facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
10 manieren om nieuwe muziek te ontdekken
Je hebt muziekluisteraars en je hebt muziekliefhebbers. Luisteraars zijn we bijna allemaal. De liefhebber onderscheidt zich van de luisteraar door zijn bijna onverzadigbare honger naar nieuwe muziek. Gelukkig is er buiten de muziek die de hitlijsten ons voorschotelen nog genoeg coole muziek te ontdekken. Van aanstormende bands tot ensembles die vanwege hun genre de mainstream niet halen, maar zeker het luisteren waard zijn. Wij vonden 10 online vertrekpunten van waaruit jij nieuwe muziek kunt gaan ontdekken.
SoundCloud
SoundCloud is, net als Spotify, een dienst voor streaming muziek. Maar waar Spotify zich vooral op de luisteraar richt, focust SoundCloud op luisteraar én artiest. Artiesten kunnen zelf hun materiaal op SoundCloud plaatsen en daar met luisteraars over van gedachten wisselen. Ook kunnen artiesten bijvoorbeeld demo’s en remixen met hun fans delen. SoundCloud staat daardoor vooral bekend als een sociaal muziekplatform, met een veel groter aanbod aan tracks dan Spotify (ongeveer 175 miljoen tracks, versus 40 miljoen bij Spotify). Dat betreft dan wel overwegend onbekende muziek. Maar gezien de scoop van dit artikel is dat waarschijnlijk wat je wil: eindeloos nieuwe muziek ontdekken. Bij SoundCloud kan dat, geheel gratis, desgewenst via je Facebook-account.
Ander verschil met Spotify: SoundCloud is eerst en vooral een ‘gewone’ website. Te gebruiken in je internetbrowser dus. Er zijn echter ook mobiele apps, voor iOS en Android.
SoundCloud biedt ook muziek van bekende artiesten aan. Dat is echter naar verhouding, maar ook in absolute zin, een pak minder dan bij Spotify, waarvan het aanbod grotendeels rechtstreeks door de platenmaatschappijen gevuld wordt. Maar goed, je vindt bij SoundCloud dus evengoed de nieuwste hits van Kygo en, al naar gelang je smaak, Justin Bieber. Maar daarvoor moet je dan wel een premium-abonnement nemen (SoundCloud GO), wat in België nog niet mogelijk is. Voor ons is SoundCloud dus niet echt een Spotify-alternatief, maar wél een plek om gratis miljoenen tracks van wellicht aanstormend te talent te ontdekken.
Het is overigens de vraag hoelang het mooie liedje van SoundCloud nog duurt. Medio 2017 kwam de dienst in het nieuws door geruchten over een nakend faillissement. De CEO ontkende dat SoundCloud gaat stoppen, maar moest wel bevestigen dat veertig procent van het personeel de laan uit is gestuurd.
Audiomack
Audiomack is vergelijkbaar met SoundCloud: een sociaal muziekplatform voor artiest en luisteraar dus. Het vier jaar oude bedrijf zegt inmiddels 6 miljoen gebruikers aan zich te hebben verbonden. Dat is nog altijd een fractie van het aantal geregistreerde SoundCloud-accounts (ongeveer 175 miljoen). Maar gezien de financiële malaise waar SoundCloud ogenschijnlijk in zit, kan het geen kwaad om eens een alternatief uit te proberen. Audiomack oogt fris en overzichtelijk. De grote jongens zitten hier nog niet, dus het is een ideale plek om onbekend talent op te vissen, zeker als je van rap, hiphop of EDM houdt.
Het gebruik van Audiomack zal altijd gratis zijn en blijven. Maar er zijn wel twee betaalde modellen, namelijk van $ 1,99 (Gold) en $ 2,99 (Platinum). Goldd laat de advertenties op je beeldscherm achterwege en bij Platinum krijg je daar nog een hogere kwaliteit stream bij.
Jamendo Music
Jamendo Music is ’s werelds grootste platform voor uitsluitend gratis, onder Creative Commons-licentie verschenen producties. Duizenden onafhankelijke artiesten bieden hier kosteloos en legaal hun muzikale waar aan. Je moet wel een account aanmaken, of je aanmelden via Facebook.
