10 voordelen van vitamine C
woensdag 26 jan 2022, 14:25 uur
Vitamine C is een antioxidant die je gemakkelijk uit een verscheidenheid aan
voedingsmiddelen of uit supplementen kunt halen. Omdat vitamine C in water
oplosbaar is, kan je lichaam het niet opslaan, en je hebt er dagelijks genoeg
van nodig om een tekort te voorkomen. Wanneer je voldoende vitamine C
binnenkrijgt, zal je lichaam over het algemeen beter kunnen functioneren. Laten
we eens op een rijtje zetten welke gezondheidsvoordelen deze vitamine zoal te
bieden heeft.
1. Immuniteit
Vitamine C kan je helpen om een verkoudheid tegen te gaan, maar hoe effectief het is hangt vooral af van de dosering die je neemt. Een grote dosering vitamine C op de dag van de ziekteverschijnselen levert verbeteringen op.
Vitamine C kan ook je immuunsysteem helpen versterken. Zodoende kan vitamine C ook de duur van een verkoudheid verkorten.
2. Huidgezondheid
Zowel orale toediening van vitamine C als crème kan helpen bij het tegengaan van huidveroudering. Het collageen dat vitamine C helpt te vormen, is een belangrijk onderdeel van je weefsels. Naast veroudering wordt te weinig collageen in het lichaam meestal veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon, en het kan leiden tot rimpels en een crêpe huid.
Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan vitamine C de droogheid van de huid verminderen en de ruwheid van de huid verbeteren. Het kan ook helpen om de bescherming tegen UV-licht voor je huid te verhogen in combinatie met vitamine E.
3. Wondgenezing
Vitamine C helpt wonden te herstellen dankzij zijn belangrijke rol in de collageensynthese.
4. Hartgezondheid
Veel factoren verhogen het risico op hartaandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, hoge niveaus van triglyceriden of LDL-cholesterol (slecht) en lage niveaus van HD-cholesterol (goed).
Vitamine C kan deze risicofactoren helpen verminderen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
5. Bloedsuikercontrole
Vitamine C kan de bloedglucosepieken na de maaltijd helpen verlagen bij mensen met diabetes type 2, maar er is meer onderzoek nodig.
6. IJzerabsorptie
IJzer is een belangrijke voedingsstof die verschillende functies in het lichaam heeft. Het is essentieel voor het maken van rode bloedcellen en het transporteren van zuurstof door het lichaam. Vitamine C helpt je om meer ijzer uit plantaardig voedsel te absorberen.
7. Potentieel voor kankerbehandeling
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C kan helpen kankercellen in grote doses te doden. De voedingsstof is ook in verband gebracht met een lager risico op bepaalde kankers zoals long-, borst- en darmkanker. Meer onderzoek is echter nodig.
8. Cognitieve functie
Studies suggereren dat oxidatieve stress en ontsteking in de buurt van de hersenen, de wervelkolom en de zenuwen (gezamenlijk bekend als het centrale zenuwstelsel) het risico op dementie kunnen verhogen.
Vitamine C is een sterke antioxidant. Lage niveaus van deze vitamine zijn in verband gebracht met een verminderd vermogen om te denken en te onthouden.
9. Bot- en spiergezondheid
Omdat ze een cruciale rol speelt bij de aanmaak van het structurele eiwitcollageen, is vitamine C een belangrijke voedingsstof voor je botten. Onderzoek suggereert bovendien dat vitamine C kan helpen je spiermassa te behouden naarmate je ouder wordt.
10. Ontstekingsbestrijder
Als antioxidant kan vitamine C de ontstekingsniveaus in je lichaam verlagen.
Hoe kom je aan vitamine C?
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn over het algemeen fruit en groenten. Guave, rode paprika, groene paprika, kiwi's en broccoli bevatten van alle voedingsmiddelen de meesta vitamine C.
Hoewel vitamine C-tekort tegenwoordig zeer zeldzaam is, ontwikkelden zeelieden in de achttiende eeuw, toen ze maandenlange overzeese reizen maakten zonder toegang tot vers fruit en groenten, vaak scheurbuik, een ziekte die optreedt door een ernstig gebrek aan vitamine C. Symptomen van scheurbuik zijn bloedarmoede, tandvleesaandoeningen, zwakte en huidbloedingen.
