info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 dingen die je nog niet wist over condooms
10 dingen die je nog niet wist over condooms
4 januari 2015, 09:24 uur
condoom-weetjes
De ontwikkeling van condooms met als doel zwangerschap en soa's te voorkomen, heeft een lange aanloop gehad. Religieuze motivaties en ontkenning van de noodzaak eraan hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen. Ondertussen is vrijwel iedereen het er wel over eens dat seks tussen mensen onvermijdelijk is en dat condooms daarbij meerdere nobele doelen dienen. Om de uitvinding van het kapotje te vieren, volgen hier tien feiten over condooms die je hoogst waarschijnlijk nog niet wist.

1. Condooms komen voor in grotschilderingen.

In haar boek 'Niet kapot te krijgen' schrijft auteur Jeannette Parisot dat het eerste condoom 15.000 jaar oud is. Dit zou blijken uit een grotschildering van een man die seks heeft en daarbij een condoom om heeft. De exacte reden voor het dragen van dit prehistorische kapotje is onbekend, maar duidelijk is dat de oermens het verband tussen seks en zwangerschap of dagenlange pijn bij het urineren wel degelijk kende.

2. Vijftiende- en zestiende-eeuwse eikelhoesjes.

In de vijftiende eeuw werden eikelcondooms algemeen gebruikt. Deze waren dus wat kleiner in omvang, omdat ze enkel de top van de penis hoefden te bedekken. Een eeuw later werden ze ook van linnen gemaakt en hadden ze een lintje aan het open einde om rond de penis te wikkelen. Die zagen er destijds dus een beetje uit als ingepakte cadeautjes.

3. Het oudste condoom stamt uit 1640.

Het oudste nog bestaande kapotje is te zien in het Condoommuseum in Wenen. Het werd gevonden in Zweden en is gemaakt van varkensdarm. Door het in warme melk te dopen zou het condoom soa-vrij blijven en geschikt zijn voor hergebruik.

4. Condooms waren alleen op recept verkrijgbaar.

In de tijd dat condooms nog werden gemaakt van schapen-, varkens- of geitendarm, ging dat gepaard met een ingewikkeld en langdurig productieproces. Doorgaans werden condooms dan ook meerdere keren gebruikt. In de Verenigde Staten waren ze een tijdlang zelfs alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Ze werden overigens alleen voorgeschreven aan mannen, om soa's veroorzaakt door prostitueebezoek te voorkomen.

5. Condooms waren voor soldaten verboden.

In de Tweede Wereldoorlog werd condoomgebruik onder Amerikaanse soldaten gepromoot met de slogan “Don't forget: put it on before you put it in”. Een wereldoorlog eerder werd soldaten juist ontraden om tijdens seks een condoom te dragen. Als je stom genoeg was om seks te hebben, dan verdiende je het nu eenmaal om een soa te krijgen.

6. De duurste condooms vind je in Ierland.

Overheden die een beetje nadenken zullen het gebruik van condooms bevorderen in plaats van tegengaan. Condooms zijn in de meeste landen dan ook gewoon verkrijgbaar bij de drogist of via automaten. De verschillen in prijs lopen per land echter sterk uiteen. Het duurste condoom koop je in Ierland, waar je maar liefst 17 euro per pakje betaalt.

condoomprijzen

7. Condoomautomaten bestaan sinds 1928.

Julius Fromm uit Oost-Duitsland was een pionier op condoomgebied en presenteerde in 1928 de eerste automaat, waaruit condooms met de naam Fromm's Act konden worden gekocht. Condoomautomaten zijn nog altijd controversieel. Een veel gehoord tegengeluid is dat ze seks stimuleren, met name als ze bij scholen staan. Dergelijke conservatieve groeperingen gaan er kennelijk vanuit dat je pas aan seks denkt als je een condoomautomaat ziet!

8. Het Engelse woord 'scumbag' betekent eigenlijk condoom.

In Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en andere Engelssprekende landen wordt 'scumbag' nog wel eens gebruikt als scheldwoord. De term ontstond in de jaren zestig en betekent letterlijk 'met sperma gevuld condoom'. Overigens kan je in een condoom maximaal vier liter kwijt.

9. Er bestaat geen medische reden om geen condoom te gebruiken.

Condooms zijn tegenwoordig in allerlei materialen verkrijgbaar, waaronder schapendarm, lamsvel, latex en kunststoffen als polyurethaan of polyisopreen. Ook wanneer je allergisch bent voor een bepaalde stof, of als de penis in kwestie dat is, kan je dus altijd wel een alternatief condoom vinden. Voor zover bekend is er geen medische aandoening die condoomgebruik helemaal onmogelijk maakt.

10. Onzichtbare condooms zijn de toekomst.

Voor wie niet tegen rubber kan en er ook moeite mee heeft om een condoom van kunststof of dierendarm te gebruiken, is het onzichtbare condoom de toekomst. Onderzoekers van de Canadese Laval Universiteit en het Instituut voor Gezondheidsonderzoek in Canada werken aan de ontwikkeling van een gel die uithardt als de lichaamstemperatuur stijgt.