Earbits Radio
Blues, Christian, Classical … Kies een station en luister naar jouw favoriete genre, op Earbits. Naast een nummer beluisteren, kan je het ook downloaden. Soms gratis, soms betaald. Klik op de naam van de artiest linksonder in beeld en je krijgt een korte bio van de artiest of band. Je kan ook inloggen met je Facebook-account en commentaar geven op artiesten/bands en hun nummers liken. Overigens komen we ook beter gekende artiesten tegen op Earbits, zoals Weezer en Arrested Development. Maar de hoofdmoot van het aanbod wordt gevormd door onbekende acts en hun even onbekende, maar daardoor zeker niet minder leuke nummers.
OurStage
Op OurStage kan je kiezen uit maar liefst 42 radiozenders en meer dan 90.000 nummers in 75 categorieën. Hoezo, keus te over? De muziek wordt afgespeeld in een pop-up, zodat je ongestoord naar muziek kan luisteren terwijl je de website verder verkent. Als luisteraar ben je tevens jurylid en kan je door het uitbrengen van je stem de hitlijsten mede bepalen. Je hoeft alleen maar na het beluisteren van twee nummers uit dezelfde categorie je favoriete van de twee kenbaar te maken. Simpeler kan het niet.
PureVolume
Op PureVolume kan je door de hitlijsten browsen of door het complete aanbod artiesten op de site. Door één of meer genres te kiezen kan je je zoekopdracht verder inperken. Sommige nummers kun je downloaden, maar de meeste worden alleen als stream aangeboden. Artiesten hebben hun eigen pagina op de website, waarop ze hun nummers, nieuws et cetera kunnen posten en luisteraars hun commentaar kunnen achterlaten. De site is een krachtig middel voor onbekende bands om voor het voetlicht te treden, dat wordt versterkt door de integratie met de bekende social media.
Gnoosic
Op Gnoosic kom je niet één nummer tegen. Het is, volgens de site zelf, ‘een zoekmachine voor muziek waar je nog nooit van hebt gehoord’. Gnod, de virtuele systeembeheerder, vraagt je naar drie van je favoriete bands. Wij typen in: ‘The Rolling Stones’, ‘Led Zeppelin’ en ‘AC/DC’, en Gnod raadt Guns N’ Roses aan. Geen verkeerde suggestie, want dat was – niet geheel toevallig – de vierde band die we in gedachten hadden. Gnod vraagt je vervolgens of hij het bij het rechte eind heeft en wordt zo, op basis van jouw voorkeuren en die van duizenden anderen, steeds slimmer en beter in het doen van suggesties. Gnod is eigenlijk heel voorspelbaar, want op basis van ‘The Temptations’, ‘Smokey Robinson’ en ‘Marvin Gaye’, recommandeert hij ons The Supremes. Prima keus. ‘I like it’, klikken we aan, om aan te geven dat de zoekmachine het bij het juiste eind heeft.
Music-Map
Music-Map, overigens ook te raadplegen via het hierboven besproken Gnoosic, toont je een smakenkaart, gecentreerd rond de door jou ingegeven artiest. Wij tikken ‘Dire Straits’ in, en na enig geschuif worden we gepresenteerd met een kaart van ‘ons’ muzieklandschap; hoe dichter twee artiesten bij elkaar liggen op de kaart, des te groter de kans dat ze bij een en dezelfde persoon in de smaak vallen. Eric Clapton, Fleetwood Mac, Supertramp … Music-Map is inderdaad een goede wegwijzer door het muzieklandschap.
The Hype Machine
The Hype Machine is net als Shuffler.fm een verzamelwebsite voor muziekblogs. De site struint blogs af naar muziekbestanden en biedt ze als stream aan. Je kan zoeken op populaire nummers of artiesten, of browsen door een alternatieve hitlijst die wordt bepaald door het aantal tags op Twitter. Je kan trouwens ook inloggen met je Twitter-account.