Hoeveel vitamine C heb je nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C varieert volgens verschillende factoren, waaronder leeftijd en geslacht. Volwassenen hebben minimaal 75 mg per dag nodig.
Bron: Livestrong
1. Immuniteit
Vitamine C kan je helpen om een verkoudheid tegen te gaan, maar hoe effectief het is hangt vooral af van de dosering die je neemt. Een grote dosering vitamine C op de dag van de ziekteverschijnselen levert verbeteringen op.
Vitamine C kan ook je immuunsysteem helpen versterken. Zodoende kan vitamine C ook de duur van een verkoudheid verkorten.
2. Huidgezondheid
Zowel orale toediening van vitamine C als crème kan helpen bij het tegengaan van huidveroudering. Het collageen dat vitamine C helpt te vormen, is een belangrijk onderdeel van je weefsels. Naast veroudering wordt te weinig collageen in het lichaam meestal veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon, en het kan leiden tot rimpels en een crêpe huid.
Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan vitamine C de droogheid van de huid verminderen en de ruwheid van de huid verbeteren. Het kan ook helpen om de bescherming tegen UV-licht voor je huid te verhogen in combinatie met vitamine E.
3. Wondgenezing
Vitamine C helpt wonden te herstellen dankzij zijn belangrijke rol in de collageensynthese.
4. Hartgezondheid
Veel factoren verhogen het risico op hartaandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, hoge niveaus van triglyceriden of LDL-cholesterol (slecht) en lage niveaus van HD-cholesterol (goed).
Vitamine C kan deze risicofactoren helpen verminderen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
5. Bloedsuikercontrole
Vitamine C kan de bloedglucosepieken na de maaltijd helpen verlagen bij mensen met diabetes type 2, maar er is meer onderzoek nodig.
6. IJzerabsorptie
IJzer is een belangrijke voedingsstof die verschillende functies in het lichaam heeft. Het is essentieel voor het maken van rode bloedcellen en het transporteren van zuurstof door het lichaam. Vitamine C helpt je om meer ijzer uit plantaardig voedsel te absorberen.
7. Potentieel voor kankerbehandeling
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C kan helpen kankercellen in grote doses te doden. De voedingsstof is ook in verband gebracht met een lager risico op bepaalde kankers zoals long-, borst- en darmkanker. Meer onderzoek is echter nodig.
8. Cognitieve functie
Studies suggereren dat oxidatieve stress en ontsteking in de buurt van de hersenen, de wervelkolom en de zenuwen (gezamenlijk bekend als het centrale zenuwstelsel) het risico op dementie kunnen verhogen.
Vitamine C is een sterke antioxidant. Lage niveaus van deze vitamine zijn in verband gebracht met een verminderd vermogen om te denken en te onthouden.
9. Bot- en spiergezondheid
Omdat ze een cruciale rol speelt bij de aanmaak van het structurele eiwitcollageen, is vitamine C een belangrijke voedingsstof voor je botten. Onderzoek suggereert bovendien dat vitamine C kan helpen je spiermassa te behouden naarmate je ouder wordt.
10. Ontstekingsbestrijder
Als antioxidant kan vitamine C de ontstekingsniveaus in je lichaam verlagen.
Hoe kom je aan vitamine C?
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn over het algemeen fruit en groenten. Guave, rode paprika, groene paprika, kiwi's en broccoli bevatten van alle voedingsmiddelen de meesta vitamine C.
Hoewel vitamine C-tekort tegenwoordig zeer zeldzaam is, ontwikkelden zeelieden in de achttiende eeuw, toen ze maandenlange overzeese reizen maakten zonder toegang tot vers fruit en groenten, vaak scheurbuik, een ziekte die optreedt door een ernstig gebrek aan vitamine C. Symptomen van scheurbuik zijn bloedarmoede, tandvleesaandoeningen, zwakte en huidbloedingen.
Hoeveel vitamine C heb je nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C varieert volgens verschillende factoren, waaronder leeftijd en geslacht. Volwassenen hebben minimaal 75 mg per dag nodig.
Bron: Livestrong