De 11 beste gratis fitness-apps
vrijdag 27 okt 2023, 15:45 uur
Fitnessapps zoals activiteiten- en calorietrackers kunnen je enorm
helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen. Je kunt er trainingen
in plannen, volgen én evalueren. Hoe cool is het als een grafiek je
progressie toont? Evenzo zijn er apps waarmee je simpelweg kunt
bijhouden hoeveel stappen je op een dag zet of hoeveel
calorieën je op een dag binnenkrijgt. Men spreekt tegenwoordig
zelfs van lifelogging-apps, waarmee je je complete dagelijks leven
via een app kan 'loggen' en daar door middel van grafieken en
dergelijke lering uit kunt trekken. Inmiddels bestaan er honderden
fitnessapps, echter lang niet allemaal even functioneel en handig in
gebruik. Wij zetten de in onze ogen beste tien voor je op een
rijtje.
1. RunKeeper
RunKeeper stelt je in staat je loopactiviteiten bij te houden, maar je kan ook de snelheid, afstand en tijd bijhouden van je wandel- of fietstocht. Mits je de activiteit en je lichaamsgewicht correct hebt ingesteld, maakt RunKeeper ook een accurate schatting van het aantal verbrande calorieën tijdens een activiteit. Vergeet wel niet van tijd tot tijd het opgegeven gewicht aan te passen als je onderweg een paar kilo bent verloren.
RunKeeper maakt gebruik van de GPS-technologie van je smarthpone en brengt zo de afgelegde route in kaart, die je kunt opslaan als favoriet – lukt het je dit traject een volgende keer sneller af te leggen? De app stelt je verder in staat een trainingsschema te volgen en je voortgang te monitoren.
RunKeeper beschikt verder over features als audiobegeleiding en socialmedia-integratie, zodat je foto's die je onderweg hebt gemaakt of trainingsgegevens direct met je vrienden kunt delen.
Een razend populaire app die je kunt downloaden voor iOS of Android.
2. Fitbod
Fitbod gebruikt een trainingsalgoritme samen met kunstmatige intelligentie om de perfecte training voor jou te creëren. Daartoe vul je eerst allerlei gegevens in: lichaamsstatistieken, fitnessdoelen, trainingslocatie, hoe vaak je wilt trainen enzovoort. Op basis van deze gegevens stelt Fitbod een kant-en-klaar trainingsschema voor je samen.
Fitbod richt zich vooral op krachttraining. De fraai ontworpen applicatie biedt een grote verscheidenheid aan oefeningen. Het Fitbod-algoritme stelt het juiste programma voor je op en past dat automatisch aan op basis van je progressie.
Download Fitbod voor iOS of Android.
3. Strava
Strava is een populaire app en social media-tool voor fietsers en hardlopers. Ze werkt als een digitaal logboek voor het bijhouden van je prestaties, zoals je snelheid, route, geklommen meters en afstand.
Net als bij Instagram of Facebook krijg je in Strava een overzicht, een nieuwsfeed zo je wil, waarin je de trainingen te zien krijgt van de mensen die je volgt. En uiteraard kun je hun prestaties met een like belonen.
Met een bluetooth-hartslagmeter voor je telefoon kun je Strava optimaal gebruiken. Tijdens de training zie en hoor je jouw hartslag en achteraf kun je alles eenvoudig analyseren.
Strava biedt een gratis versie en een betaald abonnement met premiumfuncties. Je kunt een lidmaatschap de eerste twee maanden gratis proberen en daarna kost de app 5 euro per maand. Download voor iOS en Android.
4. Freeletics
Freeletics is een innovatieve fitnessapp die je helpt je fitnessdoelen te bereiken op een flexibele en persoonlijke manier. Met behulp van de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) kan de app een persoonlijk trainingsplan voor je samenstellen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende trainingsvormen: bodyweight-training, cardio, krachttraining, yoga of mobilitytraining. Laatstgenoemde is gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van het lichaam.
Freeletics is gratis te downloaden voor iOS en Android, maar om volledig te profiteren van de AI-functies zul je een betaald abonnement moeten nemen.
