De 8 meest voorkomende voedselallergieën
maandag 24 jan 2022, 15:19 uur
Een voedselallergie treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam een
abnormale ontstekingsreactie op een levensmiddel heeft. De meeste allergische
reacties zijn mild, maar ze kunnen ook ernstig en zelfs dodelijk zijn. In België
komt voedselallergie ongeveer bij 2 à 3 procent van de volwassenen voor en bij
ongeveer 8 procent van alle kinderen.
Symptomen
De klachten die je kan krijgen bij voedingsallergie, lopen erg uiteen. De verschijnselen treden meestal op binnen een half tot twee uur na het eten. Verschijnselen die bij een voedingsallergie kunnen optreden:
Oorzaken
Niemand wordt geboren met een voedselallergie. Om een voedselallergie te krijgen voor een bepaald voedingsmiddel moet je lichaam er eerst mee in aanraking komen. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt IgE-antistoffen. Dit heet sensibilisatie.
Onderzoekers onderzoeken nog steeds waarom sommige mensen voedselallergieën ontwikkelen boven anderen. Ook is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat je altijd hebt kunnen eten. Aangenomen wordt dat genetica, familiegeschiedenis en leeftijd allemaal aspecten zijn van de ontwikkeling van allergieën.
Jonge kinderen hebben meer kans om een voedselallergie te ontwikkelen dan oudere kinderen en volwassenen. Veel kinderen groeien over voedselallergieën heen wanneer ze de adolescentie of volwassenheid bereiken.
Top voedselallergieën
Bij de volgende voedingsmiddelen moet je het meest op je hoede zijn voor een voedselallergie.
Melk
Wanneer een baby allergisch is voor melk, betekent dit dat zijn of haar immuunsysteem, dat normaal gesproken infecties bestrijdt, overdreven reageert op eiwitten in koemelk.
2 tot 3 procent van de kinderen jonger dan drie jaar heeft een melkallergie. Ongeveer 80 procent van de kinderen zal deze allergie ontgroeien tegen de tijd dat ze zestien zijn. Melkallergieën resulteren meestal in netelroos, maagklachten, braken, bloederige ontlasting en soms anafylaxie.
Pinda's
Pinda's behoren tot de meest voorkomende allergieveroorzakende voedingsmiddelen en ze vinden vaak hun weg naar dingen die je niet zou verwachten. Neem bijvoorbeeld chili: het kan verdikt zijn met gemalen pinda's. Pinda's zijn eigenlijk peulvruchten en verschillen dus van noten. Maar de eiwitten in pinda's zijn qua structuur vergelijkbaar met die in noten.
Pinda-allergie komt voor bij ongeveer 2 procent van de kinderen. Onderzoek toont aan dat hoe eerder kinderen kennis maken met pinda's, hoe kleiner de kans is dat ze een ernstige allergie krijgen.
Eieren
Wanneer iemand een ei-allergie heeft, reageert het immuunsysteem van het lichaam, dat normaal gesproken infecties bestrijdt, overdreven op eiwitten in eieren. Als de persoon een product drinkt of eet dat ei bevat, denkt het lichaam dat deze eiwitten schadelijke indringers zijn.
Ongeveer 2 procent van de kinderen heeft een ei-allergie, maar bijna 70 procent van hen zal die ontgroeien tegen de tijd dat ze zestien jaar oud zijn. De symptomen die gepaard gaan met een ei-allergie kunnen variëren van een milde uitslag tot anafylaxie.
Vis
Een visallergie is niet precies hetzelfde als een zeevruchtenallergie. Zeevruchten omvatten vis (zoals tonijn of kabeljauw) en schaaldieren (zoals kreeft of mosselen). Hoewel ze allebei in de categorie 'zeevruchten' vallen, zijn vis en schaaldieren biologisch verschillend. Dus schelpdieren veroorzaken alleen een allergische reactie bij iemand met een visallergie als die persoon ook een schelpdierallergie heeft.
