6 onmisbare mineralen en waarin ze zitten
woensdag 26 jan 2022, 14:25 uur
Mineralen zijn, net als vitamines, nodig voor het goed functioneren van ons
lichaam. Welke mineralen zijn het belangrijkste en in welke voeding vind je die?
1. Calcium
Calcium is waarschijnlijk het best bekend voor het voorkomen van osteoporose, maar het is nodig voor veel meer dan sterke botten en tanden. Je lichaam heeft ook calcium nodig voor de bloedstolling en voor een goede werking van zenuwen en spieren.
Calcium wordt in de grootste hoeveelheden aangetroffen in zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt. Maar het mineraal zit ook in noten, groene bladgroenten en verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen.
Calciumsupplementen zijn een van de populairste voedingssupplementen en kunnen voor sommige mensen worden aanbevolen, met name postmenopauzale vrouwen. Maar het is belangrijk om met je arts te overleggen, omdat verhoogde niveaus problemen zoals pijnlijke nierstenen kunnen veroorzaken.
2. Chloride
Chloride werkt in je lichaam samen met natrium om je lichaamsvloeistoffen in balans te houden.
De belangrijkste bron van chloride in de voeding is keukenzout (natriumchloride). Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden. Er is zelden een reden om chloridesupplementen te nemen.
3. Magnesium
Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Het is betrokken bij talloze processen, waaronder goede spiersamentrekkingen en zenuwimpulsen. Het is ook nodig voor de controle van de bloedsuikerspiegel, de regulering van de bloeddruk en het behoud van gezonde, sterke botten.
Magnesium komt voornamelijk voor in volkorenproducten en brood, melk en melkproducten, noten, groente, bananen, aardappelen en vlees.
Bij een magnesiumtekort zijn stijve spieren en krampen het gevolg. Ook leidt een tekort tot vermoeidheid. Een magnesiumsupplement kan in zo'n geval uitkomst bieden.
4. Fosfor
Fosfor is belangrijk voor botgroei en normale celmembraanfunctie. Het werkt samen met vitamine B-complex om het voedsel dat je eet om te zetten in energie die je lichaam nodig heeft voor al je dagelijkse activiteiten. Het mineraal wordt opgeslagen in de botten.
Fosfor zit in bijna alle voedingsmiddelen, maar vooral degene die veel eiwitten bevatten, zoals vlees, noten, zaden en peulvruchten. Een tekort aan fosfor komt relatief weinig voor.
5. Kalium
Kalium is nodig voor de normale werking van het zenuwstelsel, spiercontractie en het handhaven van een normaal hartritme.
Kalium zit vooral in fruit en groenten (zoals bananen en aardappelen), evenals in peulvruchten, melk, noten en vlees. Zowel een hoog als een laag kaliumgehalte kan tot problemen leiden.
6. Natrium
Natrium werkt samen met chloride om de vochtbalans buiten de cellen te handhaven. De inname van natrium is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk.
Het meeste natrium komt van bewerkte voedingsmiddelen die zout of conserveermiddelen bevatten die met natrium zijn gemaakt.
Een natriumtekort is zeldzaam en in feite is het krijgen van te veel natrium een veel groter probleem.
Bron: Verywellfit
1. Calcium
Calcium is waarschijnlijk het best bekend voor het voorkomen van osteoporose, maar het is nodig voor veel meer dan sterke botten en tanden. Je lichaam heeft ook calcium nodig voor de bloedstolling en voor een goede werking van zenuwen en spieren.
Calcium wordt in de grootste hoeveelheden aangetroffen in zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt. Maar het mineraal zit ook in noten, groene bladgroenten en verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen.
Calciumsupplementen zijn een van de populairste voedingssupplementen en kunnen voor sommige mensen worden aanbevolen, met name postmenopauzale vrouwen. Maar het is belangrijk om met je arts te overleggen, omdat verhoogde niveaus problemen zoals pijnlijke nierstenen kunnen veroorzaken.
2. Chloride
Chloride werkt in je lichaam samen met natrium om je lichaamsvloeistoffen in balans te houden.
De belangrijkste bron van chloride in de voeding is keukenzout (natriumchloride). Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden. Er is zelden een reden om chloridesupplementen te nemen.
3. Magnesium
Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Het is betrokken bij talloze processen, waaronder goede spiersamentrekkingen en zenuwimpulsen. Het is ook nodig voor de controle van de bloedsuikerspiegel, de regulering van de bloeddruk en het behoud van gezonde, sterke botten.
Magnesium komt voornamelijk voor in volkorenproducten en brood, melk en melkproducten, noten, groente, bananen, aardappelen en vlees.
Bij een magnesiumtekort zijn stijve spieren en krampen het gevolg. Ook leidt een tekort tot vermoeidheid. Een magnesiumsupplement kan in zo'n geval uitkomst bieden.
4. Fosfor
Fosfor is belangrijk voor botgroei en normale celmembraanfunctie. Het werkt samen met vitamine B-complex om het voedsel dat je eet om te zetten in energie die je lichaam nodig heeft voor al je dagelijkse activiteiten. Het mineraal wordt opgeslagen in de botten.
Fosfor zit in bijna alle voedingsmiddelen, maar vooral degene die veel eiwitten bevatten, zoals vlees, noten, zaden en peulvruchten. Een tekort aan fosfor komt relatief weinig voor.
5. Kalium
Kalium is nodig voor de normale werking van het zenuwstelsel, spiercontractie en het handhaven van een normaal hartritme.
Kalium zit vooral in fruit en groenten (zoals bananen en aardappelen), evenals in peulvruchten, melk, noten en vlees. Zowel een hoog als een laag kaliumgehalte kan tot problemen leiden.
6. Natrium
Natrium werkt samen met chloride om de vochtbalans buiten de cellen te handhaven. De inname van natrium is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk.
Het meeste natrium komt van bewerkte voedingsmiddelen die zout of conserveermiddelen bevatten die met natrium zijn gemaakt.
Een natriumtekort is zeldzaam en in feite is het krijgen van te veel natrium een veel groter probleem.
Bron: Verywellfit