5. Cyclemeter
Cyclemeter biedt wielrenners een prima alternatief voor RunKeeper, maar kan ook je activiteiten te voet bijhouden. Naast voor de hand liggende gegevens als tempo, afstand, tijd en verbrande calorieën, voorziet Cyclemeter je een schat aan gegevens, waarvan je zelf kunt bepalen welke je wilt zien. Alle gegevens die de app onderweg verzamelt worden vertaald naar grafieken en tabellen.
Bij de grafieken van hun snelheid, hoogteverschillen, hartslag, cadans (omwentelingen) en getrapte wattages zullen wielrenners vingers en duimen aflikken. Dit is het soort functionaliteit dat normaliter alleen een dure fietscomputer biedt. Deze app stelt wielrenners, mountainbikers, maar ook hardlopers en skiërs in staat doelgerichter te trainen.
Download Cyclemeter hier voor iOS.
6. Lifesum
Lifesum is in onze omgeving één van de populairste calorieëntellers en ‘lifestyle-trackers’. Dat laatste betekent dat de app voor je bijhoudt in hoeverre je naar een bepaald doel toewerkt. In het geval van Lifesum is dat ‘gezonder zijn’, ‘afvallen’ of ‘zwaarder worden (krijg sterkere spieren)’, en dat dan gekoppeld aan een periode, dus bijvoorbeeld een bepaald streefgewicht dat je binnen vier weken wilt halen.
Lifesum is vooral handig en gebruiksvriendelijk. Je hoeft de producten die je gebruikt maar te scannen en Lifesum berekent de calorieën en macronutriënten op basis van jouw hoeveelheden. Veruit de meeste producten die wij in een Vlaamse supermarkt kochten werden door de app herkend. Producten die je vaak gebruikt sla je op bij je favorieten en kun je op die manier voortaan direct toevoegen aan je voedingsinname.
Download Lifesum: iOS, Android.
7. Calorie Counter (MyFitnessPal)
Calorie Counter & Diet Tracker, zoals deze app van MyFitnessPal heet, kijkt óók naar de 'andere' kant van calorieën en houdt niet alleen bij hoeveel je er verbrandt, maar ook hoeveel je er consumeert.
Calorie Counter beschikt over een enorme database met meer dan drie miljoen voedingsproducten. Door op te geven wat en hoeveel je gegeten hebt, krijg je zicht op het aantal calorieën dat je hebt binnengekregen. De app laat je zien hoeveel calorieën je nog 'over' hebt op een dag. Een cirkeldiagram presenteert de verdeling van de geconsumeerde calorieën over de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Op www.myfitnesspal.com vind je gedetailleerde rapporten.
Ideaal voor mensen die op een verantwoorde manier willen afvallen.
Het mes dat CalorieënTeller heet snijdt aan twee kanten, want de app bevat ook meer dan 350 trainingen en beschikt over de mogelijkheid je eigen trainingen in te stellen. Klein nadeel: het aantal verbrande calorieën moet je wel handmatig invoeren, maar daar zijn dan weer zat andere apps voor, waarvan je er enkele kunt synchroniseren met CalorieënTeller.
Download de app hier voor Android en hier voor iOS.
8. Dagelijkse Trainingen GRATIS
Dagelijkse Trainingen GRATIS van Daily Workout Apps schotelt je elke dag een training naar keus voor. Je kunt je hele lichaam trainen in één workout of je kunt kiezen voor een specifieke spiergroep. Je stelt de duur van je training in en de app presenteert je een aantal oefeningen, die je met niets meer dan je lichaamsgewicht of een setje dumbbells kunt uitvoeren. Je hoeft dus niet naar de sportschool. De trainingen zijn interactief; in het instructiefilmpje op het beeldscherm traint een instructrice real-time met je mee, terwijl de tijd wegtikt. Ook fijn om te weten: ondanks dat de app gratis is, word je niet lastiggevallen met irritante advertenties.
Deze leuke app is hier te downloaden voor Android en hier voor iOS.
9. iMapMyFitness
iMapMyFitness is onderdeel van een hele reeks activiteitentrackers, waarmee je je hardlooprondje, fietstocht, wandeling en zelfs het uitlaatrondje van je hond kunt tracken. iMapMyFitness is de algemene app uit de reeks en stelt je in staat de snelheid, afstand, duur het aantal verbrande calorieën én de route van meer dan zeshonderd verschillende activiteiten bij te houden. Ook schotelt de app je het hoogteprofiel van je route voor, wat in combinatie met je snelheid een interessante grafiek oplevert. De basisfuncties van iMapMyFitness zijn gratis, maar de geavanceerdere mogelijkheden zitten achter een betaalslot – niet dat je die echt nodig hebt.
