facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
De 8 beste online tools om zelf muziek te maken
Dankzij de grenzeloze mogelijkheden van het internet, waant iedereen zich een deejay of producent. Een beetje dope track compileren is dankzij de online tools die voorhanden zijn een kwestie van klikken geworden. Zelfs wij, die geen noot kunnen lezen, hadden binnen de kortste keren een leuk deuntje in elkaar geflanst. Goed, de nummer 1-positie in de dance charts zal het niet halen, maar we hebben ons bijzonder goed vermaakt bij het speuren naar de acht leukste en handigste – goeddeels gratis – webapplicaties om zelf muziek te maken. Wie weet ligt er voor jou wél een ultratopper in het verschiet…
1. Magix Music Maker
Geen droge theorie, maar gewoon muziek maken! Dat is het credo van Music Maker, al twee decennia een veelgebruikt softwareprogramma onder zowel beginnende als meer gevorderde muziekmakers. En onder zowel kinderen als volwassenen. Sinds kort stelt uitgever Magix ook een gratis versie ter beschikking voor Windows-pc’s.
De kracht van Music Maker is de eenvoudige, intuïtieve manier van werken. Even wat experimenteren en je hebt het programma snel onder de knie. Combineer geluiden en loops uit een enorme selectie van verschillende genres via drag & drop. Voeg aan je beat van sounds en loops je eigen melodieën, drumgrooves of je stem toe. Speel met virtuele instrumenten en neem zang op. In principe kan je al uit de voeten met muis, toetsenbord en desgewenst microfoon, maar je kan ook een MIDI-keyboard gebruiken.
Handig zijn ook de zogenaamde soundpools. Dat zijn verzamelingen samples die je op verschillende manieren kan combineren en achter elkaar kan kleven. De gratis versie van Music Maker bevat in totaal 425 gratis sounds en loops.
2. Soundtrap
Er komt veel muziek uit Zweden. ABBA, Roxette en Ace of Base. Maar ook Spotify, Soundcloud én Soundtrap. Laatstgenoemde is een vernuftige muziekapplicatie die in 2015 werd gelanceerd als antwoord op Garageband, de muziekmaak-app van Apple.
Soundtrap heeft veel overeenkomsten met Garageband. Met als pluspunt dat je haar kunt gebruiken op zowat alle gangbare apparaten: mobiele devices met iOS, Android of Windows, maar ook ‘gewoon’ op de pc, via HTML5 in je webbrowser. Apples Garageband is er, vanzelfsprekend, alleen voor iOS-gebruikers.
Soundtrap biedt (aspirant-)muzikanten de mogelijkheid om muziek te componeren via een virtueel of desgewenst écht keyboard (als je dat aansluit op je pc of tablet). Daarnaast kan je hele liedjes in elkaar steken dankzij een groot arsenaal instrumenten, vocalen en loops. De app heeft bovendien een ingebouwde video-feature die het mogelijk maakt om samen te werken met andere muzikanten.
Naast de bredere comptabiliteit heeft Soundtrap nog een ander voordeel ten opzichte van Garageband, namelijk een gratis versie. Die geeft je de beschikking over 720 loops (van de 2760+) en 150 instrumenten en geluiden (van de 210+), en je kan maximaal vijf projecten creëren. Wil je meer, dan moet je voor de betaalde versies gaan. Die doen vanaf vier euro per maand, waarbij je eerst een maand gratis en zonder verplichting mag uitproberen.
3. Looplabs
Looplabs is een combinatie van online muziekapp en community. Na registratie of na aanmelding via Facebook kan je je gaan uitleven in de gratis web- en cloudgebaseerde music studio. Daarbij kan je gebruikmaken van duizenden rechtenvrije geluiden.
Of je nou een simpel achtergrondmuziekje wilt maken voor een YouTube-video, een vette dancetrack, een pakkende rap of een potentiële wereldhit, met Looplabs kan je vele kanten op. En onder het motto ‘Music in the Key of We’ brengt Looplabs je in contact met collega-muziekfanaten, met wie je kan chatten en tracks beoordelen. En met wie je natuurlijk samen muziek kan maken.
