info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 9 redenen waarom knoflook zo gezond is
9 redenen waarom knoflook zo gezond is
woensdag 16 feb 2022, 14:12 uur
knoflook
Knoflook is een ideale smaakmaker voor menig gerecht. Daarnaast wordt het vele gezondheidsvoordelen toegeschreven. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

1. Is zeer voedzaam, maar bevat amper calorieën

Knoflook, ook wel allium sativum genoemd, is familie van ui en bieslook en die behoren samen tot de bolgewassen. Elk segment van een knoflookbol wordt een teentje genoemd. Knoflook groeit in veel delen van de wereld en is een populair ingrediënt bij het koken vanwege de sterke geur en heerlijke smaak.

Knoflook is ongelooflijk voedzaam. Een teentje (3 gram) rauwe knoflook bevat:

  • mangaan: 2% van de ADH
  • vitamine B6: 2% van de ADH
  • vitamine C: 1% van de ADH
  • selenium: 1% van de DV
  • vezel: 0,06 gram
  • fatsoenlijke hoeveelheden calcium, koper, fosfor, kalium, ijzer en vitamine B1

Een teentje bevat 4,5 calorieën, 0,2 gram eiwit en 1 gram koolhydraten.

Knoflook bevat ook sporen van verschillende andere voedingsstoffen. In feite bevat het een beetje van bijna alles wat je nodig hebt.

2. Bevat verbindingen met krachtige geneeskrachtige eigenschappen

Al eeuwen wordt knoflook gebruikt in verschillende culturen vanwege allerlei gezondheidsvoordelen, vooral in Aziatische landen en landen rond de Middellandse Zee. De meeste gezondheidsvoordelen worden veroorzaakt door zwavelverbindingen die worden gevormd wanneer een teentje knoflook wordt gehakt, geplet of gekauwd.

De zwavelverbindingen van knoflook komen het lichaam binnen vanuit het spijsverteringskanaal en reizen door het hele lichaam, waar het zijn krachtige biologische effecten uitoefent.

3. Verbetert het immuunsysteem

Het eten van knoflook verbetert ons immuunsysteem en gaat luchtweginfecties tegen. Uit onderzoek blijkt het innemen van een knoflooksuppelement een verkoudheid met maar liefst 63 procent te verminderen in vergelijking met een placebosupplement. Uit weer een andere studie bleek dat een verkoudheid ook minder lang duurt (zo'n 70 procent korter).

Nu bieden enkele studies nog niet afdoende bewijs, maar het kan zeker het proberen waard zijn om knoflook aan je dieet toe te voegen als je vaak verkouden bent.

4. Kan de bloeddruk verlagen

Studies bij mensen hebben aangetoond dat knoflooksupplementen een significant effect hebben op het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk.

Supplementdoseringen moeten redelijk hoog zijn om de gewenste effecten te hebben. De benodigde hoeveelheid komt overeen met ongeveer vier teentjes knoflook per dag.

5. Verbetert het cholesterolgehalte

Enkele studies tonen aan dat knoflooksupplementen het totale en het slechte cholesterol (LDL) verlagen, vooral bij mensen met een hoog cholesterolgehalte. HDL-cholesterol (het goede cholesterol) en triglyceriden (bloedvetten) lijken niet te worden beïnvloed.

Een hoge cholesterolwaarde geeft geen klachten, maar kan wel je bloedvaten vernauwen. Daardoor vergroot het je risico op hart- en vaatziekten.

6. Vermindert mogelijk het risico op kanker

Knoflook wordt door sommige mensen gebruikt voor de preventie van longkanker, prostaatkanker, borstkanker, maagkanker, hersenkanker, rectumkanker en darmkanker .

Het is belangrijk om toe te voegen dat slechts enkele van deze toepassingen worden ondersteund door onderzoek.

7. Verbetert mogelijk sportieve prestaties

Je verwacht het misschien niet, maar knoflook kan zelfs je sportprestaties verbeteren. Knoflook werd traditioneel gebruikt in oude culturen om vermoeidheid te verminderen en het werkvermogen van arbeiders te verbeteren.

Vooralsnog wordt daarvoor alleen bewijs geleverd door studies met knaagdieren en door onderzoek uitgevoerd onder mensen met hartaandoeningen. Voordelen bij gezonde mensen zijn nog niet overtuigend aangetoond.

8. Kan helpen bij het ontgiften van zware metalen in het lichaam

Wie veel is blootgesteld aan zware metalen, bijvoorbeeld door het werken in een fabriek met auto-accu's, kan orgaanschade oplopen door het gif dat zware metalen bij zich dragen. Een vier weken durende studie bij medewerkers van zo'n fabriek wees uit dat knoflook het loodgehalte in het bloed met 19% verlaagde. Het verminderde ook veel klinische tekenen van toxiciteit, waaronder hoofdpijn en bloeddruk.

9. Kan de botgezondheid verbeteren

Onderzoek bij knaagdieren heeft aangetoond dat knoflook botverlies kan minimaliseren door het verhogen van oestrogeen bij vrouwen. Dit suggereert dat knoflook gunstige effecten kan hebben op de gezondheid van de botten bij vrouwen, maar er zijn meer studies bij mensen nodig.

Toepassingen in de keuken

Knoflook wordt meestal gebruikt als smaakstof, maar kan ook als groente worden gegeten. Het wordt gebruikt om veel voedingsmiddelen op smaak te brengen, zoals saladedressings, marinades, sauzen, groenten, vlees, soepen en stoofschotels. Het wordt vaak gebruikt om knoflookboter en knoflooktoast te maken.

Knoflook is er in verschillende vormen, van hele teentjes en gladde pasta's tot poeders en supplementen zoals knoflookextract en knoflookolie.

Bewaar verse knoflook op een koele, donkere, droge plaats die goed geventileerd is gedurende vier tot zes maanden. Het is echter het beste als het binnen een paar weken wordt gebruikt. Als de kruidnagels zijn verwijderd, kan knoflook enkele maanden diepgevroren worden bewaard. Als knoflook is gehakt, fijngehakt of op enigerlei wijze is bereid, moet deze in de koelkast worden bewaard. Bewaar het in een luchtdichte verpakking in de koelkast om te voorkomen dat de knoflookgeur andere voedingsmiddelen aantast.

Houd er rekening mee dat knoflook enkele nadelen heeft, zoals een slechte adem. Er zijn ook mensen die er allergisch voor zijn.

Bronnen: Healthline, Recipetips