1. Is zeer voedzaam, maar bevat amper calorieën
Knoflook, ook wel allium sativum genoemd, is familie van ui en bieslook en die behoren samen tot de bolgewassen. Elk segment van een knoflookbol wordt een teentje genoemd. Knoflook groeit in veel delen van de wereld en is een populair ingrediënt bij het koken vanwege de sterke geur en heerlijke smaak.
Knoflook is ongelooflijk voedzaam. Een teentje (3 gram) rauwe knoflook bevat:
- mangaan: 2% van de ADH
- vitamine B6: 2% van de ADH
- vitamine C: 1% van de ADH
- selenium: 1% van de DV
- vezel: 0,06 gram
- fatsoenlijke hoeveelheden calcium, koper, fosfor, kalium, ijzer en vitamine B1
Een teentje bevat 4,5 calorieën, 0,2 gram eiwit en 1 gram koolhydraten.
Knoflook bevat ook sporen van verschillende andere voedingsstoffen. In feite
bevat het een beetje van bijna alles wat je nodig hebt.
2. Bevat verbindingen met krachtige geneeskrachtige eigenschappen
Al eeuwen wordt knoflook gebruikt in verschillende culturen vanwege allerlei
gezondheidsvoordelen, vooral in Aziatische landen en landen rond de Middellandse
Zee. De meeste gezondheidsvoordelen worden veroorzaakt door zwavelverbindingen
die worden gevormd wanneer een teentje knoflook wordt gehakt, geplet of gekauwd.
De zwavelverbindingen van knoflook komen het lichaam binnen vanuit het
spijsverteringskanaal en reizen door het hele lichaam, waar het zijn krachtige
biologische effecten uitoefent.
3. Verbetert het immuunsysteem
Het eten van knoflook verbetert ons immuunsysteem en gaat luchtweginfecties
tegen. Uit onderzoek blijkt het innemen van een knoflooksuppelement een
verkoudheid met maar liefst 63 procent te verminderen in vergelijking met een
placebosupplement. Uit weer een andere studie bleek dat een verkoudheid ook
minder lang duurt (zo'n 70 procent korter).
Nu bieden enkele studies nog niet afdoende bewijs, maar het kan zeker het
proberen waard zijn om knoflook aan je dieet toe te voegen als je vaak verkouden
bent.
4. Kan de bloeddruk verlagen
Studies bij mensen hebben aangetoond dat knoflooksupplementen een significant
effect hebben op het verlagen van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk.
Supplementdoseringen moeten redelijk hoog zijn om de gewenste effecten te
hebben. De benodigde hoeveelheid komt overeen met ongeveer vier teentjes
knoflook per dag.
5. Verbetert het cholesterolgehalte
Enkele studies tonen aan dat knoflooksupplementen het totale en het slechte
cholesterol (LDL) verlagen, vooral bij mensen met een hoog cholesterolgehalte.
HDL-cholesterol (het goede cholesterol) en triglyceriden (bloedvetten) lijken
niet te worden beïnvloed.
Een hoge cholesterolwaarde geeft geen klachten, maar kan wel je bloedvaten
vernauwen. Daardoor vergroot het je risico op hart- en vaatziekten.
6. Vermindert mogelijk het risico op kanker
Knoflook wordt door sommige mensen gebruikt voor de preventie van longkanker,
prostaatkanker, borstkanker, maagkanker, hersenkanker, rectumkanker en
darmkanker .
Het is belangrijk om toe te voegen dat slechts enkele van deze toepassingen
worden ondersteund door onderzoek.
7. Verbetert mogelijk sportieve prestaties
Je verwacht het misschien niet, maar knoflook kan zelfs je sportprestaties
verbeteren. Knoflook werd traditioneel gebruikt in oude culturen om vermoeidheid
te verminderen en het werkvermogen van arbeiders te verbeteren.
Vooralsnog wordt daarvoor alleen bewijs geleverd door studies met knaagdieren en
door onderzoek uitgevoerd onder mensen met hartaandoeningen. Voordelen bij
gezonde mensen zijn nog niet overtuigend aangetoond.
8. Kan helpen bij het ontgiften van zware metalen in het lichaam
Wie veel is blootgesteld aan zware metalen, bijvoorbeeld door het werken in een
fabriek met auto-accu's, kan orgaanschade oplopen door het gif dat zware metalen
bij zich dragen. Een vier weken durende studie bij medewerkers van zo'n fabriek
wees uit dat knoflook het loodgehalte in het bloed met 19% verlaagde. Het
verminderde ook veel klinische tekenen van toxiciteit, waaronder hoofdpijn en
bloeddruk.
9. Kan de botgezondheid verbeteren
Onderzoek bij knaagdieren heeft aangetoond dat knoflook botverlies kan
minimaliseren door het verhogen van oestrogeen bij vrouwen. Dit suggereert dat
knoflook gunstige effecten kan hebben op de gezondheid van de botten bij
vrouwen, maar er zijn meer studies bij mensen nodig.
Toepassingen in de keuken
Knoflook wordt meestal gebruikt als smaakstof, maar kan ook als groente worden
gegeten. Het wordt gebruikt om veel voedingsmiddelen op smaak te brengen, zoals
saladedressings, marinades, sauzen, groenten, vlees, soepen en stoofschotels.
Het wordt vaak gebruikt om knoflookboter en knoflooktoast te maken.
Knoflook is er in verschillende vormen, van hele teentjes en gladde pasta's tot
poeders en supplementen zoals knoflookextract en knoflookolie.
Bewaar verse knoflook op een koele, donkere, droge plaats die goed geventileerd
is gedurende vier tot zes maanden. Het is echter het beste als het binnen een
paar weken wordt gebruikt. Als de kruidnagels zijn verwijderd, kan knoflook
enkele maanden diepgevroren worden bewaard. Als knoflook is gehakt, fijngehakt
of op enigerlei wijze is bereid, moet deze in de koelkast worden bewaard. Bewaar
het in een luchtdichte verpakking in de koelkast om te voorkomen dat de
knoflookgeur andere voedingsmiddelen aantast.
Houd er rekening mee dat knoflook enkele nadelen heeft, zoals een slechte adem.
Er zijn ook mensen die er allergisch voor zijn.
Bronnen:
Healthline,
Recipetips