Hier te downloaden voor Android en hier voor iOS.
10. Lose It!
Lose It! helpt je jouw persoonlijke doelen op het gebied van gewichtsverlies te bereiken door een vinger aan de pols van zowel je calorie-inname als je verbrande calorieën te houden. Zo kun je per dag een calorieënquotum instellen en door bij te houden wat je eet en hoeveel je beweegt dat doel bereiken. Op basis van onder andere je huidige gewicht en je streefgewicht presenteert Lose It! je een persoonlijk afvalplan. Behalve gewicht, kun je je doelen ook definiëren in termen van vetpercentage, aantal uren slaap, verbrande calorieën, duur van een activiteit enzovoorts. Lose It! beschikt over integratiemogelijkheden met diverse fitness-apps én social media, zodat je een beroep kunt doen op familie en vrienden voor wat extra motivatie. Je kunt ook diverse individuele challenges of groepschallenges aangaan om jezelf en/of anderen uit te dagen. Allemaal kleine steuntjes in de rug die jou helpen bij het bereiken van je gezondheidsdoelen.
Download Lose It! hier voor Android en hier voor iOS.
11. Argus
Tot slot Argus, dat functies van andere apps met elkaar in één app combineert. Argus is zogezegd een lifelogging app die alles voor je bijhoudt op het gebied van gezondheid, daarbij gebruikmakend van sensoren die zijn ingebouwd in de iPhone (Argus is dan ook iPhone-only). De app telt stappen, ziet het verschil tussen rennen en wandelen, meet je hartslag (door een vinger op de camera te leggen of door via Bluetooth een hartslagmeter aan je telefoon te koppelen), berekent je calorieverbruik en logt je activiteiten. Desgewenst kun je jouw informatie vorderingen met vrienden delen.
Argus is niet de fitness-app die alle andere overbodig maakt. Niet alle functies zijn namelijk even uitgebreid als in de apps die daarin gespecialiseerd zijn. Maar als je een wildgroei aan fitness-apps op je telefoon wilt voorkomen, dan is Argus een prima optie.
Hier kun je de app gratis downloaden voor iOS.
Check regelmatig de gezondheids- en fitness-sectie van Google Play Store en iTunes om op de hoogte te blijven van de nieuwste apps.
1. RunKeeper
RunKeeper stelt je in staat je loopactiviteiten bij te houden, maar je kan ook de snelheid, afstand en tijd bijhouden van je wandel- of fietstocht. Mits je de activiteit en je lichaamsgewicht correct hebt ingesteld, maakt RunKeeper ook een accurate schatting van het aantal verbrande calorieën tijdens een activiteit. Vergeet wel niet van tijd tot tijd het opgegeven gewicht aan te passen als je onderweg een paar kilo bent verloren.
RunKeeper maakt gebruik van de GPS-technologie van je smarthpone en brengt zo de afgelegde route in kaart, die je kunt opslaan als favoriet – lukt het je dit traject een volgende keer sneller af te leggen? De app stelt je verder in staat een trainingsschema te volgen en je voortgang te monitoren.
RunKeeper beschikt verder over features als audiobegeleiding en socialmedia-integratie, zodat je foto's die je onderweg hebt gemaakt of trainingsgegevens direct met je vrienden kunt delen.
Een razend populaire app die je kunt downloaden voor iOS of Android.
2. Fitbod
Fitbod gebruikt een trainingsalgoritme samen met kunstmatige intelligentie om de perfecte training voor jou te creëren. Daartoe vul je eerst allerlei gegevens in: lichaamsstatistieken, fitnessdoelen, trainingslocatie, hoe vaak je wilt trainen enzovoort. Op basis van deze gegevens stelt Fitbod een kant-en-klaar trainingsschema voor je samen.
Fitbod richt zich vooral op krachttraining. De fraai ontworpen applicatie biedt een grote verscheidenheid aan oefeningen. Het Fitbod-algoritme stelt het juiste programma voor je op en past dat automatisch aan op basis van je progressie.
