1. Is rijk aan voedingsstoffen
De banaan levert je niet alleen snelle koolhydraten, maar ook nog eens rits waardevolle micronutriënten. Een banaan van normale grootte (126 gram) bevat:
- Calorieën: 112
- Vet: 0 gram
- Eiwitten: 1 gram
- Koolhydraten: 29 gram
- Vezel: 3 gram
- Vitamine C: 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
- Riboflavine: 7% van de ADH
- Foliumzuur: 6% van de ADH
- Niacine: 5% van de ADHKoper: 11% van de ADH
- Magnesium: 8% van de ADH
- Kalium: 10% van de ADH
Naarmate een banaan rijpt, wordt de smaak zoeter terwijl het vezelgehalte daalt.
2. Is een bron van antioxidanten
Bananen zijn, net als veel andere groente en fruit, een uitstekende bron van
antioxidanten.
Ze bevatten verschillende soorten krachtige antioxidanten, waaronder flavonoïden
en aminen. Deze zijn gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen, zoals een
verminderd risico op hartaandoeningen en degeneratieve ziekten.
Ook helpen deze antioxidanten oxidatieve schade aan je cellen veroorzaakt door vrije
radicalen te voorkomen.
3. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren
Ondanks hun hogere koolhydraatgehalte veroorzaken bananen geen grote pieken in
de bloedsuikerspiegel. Dat komt doordat ze oplosbare vezels en resistent zetmeel
bevatten.
Resistent zetmeel, dat niet door het lichaam wordt verteerd, zit vooral in
groene (onrijpe) bananen. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en kan op
lange termijn zelfs voor een verbetering van de bloedsuikercontrole zorgen.
Zelfs als je diabetes hebt kun je bananen in je dieet opnemen, maar neem wel
geen al te grote porties ineens.
4. Kan de spijsvertering ondersteunen
Bananen bevatten water en vezels, die beide de spijsvertering bevorderen. Eén
middelgrote banaan voorziet in ongeveer 10% van de vezelbehoefte van een persoon
voor een dag.
In bananen zit ook pectine, een vezel die voorkomt in rijpe en onrijpe bananen,
welke constipatie kan helpen voorkomen en de ontlasting verzachten.
5. Kan de gezondheid van het hart ondersteunen
Bananen bevatten vezels, kalium, foliumzuur, magnesium en
antioxidanten, zoals
vitamine
C. Al deze ondersteunen de
gezondheid van het hart.
Een kaliumrijk dieet kan je bloeddruk helpen verlagen en zou het risico op
hartaandoeningen aanzienlijk kunnen verlagen. Maar weinig mensen krijgen
voldoende kalium via hun dieet binnen en een banaan levert je al 10% van de ADH.
6. Kan de gezondheid van de nieren verbeteren
Kalium is ook van vitaal belang voor een gezonde nierfunctie. Als geweldige
voedingsbronnen van kalium kunnen bananen bijzonder gunstig zijn als het gaat om
het gezond houden van je nieren.
7. Kan je helpen om je voller te voelen
De oplosbare vezels in bananen kunnen je helpen om je verzadigd te houden.
Bovendien bevatten ze relatief weinig calorieën voor hun grootte.
Door het lage calorie- en hoge vezelgehalte van bananen zijn ze een meer
vullende snack dan andere voedingsmiddelen zoals bewerkte of suikerhoudende
snacks.
8. Helpt bij het sporten
Voor het aanvullen van energie en elektrolyten kunnen bananen effectiever zijn
dan sportdranken. Je verliest elektrolyten door je zweet tijdens zware
inspanning. Als je je lichaam na het zweten opnieuw van kalium en magnesium
voorziet, bijvoorbeeld door het eten van een banaan, kan dit spierkrampen en
pijn door inspanning verminderen.
Rijping
Verse bananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In tegenstelling tot sommige
soorten fruit, blijven bananen na het plukken rijpen.
Bananen rijpen gestaag bij kamertemperatuur. Om ze sneller te laten rijpen, kun
je ze in een papieren zak bewaren.
Gekoelde bananen rijpen langzamer. De buitenste schil van de banaan wordt
donkerder in de koelkast, maar de banaan zelf blijft langer intact.
Serveertips
Hier zijn enkele tips voor het gebruik van bananen:
- Voeg geprakte bananen toe aan muffins, koekjes en cakes voor een natuurlijk zoete smaak;
- Voeg bananen toe aan een smoothie;
- Neem een banaan mee naar je werk of school voor een gezonde, draagbare snack.
Bronnen:
Healthline,
Livescience