info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > pure chocolade: lekker en gezond!
Pure chocolade: lekker en gezond!
maandag 23 sep 2013, 15:19 uur
pure chocola
Het is allang geen geheim meer dat pure chocolade, in beperkte hoeveelheden, razend gezond is. Let wel, we hebben het over pure chocolade, niet over melkchocolade of witte chocolade. Pure chocolade bevat ten minste 45% cacao, maar er zijn ook pure chocolades met een cacaogehalte van 70, 80, 90 en zelfs 100%.

Hoe puurder de chocola, hoe bitterder van smaak. En hoe puurder de chocola, hoe gezonder. De gezondheidsvoordelen van chocola zitten namelijk in de cacaoboon, het bittere zaadje in de vrucht van de cacaoboom. Melkchocolade bevat óók cacao (minimaal 25%), maar ook ongezonde suiker en melk, boter of room. Witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacaopoeder, maar cacaoboter, het vet uit de cacaoboon.

Maar waarom is pure chocolade nu zo gezond? Drie redenen:

1. Goed voor je hart

Aangezien chocolade in feite plantaardig is, zit het boordevol flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort antioxidanten. Door vrije radicalen te neutraliseren beschermen antioxidanten cellen en weefsel tegen veroudering. Op die manier verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Flavonoïden helpen ook de bloeddruk te verlagen door de productie van stikstofmonoxide (NO) te stimuleren. NO helpt glad spierweefsel, dat onder andere in de wanden van slagaders voorkomt en een rol speelt in het reguleren van de bloeddruk, te ontspannen. Ook zou het de vorming van bloedklonters en aderverkalking helpen voorkomen.

Chocolade helpt ook bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte, door het goede HDL-cholesterol te verhogen en het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Cholesterol is, net als bloeddruk, een belangrijke factor in het risico op hart- en vaatziekten.

Het eten van gematigde porties pure chocolade is dus goed voor je hart!

2. Goed voor je hersenen

Chocolade smaakt niet alleen lekker, je gaat je er ook lekkerder door voelen. Chocolade stimuleert namelijk de endorfineproductie. Endorfinen hebben een pijnstillende werking en zorgen voor een opgewekt of euforisch gevoel, net zoals na een zware fysieke inspanning, bij verliefdheid of – jawel – na een orgasme.

Chocolade bevat ook serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op onder andere je stemming en emoties. In deze zin is pure chocolade een soort van natuurlijk antidepressivum.

Chocola bevat ook theobromine, dat net als serotonine invloed heeft op de gemoedstoestand. Ook is het een vaatverwijder en heeft een gunstige invloed op de hartspier. Theobromine is ook het bestanddeel dat ervoor zorgt dat chocolade dodelijk kan zijn voor onder andere honden en katten. Voer je hond dus nooit chocola! Een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn voor een kleine hond of kat.

Tot slot bevat chocolade ook cafeïne, een stofje waarvan de stimulerende werking alom bekend is.

Zit je even in een dip? Eet pure chocolade!

3. Boordevol voedingsstoffen

Wist je dat in veel survivalpakketten een reep chocolade zit? Dat is niet voor niets. Chocolade is energierijk en zit boordevol voedingstoffen en is vooral rijk aan mineralen. Eén reep pure chocolade (100 g) bevat bijna 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden koper en mangaan en is ook rijk aan ijzer, kalium, magnesium en zink.
  • Mangaan speelt een rol in de energiestofwisseling.
     
  • IJzer speelt een rol in de vorming van hemoglobine, dat zorgt voor het transport van zuurstof in het bloed. Een te laag hemoglobinegehalte in het bloed wordt ook wel 'bloedarmoede' genoemd.
     
  • Kalium heeft een gunstige invloed op de bloeddruk door het bloeddrukverhogende effect van natrium, waar de meeste mensen teveel van binnenkrijgen, te neutraliseren. Kalium speelt ook een rol in de overdracht van zenuwprikkels in het lichaam; een ernstig kaliumtekort kan tot hartritmestoornissen leiden. Kalium speelt tot slot ook een cruciale rol in de vochtbalans van het lichaam.
     
  • Magnesium speelt net als kalium een rol in de overdracht van zenuwprikkels en een tekort kan leiden tot hartritmestoornissen. Verder speelt magnesium een rol in tal van stofwisselingsprocessen, onder andere de eiwitsynthese, ofwel de opbouw van eiwitten en het vormen van (spier)weefsel.
     
  • Zink is net als magnesium betrokken bij tal van stofwisselingsprocessen, zoals de eiwitsynthese. Ook speelt het een rol in het immuunsysteem.
Tot slot

Chocolade is calorierijk; een reep van 100 g bevat ca. 550 kcal. Dat is een vierde van de gemiddelde dagelijkse caloriebehoefte voor vrouwen. Die calorieën zul je dus ergens anders vanaf moeten trekken. Het eten van pure chocolade is dus een kwestie van schipperen tussen de gezondheidsvoordelen en het controleren van je calorie-inname.

De consumptie van 'slechts' 25 g pure chocolade (70% cacao of hoger) per dag heeft al een positief effect op de gezondheid. Dat zijn 175 gram chocolade en een kleine 1.000 kcal per week.

Kies voor chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Zo krijg je het meeste waar voor je geld (lees: de meeste gezondheidsvoordelen per calorie). En vergeet ook niet: hoe hoger het cacaogehalte, des te minder ruimte er overblijft voor suiker.

Eet chocolade het liefst op een volle maag, bijvoorbeeld vlak na je avondmaal, en probeer erop te sabbelen in plaats van te kauwen. Zo voorkom je dat je te veel ervan eet en kun je er toch optimaal van genieten!