Download Fitbod voor iOS of Android.
3. Strava
Strava is een populaire app en social media-tool voor fietsers en hardlopers. Ze werkt als een digitaal logboek voor het bijhouden van je prestaties, zoals je snelheid, route, geklommen meters en afstand.
Net als bij Instagram of Facebook krijg je in Strava een overzicht, een nieuwsfeed zo je wil, waarin je de trainingen te zien krijgt van de mensen die je volgt. En uiteraard kun je hun prestaties met een like belonen.
Met een bluetooth-hartslagmeter voor je telefoon kun je Strava optimaal gebruiken. Tijdens de training zie en hoor je jouw hartslag en achteraf kun je alles eenvoudig analyseren.
Strava biedt een gratis versie en een betaald abonnement met premiumfuncties. Je kunt een lidmaatschap de eerste twee maanden gratis proberen en daarna kost de app 5 euro per maand. Download voor iOS en Android.
4. Freeletics
Freeletics is een innovatieve fitnessapp die je helpt je fitnessdoelen te bereiken op een flexibele en persoonlijke manier. Met behulp van de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) kan de app een persoonlijk trainingsplan voor je samenstellen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende trainingsvormen: bodyweight-training, cardio, krachttraining, yoga of mobilitytraining. Laatstgenoemde is gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van het lichaam.
Freeletics is gratis te downloaden voor iOS en Android, maar om volledig te profiteren van de AI-functies zul je een betaald abonnement moeten nemen.
5. Cyclemeter
Cyclemeter biedt wielrenners een prima alternatief voor RunKeeper, maar kan ook je activiteiten te voet bijhouden. Naast voor de hand liggende gegevens als tempo, afstand, tijd en verbrande calorieën, voorziet Cyclemeter je een schat aan gegevens, waarvan je zelf kunt bepalen welke je wilt zien. Alle gegevens die de app onderweg verzamelt worden vertaald naar grafieken en tabellen.
Bij de grafieken van hun snelheid, hoogteverschillen, hartslag, cadans (omwentelingen) en getrapte wattages zullen wielrenners vingers en duimen aflikken. Dit is het soort functionaliteit dat normaliter alleen een dure fietscomputer biedt. Deze app stelt wielrenners, mountainbikers, maar ook hardlopers en skiërs in staat doelgerichter te trainen.
Download Cyclemeter hier voor iOS.
6. Lifesum
Lifesum is in onze omgeving één van de populairste calorieëntellers en ‘lifestyle-trackers’. Dat laatste betekent dat de app voor je bijhoudt in hoeverre je naar een bepaald doel toewerkt. In het geval van Lifesum is dat ‘gezonder zijn’, ‘afvallen’ of ‘zwaarder worden (krijg sterkere spieren)’, en dat dan gekoppeld aan een periode, dus bijvoorbeeld een bepaald streefgewicht dat je binnen vier weken wilt halen.
Lifesum is vooral handig en gebruiksvriendelijk. Je hoeft de producten die je gebruikt maar te scannen en Lifesum berekent de calorieën en macronutriënten op basis van jouw hoeveelheden. Veruit de meeste producten die wij in een Vlaamse supermarkt kochten werden door de app herkend. Producten die je vaak gebruikt sla je op bij je favorieten en kun je op die manier voortaan direct toevoegen aan je voedingsinname.
Download Lifesum: iOS, Android.
7. Calorie Counter (MyFitnessPal)
Calorie Counter & Diet Tracker, zoals deze app van MyFitnessPal heet, kijkt óók naar de 'andere' kant van calorieën en houdt niet alleen bij hoeveel je er verbrandt, maar ook hoeveel je er consumeert.
Calorie Counter beschikt over een enorme database met meer dan drie miljoen voedingsproducten. Door op te geven wat en hoeveel je gegeten hebt, krijg je zicht op het aantal calorieën dat je hebt binnengekregen. De app laat je zien hoeveel calorieën je nog 'over' hebt op een dag. Een cirkeldiagram presenteert de verdeling van de geconsumeerde calorieën over de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Op www.myfitnesspal.com vind je gedetailleerde rapporten.
Ideaal voor mensen die op een verantwoorde manier willen afvallen.
