logo info[]surfplaza.be
   startpagina   |   webgids   |   nieuws   |   magazine   |   gezond en fit   |   online games   |   shopping
Gezond en fit voor een betere lifestyle
 Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > verspreiding van griep in kaart gebracht
Epidemie of niet? De verspreiding van griep in kaart gebracht
dinsdag 20 jan 2015 21:19 uur

Een epidemie is er nog niet, maar we stevenen er wel op af. Jawel, de griep heeft dit jaar stevig vat op ons. Het is aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) om een epidemie officieel vast te stellen. Maar er zijn ook andere methoden om te bepalen in welke mate het griepvirus om zich heen slaat. Zo blijkt Google elk jaar opnieuw een goede inschatting te kunnen maken, puur op basis van zoekacties.

Om een epidemie vast te stellen kijkt het WIV-ISP naar het wekelijkse aantal 'consultaties voor griepale syndromen'. Om van een epidemie te kunnen spreken, moeten dat er meer dan 141 per 100.000 inwoners zijn, en wel voor een duur van minimaal twee weken.

Een andere methode die de verspreiding van griep (letterlijk) goed in kaart brengt, is De Grote GriepMeting, die dit seizoen voor de twaalfde keer gehouden wordt. Op de website kunnen deelnemers, snel en anoniem, hun verschijnselen van griep en verkoudheid melden. Op basis daarvan kunnen onderzoekers de verspreiding van griep bijhouden. Behalve in Vlaanderen en Nederland loopt het project intussen ook in diverse andere Europese landen en regio's.

griepmeting

Tot slot blijkt ook een internetzoekmachine een betrouwbare griepgraadmeter te kunnen zijn. Google Grieptrends gebruikt samengestelde zoekgegevens van Google om een real-time schatting te maken van griepactiviteit in de hele wereld. En die cijfers blijken heel dicht te liggen bij de officiële griepcijfers.

griepmeting

In Nederland heerst er al zes weken een griepepidemie. In België stevenen we daar nu ook op af. Driekwart van de besmettingen wordt veroorzaakt door een nieuwe griepvariant afkomstig uit Amerika. Gemiddeld wordt gedurende elk griepseizoen (van pakweg november tot mei) 10 procent van de Belgen door de ziekte getroffen.
  Gerelateerde webgidsen
natuur ziekten websites
  Gerelateerde artikels
Griep of kou voorkómen

De 10 beste natuurlijke hoestmiddeltjes

10 misvattingen over griep en verkoudheid

Wat wel en wat niet te eten als je ziek bent?

Keelpijn: wat kan je er zelf tegen doen?

Online bijsluiters van geneesmiddelen vinden

De wereld in 65 bijzondere kaarten

De 13 vieste dingen die je dagelijks aanraakt

Zorgkwaliteit.be: Vlaamse ziekenhuizen vergelijken

Campagne: gebruik antibiotica correct
  Linktip
Symptomen-checker
Interactieve tool waarmee je via enkele muisklikken de symptomen van je ziekte of ongemak kunt aanduiden en zo achterhalen wat er precies aan scheelt.
http://symptoms.webmd.com/symptomchecker
Copyright © Startpagina Surfplaza.be, 2001-2023 · Privacy policy & contact