In dit artikel zetten we de belangrijkste gezondheidsvoordelen van appels op een rijtje.
1. Zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen
Een middelgrote appel van 200 gram biedt de volgende voedingsstoffen:
- calorieën: 104
- eiwitten: 1 gram
- koolhydraten: 28 gram
- vezel: 5 gram
- vitamine C: 10% van de ADH
- vitamine K: 4% van de ADH
- koper: 6% van de ADH
- kalium: 5% van de ADH
Dezelfde portie levert ook 2-5% van de ADH voor vitamine E, B1 en B6.
Appels zijn ook een rijke bron van polyfenolen, een belangrijke groep
antioxidanten.
Om het meeste uit appels te halen, laat je de schil zitten, aangezien deze de
helft van de vezels en de meeste polyfenolen bevat.
2. Kunnen de darmgezondheid bevorderen
Appels bevatten pectine, een soort vezel die werkt als een prebioticum. Dit
betekent dat het je darmflora voedt, de goede bacteriën in je darmen. Omdat je
darmflora betrokken is bij veel functies die verband houden met zowel gezondheid
als ziekte, speelt het een essentiële rol in je algehele welzijn. Een gezonde
darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid.
3. Versterken je immuunsysteem
Appels bevatten 10% van de
vitamine
C die je elke dag nodig hebt. Dat plus de oplosbare vezels die je uit
pectine haalt, maakt deze vrucht tot een solide verdediging tegen elke
ziektekiem die je immuunsysteem aanvalt. En als je toch ziek wordt, kunnen
appels je helpen om sneller te herstellen.
4. Kunnen gewichtsverlies ondersteunen
Een middelgrote appel bevat 5 gram vezels. Deze voedingsstof vertraagt je
spijsvertering en zorgt ervoor dat je je langer vol voelt. Appels hebben ook een
lage glycemische lading, wat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel niet te hoog
laten stijgen en je laten denken dat je nog steeds honger hebt. Deze effecten
kunnen ervoor zorgen dat je niet gaat snacken en helpen je zo om op gewicht te
blijven.
Dierstudies hebben aangetoond dat pectine geëxtraheerd uit appels kan helpen bij
het reguleren van het darmmicrobioom (gunstige darmbacteriën), wat op zijn beurt
kan helpen obesitas en andere ontstekingsaandoeningen te voorkomen. Studies op
mensen zien er ook veelbelovend uit, maar er is meer onderzoek nodig.
5. Kunnen goed zijn voor het hart
In laboratoriumstudies hielp de combinatie van plantaardige chemicaliën, pectine
en vezels in appels hart- en bloedvatencellen te beschermen tegen schade. De
pectine en vezels kunnen ook helpen bij het verlagen van LDL of "slecht"
cholesterol dat zich in je bloedvaten kan ophopen en tot hartaandoeningen kan
leiden. Daarnaast bevatten appels polyfenolen, waarvan sommige, zoals de
flavonoïde epicatechine, de bloeddruk kunnen verlagen.
6. Verminderen het risico op diabetes type 2
Je alvleesklier speelt een sleutelrol bij het verwerken van de suiker in je
bloedbaan. De flavonoïden in appels kunnen helpen de cellen in je alvleesklier
gezond te houden en deze belangrijke taak uit te voeren. Op die manier kan het
risico op diabetes type 2 worden verlaagd. In een negenjarige studie hadden
mensen die een of meer appels per dag aten 28% minder kans om diabetes type 2 te
krijgen dan degenen die ze niet aten.
7. Kunnen kanker helpen voorkomen
Antioxidanten in appels kunnen gunstige effecten hebben tegen bepaalde soorten
kanker, waaronder long-, darm- en borstkanker. Uit reageerbuisstudies blijkt dat
deze effecten kunnen worden toegeschreven aan polyfenolen van appels die
voorkomen dat kankercellen zich vermenigvuldigen. Er is echter meer onderzoek
bij mensen nodig.
8. Kunnen helpen bij het bestrijden van astma
Appels hebben, net als andere groenten en fruit, natuurlijke ontstekingsremmende
en antihistaminische eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het
verlichten van astma en andere ademhalingsproblemen. Een onderzoek onder vrouwen
die appels aten tijdens de zwangerschap, toonde aan dat hun kinderen minder kans
hadden op astma en piepende ademhaling op de leeftijd van vijf. Sommige
onderzoeken tonen aan dat mensen die meer fruit en groenten eten, minder kans
hebben op astma.
9. Kunnen je hersenen helpen beschermen
Appels bevatten meer van het plantenpigment quercetine dan de meeste andere
groenten en fruit. Deze van planten afgeleide chemische stof, flavonoïde
genaamd, beschermt cellen door het hele lichaam, inclusief die in je hersenen.
Appels bevatten ook veel antioxidanten die kunnen helpen het geheugenverlies te
compenseren dat wordt veroorzaakt door verschillende soorten schade aan je
cellen. Er is wel nog verder onderzoek nodig.
10. Kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van de botten
De inname van fruit en groenten wordt in verband gebracht met een grotere
botdichtheid en een betere botgezondheid. Bevindingen van een onderzoek bij
gezonde vrouwen suggereerden dat met name appels de hoeveelheid calcium die uit
het lichaam verloren gaat, kunnen minimaliseren en dus de botsterkte kunnen
verbeteren.
Tips
- Schil de schil niet. Dat is waar appels tweederde van de vezels opslaan die je spijsvertering op het goede spoor houden. De glanzende huid bevat ook veel van de waardevolle antioxidanten.
- Er zijn veel soorten appels, evenals verschillende manieren om ze te consumeren: rauw, als appelmoes, gehakt in salades, in hun geheel gebakken, in taarten, gebak en cakes, in plakjes gedroogd, toegevoegd aan smoothies en als sap.
Bronnen:
WebMD,
Healthline