info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 8 redenen waarom bananen zo gezond zijn
8 redenen waarom bananen zo gezond zijn
maandag 7 feb 2022, 11:23 uur
banaan
Bananen zijn lekker, goedkoop en vooral gezond. We geven je acht redenen waarom de vrucht zo gezond is.

1. Is rijk aan voedingsstoffen

De banaan levert je niet alleen snelle koolhydraten, maar ook nog eens rits waardevolle micronutriënten. Een banaan van normale grootte (126 gram) bevat:

  • Calorieën: 112
  • Vet: 0 gram
  • Eiwitten: 1 gram
  • Koolhydraten: 29 gram
  • Vezel: 3 gram
  • Vitamine C: 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Riboflavine: 7% van de ADH
  • Foliumzuur: 6% van de ADH
  • Niacine: 5% van de ADHKoper: 11% van de ADH
  • Magnesium: 8% van de ADH
  • Kalium: 10% van de ADH

Naarmate een banaan rijpt, wordt de smaak zoeter terwijl het vezelgehalte daalt.

2. Is een bron van antioxidanten

Bananen zijn, net als veel andere groente en fruit, een uitstekende bron van antioxidanten. Ze bevatten verschillende soorten krachtige antioxidanten, waaronder flavonoïden en aminen. Deze zijn gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen, zoals een verminderd risico op hartaandoeningen en degeneratieve ziekten.

Ook helpen deze antioxidanten oxidatieve schade aan je cellen veroorzaakt door vrije radicalen te voorkomen.

3. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Ondanks hun hogere koolhydraatgehalte veroorzaken bananen geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel. Dat komt doordat ze oplosbare vezels en resistent zetmeel bevatten.

Resistent zetmeel, dat niet door het lichaam wordt verteerd, zit vooral in groene (onrijpe) bananen. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en kan op lange termijn zelfs voor een verbetering van de bloedsuikercontrole zorgen.

Zelfs als je diabetes hebt kun je bananen in je dieet opnemen, maar neem wel geen al te grote porties ineens.

4. Kan de spijsvertering ondersteunen

Bananen bevatten water en vezels, die beide de spijsvertering bevorderen. Eén middelgrote banaan voorziet in ongeveer 10% van de vezelbehoefte van een persoon voor een dag.

In bananen zit ook pectine, een vezel die voorkomt in rijpe en onrijpe bananen, welke constipatie kan helpen voorkomen en de ontlasting verzachten.

5. Kan de gezondheid van het hart ondersteunen

Bananen bevatten vezels, kalium, foliumzuur, magnesium en antioxidanten, zoals vitamine C. Al deze ondersteunen de gezondheid van het hart.

Een kaliumrijk dieet kan je bloeddruk helpen verlagen en zou het risico op hartaandoeningen aanzienlijk kunnen verlagen. Maar weinig mensen krijgen voldoende kalium via hun dieet binnen en een banaan levert je al 10% van de ADH.

6. Kan de gezondheid van de nieren verbeteren

Kalium is ook van vitaal belang voor een gezonde nierfunctie. Als geweldige voedingsbronnen van kalium kunnen bananen bijzonder gunstig zijn als het gaat om het gezond houden van je nieren.

7. Kan je helpen om je voller te voelen

De oplosbare vezels in bananen kunnen je helpen om je verzadigd te houden. Bovendien bevatten ze relatief weinig calorieën voor hun grootte.

Door het lage calorie- en hoge vezelgehalte van bananen zijn ze een meer vullende snack dan andere voedingsmiddelen zoals bewerkte of suikerhoudende snacks.

8. Helpt bij het sporten

Voor het aanvullen van energie en elektrolyten kunnen bananen effectiever zijn dan sportdranken. Je verliest elektrolyten door je zweet tijdens zware inspanning. Als je je lichaam na het zweten opnieuw van kalium en magnesium voorziet, bijvoorbeeld door het eten van een banaan, kan dit spierkrampen en pijn door inspanning verminderen.

Rijping

Verse bananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In tegenstelling tot sommige soorten fruit, blijven bananen na het plukken rijpen.

Bananen rijpen gestaag bij kamertemperatuur. Om ze sneller te laten rijpen, kun je ze in een papieren zak bewaren.

Gekoelde bananen rijpen langzamer. De buitenste schil van de banaan wordt donkerder in de koelkast, maar de banaan zelf blijft langer intact.

Serveertips

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van bananen:

  • Voeg geprakte bananen toe aan muffins, koekjes en cakes voor een natuurlijk zoete smaak;
  • Voeg bananen toe aan een smoothie;
  • Neem een ​​banaan mee naar je werk of school voor een gezonde, draagbare snack.

Bronnen: Healthline, Livescience