. Een kalender kost omgerekend circa € 15. Een fotoalbum is met omgerekend ongeveer € 23 net wat duurder.

 

 

8. Gramfeed

 

Gramfeed toont in de linkerbovenhoek van elke foto een thumbnail van je avatar. Leuk! Als we met de muisaanwijzer op de foto gaan staan zie je bovendien in één oogopslag de tijd van uploaden, het aantal commentaren en het aantal waarderingen. Even klikken op de foto en ze verschijnt als pop-up, met de mogelijkheid te liken en te commenten. In dit pop-upscherm kunnen we ook horizontaal door de foto’s bladeren. Kleine irritatie: alles waarop we in de pop-up klikken opent een nieuw scherm.

 

 

9. Printsgram

 

Printsgram biedt je de mogelijkheid om van je Instagram-foto’s fotovellen, posters, stickers en zelfs fotokubussen te maken. Je kan het resultaat downloaden als afdrukbare pdf en zelf printen of naar een online printdienst verzenden. Heel gemakkelijk en hartstikke leuk – vooral de fotokubus.

 

 

10. Instacat

 

Instacat draait om twee dingen: Instagram en – je raadt het al – katten, het op één na populairste fenomeen op internet. Instacat doet niets meer dan alle Instagram-foto’s met de tag #cat importeren. Inclusief foto’s van vrouwen die naar de naam ‘Cat’ luisteren dus. Op de site kun je trouwens ook zoeken op andere tags. #dogs bijvoorbeeld.

 

Laatste reacties