Visallergie kan op elke leeftijd ontstaan. Zelfs mensen die in het verleden vis hebben gegeten, kunnen een allergie ontwikkelen. Sommige mensen ontgroeien na verloop van tijd bepaalde voedselallergieën. Maar mensen met visallergieën hebben die allergie meestal voor de rest van hun leven.
Schaaldieren
Een allergie voor schaaldieren is meestal exclusief voor garnalen, kreeften en krabben, en het komt vrij vaak voor bij volwassenen. Veel mensen met een allergie voor schaaldieren kunnen veilig weekdieren (oesters, kokkels en mosselen) eten.
Boomnoten
Wanneer iemand een notenallergie heeft, reageert het immuunsysteem van het lichaam, dat normaal gesproken infecties bestrijdt, overdreven op eiwitten in de noten.
Boomnoten zijn anders dan pinda's en omvatten walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en pistachenoten. Een notenallergie is een van de meest voorkomende bij kinderen en volwassenen, met veel reacties die leiden tot anafylaxie.
Tarwe
Een tarweallergie komt vaak voor bij kinderen, maar ongeveer twee derde ontgroeit die op de leeftijd van twaalf jaar. Hoewel veel mensen met een tarweallergie andere granen kunnen verdragen, verschilt dit van persoon tot persoon.
Soja
Soja is een veelvoorkomende oorzaak van voedselallergie. Soja komt van sojabonen, die tot de peulvruchtenfamilie behoren (samen met bonen, linzen, erwten en pinda's). Sommige mensen zijn allergisch voor slechts één soort peulvrucht; anderen zijn allergisch voor meer dan één.
Soja-allergieën zijn vaak moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen sterk variëren. Een persoon met een sojareactie kan voor elke reactie verschillende symptomen hebben.
Tips
Als je een voedselallergie hebt, lees dan nauwgezet de voedseletiketten. Het allergeen dient in de ingrediëntenlijst te staan en het etiket kan ook een voorzorgsverklaring bevatten, zoals "kan bevatten".
Als je uit eten gaat, maak dan altijd je allergie kenbaar en vraag naar de chef-kok.
Bronnen: Verywellfit, Kidshealth
Symptomen
De klachten die je kan krijgen bij voedingsallergie, lopen erg uiteen. De verschijnselen treden meestal op binnen een half tot twee uur na het eten. Verschijnselen die bij een voedingsallergie kunnen optreden:
- huid, slijmvliezen: jeuk (handpalmen, voetzolen en schaamstreek), roodheid, galbulten, oedeem (vocht vasthouden), dikke tong, dikke keel, jeuk in de mond en oren;
- maagdarmkanaal: overgeven, acuut braken, acute buikkrampen, acute diarree;
- luchtwegen: verstopte neus of loopneus, benauwdheid;
- bloedvaten: bloeddrukdaling, bewustzijnsverlies.
Oorzaken
Niemand wordt geboren met een voedselallergie. Om een voedselallergie te krijgen voor een bepaald voedingsmiddel moet je lichaam er eerst mee in aanraking komen. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt IgE-antistoffen. Dit heet sensibilisatie.
Onderzoekers onderzoeken nog steeds waarom sommige mensen voedselallergieën ontwikkelen boven anderen. Ook is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat je altijd hebt kunnen eten. Aangenomen wordt dat genetica, familiegeschiedenis en leeftijd allemaal aspecten zijn van de ontwikkeling van allergieën.
Jonge kinderen hebben meer kans om een voedselallergie te ontwikkelen dan oudere kinderen en volwassenen. Veel kinderen groeien over voedselallergieën heen wanneer ze de adolescentie of volwassenheid bereiken.
Top voedselallergieën
Bij de volgende voedingsmiddelen moet je het meest op je hoede zijn voor een voedselallergie.
Melk
Wanneer een baby allergisch is voor melk, betekent dit dat zijn of haar immuunsysteem, dat normaal gesproken infecties bestrijdt, overdreven reageert op eiwitten in koemelk.
2 tot 3 procent van de kinderen jonger dan drie jaar heeft een melkallergie. Ongeveer 80 procent van de kinderen zal deze allergie ontgroeien tegen de tijd dat ze zestien zijn. Melkallergieën resulteren meestal in netelroos, maagklachten, braken, bloederige ontlasting en soms anafylaxie.