Het mes dat CalorieënTeller heet snijdt aan twee kanten, want de app bevat ook meer dan 350 trainingen en beschikt over de mogelijkheid je eigen trainingen in te stellen. Klein nadeel: het aantal verbrande calorieën moet je wel handmatig invoeren, maar daar zijn dan weer zat andere apps voor, waarvan je er enkele kunt synchroniseren met CalorieënTeller.
Download de app hier voor Android en hier voor iOS.
8. Dagelijkse Trainingen GRATIS
Dagelijkse Trainingen GRATIS van Daily Workout Apps schotelt je elke dag een training naar keus voor. Je kunt je hele lichaam trainen in één workout of je kunt kiezen voor een specifieke spiergroep. Je stelt de duur van je training in en de app presenteert je een aantal oefeningen, die je met niets meer dan je lichaamsgewicht of een setje dumbbells kunt uitvoeren. Je hoeft dus niet naar de sportschool. De trainingen zijn interactief; in het instructiefilmpje op het beeldscherm traint een instructrice real-time met je mee, terwijl de tijd wegtikt. Ook fijn om te weten: ondanks dat de app gratis is, word je niet lastiggevallen met irritante advertenties.
Deze leuke app is hier te downloaden voor Android en hier voor iOS.
9. iMapMyFitness
iMapMyFitness is onderdeel van een hele reeks activiteitentrackers, waarmee je je hardlooprondje, fietstocht, wandeling en zelfs het uitlaatrondje van je hond kunt tracken. iMapMyFitness is de algemene app uit de reeks en stelt je in staat de snelheid, afstand, duur het aantal verbrande calorieën én de route van meer dan zeshonderd verschillende activiteiten bij te houden. Ook schotelt de app je het hoogteprofiel van je route voor, wat in combinatie met je snelheid een interessante grafiek oplevert. De basisfuncties van iMapMyFitness zijn gratis, maar de geavanceerdere mogelijkheden zitten achter een betaalslot – niet dat je die echt nodig hebt.
Hier te downloaden voor Android en hier voor iOS.
10. Lose It!
Lose It! helpt je jouw persoonlijke doelen op het gebied van gewichtsverlies te bereiken door een vinger aan de pols van zowel je calorie-inname als je verbrande calorieën te houden. Zo kun je per dag een calorieënquotum instellen en door bij te houden wat je eet en hoeveel je beweegt dat doel bereiken. Op basis van onder andere je huidige gewicht en je streefgewicht presenteert Lose It! je een persoonlijk afvalplan. Behalve gewicht, kun je je doelen ook definiëren in termen van vetpercentage, aantal uren slaap, verbrande calorieën, duur van een activiteit enzovoorts. Lose It! beschikt over integratiemogelijkheden met diverse fitness-apps én social media, zodat je een beroep kunt doen op familie en vrienden voor wat extra motivatie. Je kunt ook diverse individuele challenges of groepschallenges aangaan om jezelf en/of anderen uit te dagen. Allemaal kleine steuntjes in de rug die jou helpen bij het bereiken van je gezondheidsdoelen.
Download Lose It! hier voor Android en hier voor iOS.
11. Argus
Tot slot Argus, dat functies van andere apps met elkaar in één app combineert. Argus is zogezegd een lifelogging app die alles voor je bijhoudt op het gebied van gezondheid, daarbij gebruikmakend van sensoren die zijn ingebouwd in de iPhone (Argus is dan ook iPhone-only). De app telt stappen, ziet het verschil tussen rennen en wandelen, meet je hartslag (door een vinger op de camera te leggen of door via Bluetooth een hartslagmeter aan je telefoon te koppelen), berekent je calorieverbruik en logt je activiteiten. Desgewenst kun je jouw informatie vorderingen met vrienden delen.
Argus is niet de fitness-app die alle andere overbodig maakt. Niet alle functies zijn namelijk even uitgebreid als in de apps die daarin gespecialiseerd zijn. Maar als je een wildgroei aan fitness-apps op je telefoon wilt voorkomen, dan is Argus een prima optie.
Hier kun je de app gratis downloaden voor iOS.
Check regelmatig de gezondheids- en fitness-sectie van Google Play Store en iTunes om op de hoogte te blijven van de nieuwste apps.