Voedselverlies.be: tips om minder voedsel weg te gooien
vrijdag 30 oktober 2021, 09:21 uur
Uit onderzoek
blijkt dat een derde van al het voedsel dat wereldwijd voor menselijke
consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat. Dat gebeurt in de hele
voedingsketen, van boer tot consument. We verspillen kortom enorm veel voedsel.
De Vlaamse overheid wil daar iets aan doen, door tips te geven voor minder
voedselverlies thuis en op het werk. Het resultaat is de webstek
Voedselverlies.be.
De oorzaak van voedselverlies ligt in de opeenvolgende stappen van voedsel aankopen, bewaren en klaarmaken. Om voedselverlies tot een minimum te beperken, moeten Vlaamse huishoudens bewust vaardige en creatieve voedingsmanagers worden, aldus Voedselverlies.be. Dat doe je onder meer door maaltijden zorgvuldig vooruit te plannen, door een boodschappenlijstje te maken, door je koelkast en voorraadkast goed te organiseren en door voeding op een correcte manier te bewaren.
Ook is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de 'Te gebruiken tot'-datum en de 'Ten minste houdbaar'-datum op de verpakking. Producten waarvan de datum na de vermelding 'Te gebruiken tot' is verstreken, eet je het best niet meer op. Producten met de vermelding 'Ten minste houdbaar tot' waarvan de datum is verstreken, kan je in vele gevallen nog opeten.
Verder serveert Voedselverlies.be tips voor wat je met restjes voedsel kan doen. Die vormen namelijk de basis voor enkele lekkere en snelle maaltijden en tussendoortjes.
De website biedt ook informatie voor professionals in sectoren als catering, horeca en onderwijs, waar immers veel voedsel wordt weggegooid.
Bezoek Voedselverlies.be.
De oorzaak van voedselverlies ligt in de opeenvolgende stappen van voedsel aankopen, bewaren en klaarmaken. Om voedselverlies tot een minimum te beperken, moeten Vlaamse huishoudens bewust vaardige en creatieve voedingsmanagers worden, aldus Voedselverlies.be. Dat doe je onder meer door maaltijden zorgvuldig vooruit te plannen, door een boodschappenlijstje te maken, door je koelkast en voorraadkast goed te organiseren en door voeding op een correcte manier te bewaren.
Ook is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de 'Te gebruiken tot'-datum en de 'Ten minste houdbaar'-datum op de verpakking. Producten waarvan de datum na de vermelding 'Te gebruiken tot' is verstreken, eet je het best niet meer op. Producten met de vermelding 'Ten minste houdbaar tot' waarvan de datum is verstreken, kan je in vele gevallen nog opeten.
Verder serveert Voedselverlies.be tips voor wat je met restjes voedsel kan doen. Die vormen namelijk de basis voor enkele lekkere en snelle maaltijden en tussendoortjes.
De website biedt ook informatie voor professionals in sectoren als catering, horeca en onderwijs, waar immers veel voedsel wordt weggegooid.
Bezoek Voedselverlies.be.