4. Audiotool
Audiotool is een zeer geslaagde imitatie van de legendarische Roland-drumcomputers uit de jaren 80. Je waant je in een muziekstudio en hebt werkelijk alle instrumentaria binnen virtueel handbereik. Inclusief kabels, voor die realistische look & feel.
Drums en synthesizer zijn je belangrijkste componenten, maar je kunt nog een keur aan mixers en dergelijke aan de studio op je beeldscherm toevoegen. Niet gek dat het resultaat even indrukwekkend is als de representatie op je beeldscherm. Ook leuk: je kan je geproduceerde track meteen delen met anderen, die het als basis voor hun eigen remix kunnen gebruiken.
Drie jaar geleden zette Audiotool de standaard wat betreft online muziek maken, en als je het ons vraagt is het programma nog net zo actueel als toen.
5. Jamstudio
Laten we makkelijk beginnen. Jamstudio is behalve voor beginners ook prima geschikt voor soloartiesten die behoefte hebben aan een achtergrondmuziekje. De mogelijkheden van het programma zijn vrij beperkt. Je kan er niet noot voor noot een nummer mee componeren, maar wel in een handomdraai een orkest voor je solo mee samenstellen.
Kies je akkoorden, de instrumenten, de muziekstijl het tempo en ‘jam’ erop los! Laat je als gitarist begeleiden door bijvoorbeeld iemand op de basgitaar en een drummer. Klein nadeel: wil je het resultaat downloaden als mp3, dan moet je een prijzig abonnement afsluiten.
6. Indabamusic
Indabamusic noemt zichzelf een ‘marktplaats voor het maken van muziek’. Behalve maken, kun je jouw muziek op Indabamusic ook delen. Anderen kunnen jouw muziek bewerken of remixen en vice versa. Ook kan je samenwerken aan nummers.
Eigenlijk is Indabamusic een soort Facebook of LinkedIn voor musici. Het sociale aspect maakt integraal deel uit van de site. Daardoor kan je snel en makkelijk muzikanten vinden om mee samen te werken aan een project – van serieuze amateurs tot professionals. Naast een sociale heeft de website ook een commerciële kant, en helpt ze leden van haar community geld te verdienen met hun muziek.
7. Power FX Soundation Studio
Power FX Soundation Studio is een zeer veelzijdige online DAW (Digital Audio Workstation). Goed, het programma kan niet wat een desktop-DAW kan, maar de enthousiaste amateur kan er zijn lol mee op.
Je hebt de beschikking over vier kanalen en een simpele tijdlijn. Je hoeft alleen maar de gewenste samples en loops naar de juiste plaats te slepen, en binnen de kortste keren heb je een pakkende beat geproduceerd. Het is werkelijk razend makkelijk en het resultaat klinkt – in onze oren toch – professioneel.
De wat serieuzere amateur-producent heeft de mogelijkheid zelf geluidsbestandjes te uploaden. Klaar? Dan kan je afhankelijk van je account tot 5G aan audio opnemen. Wij besluiten het bij de gratis trial te laten.
8. Musicshake
Met Musicshake kan je snel en makkelijk muziek maken, door gebruik te maken van circa 1,3 miljoen samples. Je begint door te klikken op de shakebeker rechts onderaan in beeld. Hier heb je vier opties, voor beginners en gevorderden.
Omdat we zo groen als gras zijn, besluiten we maar van de wizard gebruik te maken. We kiezen een stijl, tempo, en het programma laadt automatisch een aantal instrumenten in en een aantal secties, binnen welke je de instrumenten naar believen kunt aan- en uitzetten. De combinatie van drum, keyboard en een rapper klinkt verrassend compleet, dus we laten de gitaar en basgitaar maar achterwege.
Door op de icoontjes van de instrumenten zelf te klikken, kunnen we nog variëren in stijl en toon. Het vergt wat oefening, maar na een half uurtje heb je het programma toch redelijk in de vingers, en kan je ‘from scratch’ snel en simpel een origineel nummer componeren.
Je hebt hier Flash voor nodig, iets wat de meeste browsers heden ten dage niet meer standaard ondersteunen.