info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 gezondheidsvoordelen van zalm
10 gezondheidsvoordelen van zalm
maandag 31 jan 2022, 14:23 uur
zalm
Vette vis is gezond en zalm al helemaal. Deze vis zit niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar kan ook bepaalde risicofactoren voor verschillende ziekten verminderen. Bovendien vinden veel mensen zalm lekker.

Voedingswaarden

Een portie zalm van 100 g (gekweekt, gekookt gewicht) bevat:

232 kcal / 969 kJ
25,2g eiwit
14,6 g vet
7,3 mcg vitamine D
20mcg selenium

Zalm bevat antioxiderende elementen zoals selenium en andere mineralen zoals fosfor, zink en kalium, evenals de vitamine B-groep - riboflavine, niacine, thiamine, B6, folaat en B12. Daarom draagt ​​zalm bij aan een goede gezondheid

Laten we de grootste gezondheidsvoordelen van zalm eens op een rijtje zetten.

1. Rijk aan omega-3 vetzuren

Zalm is rijk aan lange-keten omega 3-vetzuren (EPA, DHA), waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen, de bloeddruk verlagen en risicofactoren voor ziekten verminderen. Het consumeren van ten minste twee porties zalm per week kan helpen om aan je omega-3-vetzuurbehoeften te voldoen.

2. Geweldige bron van eiwitten

Zalm is rijk aan hoogwaardige eiwitten. De vis levert 22-25 gram eiwit per portie van 100 gram. Eiwit speelt een aantal belangrijke rollen in het lichaam, waaronder het helpen van je lichaam om te genezen na een blessure, de gezondheid van de botten beschermen en spierverlies voorkomen.

3. Uitstekende bron van vitamine B-complex

Zalm is rijk aan de hele vitamine B-groep: B3, B5, B7, B6, B9, B12, enzovoort. Vitamine B-complex speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezond evenwicht van alle lichaamsfuncties.

Van alle B-vitamines is zalm het rijkst aan vitamine B3 (niacine) en vitamine B6. Vitamine B3 helpt het cholesterolgehalte te verlagen, terwijl vitamine B6 de gezondheid van de hersenen verbetert.

4. Goede bron van kalium

Een portie zalm van 100 gram levert tot 13% van de ADH voor kalium, wat helpt bij het beheersen van de bloeddruk en het voorkomen van overmatige vochtretentie.

5. Goede bron van selenium

Een portie zalm van 100 gram levert 75-85% van de ADH voor selenium. Selenium is een mineraal dat de gezondheid van de botten kan ondersteunen, de schildklierfunctie kan verbeteren en tegen kanker kan beschermen.

6. Kan ontstekingsremmend zijn

Vette vis speelt een belangrijke rol bij het afzwakken van de effecten van ontstekingen, wat essentieel is bij het beheersen van een aantal chronische ziekten, waaronder diabetes en kanker. Studies suggereren dat het eten van meer vette vis zoals zalm kan helpen om de niveaus van de markers die op een ontsteking duiden, te verlagen.

7. Kan het risico op hartaandoeningen verminderen

Het eten van zalm kan helpen beschermen tegen hartziekten door het verhogen van het gehalte aan omega-3-vetten, het verlagen van het gehalte aan omega-6-vetten en het verlagen van triglyceriden.

8. Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

De hoge niveaus van DHA werken samen met de vitamine A, vitamine D en selenium in zalm om de hersenfunctie te stimuleren en te verbeteren. Omega-3-vetzuursupplementen worden zelfs gebruikt om psychische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson te behandelen. Het eten van zalm tijdens de zwangerschap kan helpen bij een betere ontwikkeling en gezondheid van de foetale hersenen.

9. Kan het gezichtsvermogen verbeteren

Rijk aan omega-3-vetzuren en vitamine A, is zalm een geweldige voedingsbron voor de ogen. Regelmatige zalmconsumptie kan helpen om het droge-ogen-syndroom en de symptomen van leeftijdsgebonden macula-degeneratie te genezen.

10. Bevordert een gezonde huid

Zalm is goed voor de huid door de aanwezigheid van vetzuren en vitamine A. Deze gezonde vetten verbeteren de kwaliteit en gezondheid van de huid. Omega-3-vetzuren werken samen met de carotenoïde antioxidanten van astaxanthine in zalm om de schade door vrije radicalen die verantwoordelijk is voor veroudering enorm te verminderen.

Bronnen: Healthline, BBC Goodfood