Pinda's
Pinda's behoren tot de meest voorkomende allergieveroorzakende voedingsmiddelen en ze vinden vaak hun weg naar dingen die je niet zou verwachten. Neem bijvoorbeeld chili: het kan verdikt zijn met gemalen pinda's. Pinda's zijn eigenlijk peulvruchten en verschillen dus van noten. Maar de eiwitten in pinda's zijn qua structuur vergelijkbaar met die in noten.
Pinda-allergie komt voor bij ongeveer 2 procent van de kinderen. Onderzoek toont aan dat hoe eerder kinderen kennis maken met pinda's, hoe kleiner de kans is dat ze een ernstige allergie krijgen.
Eieren
Wanneer iemand een ei-allergie heeft, reageert het immuunsysteem van het lichaam, dat normaal gesproken infecties bestrijdt, overdreven op eiwitten in eieren. Als de persoon een product drinkt of eet dat ei bevat, denkt het lichaam dat deze eiwitten schadelijke indringers zijn.
Ongeveer 2 procent van de kinderen heeft een ei-allergie, maar bijna 70 procent van hen zal die ontgroeien tegen de tijd dat ze zestien jaar oud zijn. De symptomen die gepaard gaan met een ei-allergie kunnen variëren van een milde uitslag tot anafylaxie.
Vis
Een visallergie is niet precies hetzelfde als een zeevruchtenallergie. Zeevruchten omvatten vis (zoals tonijn of kabeljauw) en schaaldieren (zoals kreeft of mosselen). Hoewel ze allebei in de categorie 'zeevruchten' vallen, zijn vis en schaaldieren biologisch verschillend. Dus schelpdieren veroorzaken alleen een allergische reactie bij iemand met een visallergie als die persoon ook een schelpdierallergie heeft.
Visallergie kan op elke leeftijd ontstaan. Zelfs mensen die in het verleden vis hebben gegeten, kunnen een allergie ontwikkelen. Sommige mensen ontgroeien na verloop van tijd bepaalde voedselallergieën. Maar mensen met visallergieën hebben die allergie meestal voor de rest van hun leven.
Schaaldieren
Een allergie voor schaaldieren is meestal exclusief voor garnalen, kreeften en krabben, en het komt vrij vaak voor bij volwassenen. Veel mensen met een allergie voor schaaldieren kunnen veilig weekdieren (oesters, kokkels en mosselen) eten.
Boomnoten
Wanneer iemand een notenallergie heeft, reageert het immuunsysteem van het lichaam, dat normaal gesproken infecties bestrijdt, overdreven op eiwitten in de noten.
Boomnoten zijn anders dan pinda's en omvatten walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en pistachenoten. Een notenallergie is een van de meest voorkomende bij kinderen en volwassenen, met veel reacties die leiden tot anafylaxie.
Tarwe
Een tarweallergie komt vaak voor bij kinderen, maar ongeveer twee derde ontgroeit die op de leeftijd van twaalf jaar. Hoewel veel mensen met een tarweallergie andere granen kunnen verdragen, verschilt dit van persoon tot persoon.
Soja
Soja is een veelvoorkomende oorzaak van voedselallergie. Soja komt van sojabonen, die tot de peulvruchtenfamilie behoren (samen met bonen, linzen, erwten en pinda's). Sommige mensen zijn allergisch voor slechts één soort peulvrucht; anderen zijn allergisch voor meer dan één.
Soja-allergieën zijn vaak moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen sterk variëren. Een persoon met een sojareactie kan voor elke reactie verschillende symptomen hebben.
Tips
Als je een voedselallergie hebt, lees dan nauwgezet de voedseletiketten. Het allergeen dient in de ingrediëntenlijst te staan en het etiket kan ook een voorzorgsverklaring bevatten, zoals "kan bevatten".
Als je uit eten gaat, maak dan altijd je allergie kenbaar en vraag naar de chef-kok.
Bronnen: Verywellfit, Kidshealth