info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 8 weetjes over het hart
8 dingen die je (misschien) nog niet wist over je hart
dinsdag 11 feb 2014, 13:39 uur
hart
Je hart is een fascinerend orgaan. Je kunt je hart gerust de hardst werkende spier van je lichaam noemen, want in een mensenleven slaat het zo'n drie miljard keer. 10 opmerkelijke feitjes over deze opmerkelijke spier.

1. Zitten is slecht voor je hart

Als je je (werk)dag veelal zittend doorbrengt, is dat slecht voor je hart en je levensverwachting, zelfs wanneer je daarnaast dagelijks sport! Uit onderzoek blijkt dat mensen die langer van 4 uur per dag zittend doorbrengen, zoals kantoormedewerkers en beroepschauffeurs, eerder sterven en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. Dat heeft waarschijnlijk met je bloedcirculatie te maken. Al die uren zitten kun je dus niet eenvoudigweg counteren door dagelijks een halfuur actief te zijn.

2. Een mediterraans dieet is gezond voor je hart

In het Middellandse-Zeegebied komen hartkwalen beduidend minder voor dan in de rest van Europa. Dat komt, behalve door de wat relaxte leefstijl, op het conto van het mediterraans voedingspatroon, dat bestaat uit vis, veel groente, peulvruchten en volkoren granen, en daardoor rijk is aan onverzadigde vetten en voedingsvezels, die beide een rol spelen in de preventie van hart- en vaataandoeningen. Mensen die al een hartinfarct hebben gehad, kunnen de kans op een tweede infarct aanzienlijk verkleinen door het volgen van een mediterraans dieet.

3. Luchtvervuiling is slecht voor je hart

Dat luchtvervuiling slecht is voor je longen, die de vervuilde lucht inademen, wist je natuurlijk al. Maar nu blijkt luchtvervuiling ook slecht voor je hart te zijn. Vervuilde lucht beschadigt cellen en weefsels, ook je hart en bloedvaten dus.

4. Een gebroken hart bestaat écht

Een beëindigde relatie of het verlies van een dierbare kan (bijna) letterlijk tot een gebroken hart leiden. De boosheid, het verdriet en de neerslachtigheid die hiermee gepaard gaan, kunnen zo stressvol zijn voor het lichaam, dat een hartaanval wordt getriggerd. Een hartaanval kan ook worden veroorzaakt door de directe shock als gevolg van het horen van slecht nieuws. Het aantal hartaanvallen onder mensen die net een dierbare hebben verloren is stukken groter dan onder de rest van de bevolking.

5. Je hart zit niet links in je borstkas

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit je hart niet links in je borstkas, maar precies in het midden. Doordat het hart asymmetrisch is, bevindt zich een wat groter deel aan de linkerkant van je borstbeen. Daardoor is je linkerlong ook wat kleiner dan je rechterlong. In sommige mensen is het hart gespiegeld en bevindt het grootste deel zich aan de rechterkant. Dit is in werkelijkheid een aandoening, die 'dextrocardia' heet.

6. Je hart is zo groot als je gebalde vuist

Als iemand een groot hart heeft, wordt bedoeld dat iemand veel voor anderen overheeft. In werkelijkheid is je hart iets groter dan een gebalde vuist. Wist je dat wanneer het niet met bloed is gevuld, je hart slechts 300 gram (gemiddeld) weegt?

7. Cafeïne is goed voor je hart

Cafeïne kan als stimulerend middel weliswaar je hartslag verhogen, en in grote hoeveelheden zorgen voor hartkloppingen, maar gematigd cafeïnegebruik is goed voor je hart. Sterker nog, koffiedrinkers lopen minder kans op hartritmestoornissen dan niet-koffiedrinkers.

8. Het vrouwenhart slaat sneller dan het mannenhart

Wetenschappers hebben ooit eens geponeerd, dat in een leven, het hart van alle zoogdieren ongeveer even vaak klopt: zo'n drie miljard keer. De snelheid waarmee het klopt, zou dan je levensduur bepalen. Vrouwen worden gemiddeld ouder dan mannen, dus je zou denken dat het vrouwenhart trager klopt dan het mannenhart. Het tegendeel is waar: het vrouwenhart slaat in één minuut vaker dan het mannenhart, iets wat voornoemde theorie ondermijnt. Het vrouwenhart klopt in dezelfde tijd vaker dan een mannenhart én tikt langer door.